Nyhed

Jimmy Cliff indspiller album med Rancid-frontmand

Den koncertaktuelle reggaelegende får selskab af Tim Armstrong

Bob Dylan har kaldt hans 1970-single "Vietnam" for den bedste protestsang, han har hørt, og kunstnere fra Keith Richards til Bruce Springsteen har fortolket hans sangskat. I dag er Jimmy Cliff, som for alvor slog igennem med sit soundtrack til filmen The Harder They Come (1972), 63 år og stadig en flittig koncertkunstner. Han besøger således den 30. august Aalborg, hvor han også gav en festlig, om så ikke særligt velbesøgt, koncert tilbage i 2007.
 
På sit kommende studiealbum får Cliff assistance fra overraskende kant, idet albummet er blevet til i samarbejde med Tim Armstrong, frontfigur i det californiske punkband Rancid. Armstrong er mangeårig fan af den jamaicanske reggaepioner, og det er iøvrigt langtfra første gang, Cliff krydser klinger med kolleger uden for sin egen genre. Han samarbejdede således eksempelvis med The Clashs Joe Strummer inden dennes tidlige død i 2002, og på den kommende plade har Cliff netop valgt at fortolke The Clashs "Guns of Brixton", som oprindelig udkom på dobbelt-lp'en London Calling fra 1979.

Stadig politisk

Clash-fortolkningen udkommer på en ep senere i år, mens fuldlængde-albummet forventes på gaden i begyndelsen af 2012, rapporterer musiksitet Stereogum, som har fået en snak med Cliff. Han fortæller om samarbejdet, som måske altså ikke er så umage endda:
 
"Projektet begyndte, efter at nogen fra mit management introducerede mig for Tim. Det fede ved det var, at Tim kendte folk fra The Clash, som jeg havde meget at gøre med. Jeg arbejdede på en plade med Joe Strummer kort før han døde. Så vi havde fælles bekendte, og det gjorde det meget let fra begyndelsen. Tim er også meget nem at arbejde med. Han er en kreativ fyr, og det har været meget godt, og nemt, at arbejde med ham", siger Cliff, som også fortæller, at den politiske sangskrivning stadig er et vigtigt element i hans musikalske univers:
 
"Det er bare en stor del af mig og af det, jeg gør. "Vietnam", for eksempel; jeg er begyndt at spille den i en ny version og kalde den "Afghanistan", med noget ekstra tekst. Den krig er sådan et spild af liv og penge, og jeg følte at jeg var nødt til at tale om det. "Vietnam" er allerede så velkendt, så jeg besluttede bare at bruge den melodi og så omskrive sangen. (...) Folk reagerer stærkt på den. det er et emne, som allerede er på alles læber - eller burde være det - så folk identificerer sig med den. Den sang er en meget vigtig del af mit sæt lige nu. Jeg skriver også andre sange, som er meget politiske for tiden. Jeg kan godt forstå, at folk ønsker at høre musik for at flygte fra tingene, men jeg har også altid troet på, at folk har behov for at blive inspireret. De vil høre musik, som kan hjælpe med til at inspirere til løsninger. Mange kunstnere er ikke interesserede i at berøre disse emner, men jeg gør det stadig."
 
Der er stadig billetter til Jimmy Cliffs koncert på Skråen i Ålborg den 30. august. De koster 375 kroner.

ANNONCE