Nyhed

CO2penhagen er åbnet

Fredag klokken 12:00 trykkede den amerikanske ambassadør i Danmark på knappen, så verdens første CO2-neutrale musikfestival kunne gå i gang. Mercury Rev er festivalens hovednavn, og GAFFA fik en snak med forsanger Jonathan Donahue.

I denne weekend skriver DTU's grå asfaltområde i Lyngby historie. Årsagen er, at CO2penhagen, verdens første CO2-neutrale musikfestival, finder sted her. Derfor var der fint fremmøde til den officielle åbning i form af blandt andet den amerikanske ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton, og teknik- og miljøborgmester i København Klaus Bomdam.

Festivalen byder på et vælg af stærke, danske navne som TV2, Dúné, Lars H.U.G, Camille Jones og Mikael Simpson. Men øverst på plakaten står amerikanske Mercury Rev med forsanger Jonathan Donahue i spidsen.

- Jeg er venner med Kathrine (Vejby, initiativtager til festivalen red.), og hun fortalte mig om projektet, som jeg straks blev vild med. For at lave noget andet end almindelig rock’n’roll foreslog jeg hende, at lave musik til gamle, danske film. Derfor satte hun mig i kontakt med Det Danske Filminstitut, fortæller Donahue, som både lørdag og søndag aften med Mercury Rev vil improvisere sig frem til unikt musik, inspireret af stumfilm og abstrakte film fra Danmark.


Abstrakt dansk film + Mercury Rev
Konstellationen mellem Mercury Revs drømme-agtige og ikke altid lettilgængelige musikalske univers og de danske film fra 1940'erne er ifølge Donahue ikke så kompliceret:

- Jeg kan sagtens relatere til de abstrakte film, hvor folk vil sige, at de ikke forstår dem. I stedet for at være populær og varetage kommercielle interesser handler det mere om at udtrykke noget, som ikke kan forklares med ord. Musik er ligeledes noget, der kommer ud af mig, som jeg ikke kan forklare.

Stor ros til CO2penhagen
Donahue har ingen forventninger til weekendens koncerter, men det er ifølge ham også ensbetydende med total frigørelse til at fremføre den improviserede musik. Til gengæld har han stor ros til overs for CO2penhagen og især festivalens initiativtager Kathrine Vejby:

- Kathrine forstår at gøre teknologien menneskelig i kraft af denne musikfestival, og det er sjældent, det sker. Der er mange store opfindere og videnskabsmænd fra Danmark, som for eksempel Niels Bohr, og jeg synes faktisk, at Katrine bør nævnes blandt dem.  Det her handler ikke bare om at redde fremtiden, men det er fremtiden, og derfor er denne festival så unik, slutter Donahue.

GAFFA anmelder Mercury Revs koncert lørdag aften, hvor de vil lægge musik til de danske, abstrakte film.

ANNONCE