Nyhed

Martin Hall anmelder The Cult for GAFFA

Den danske multimusiker er mellemfornøjet med de engelske rockveteraner

I aftes gæstede de engelske rockveteraner The Cult Posten i Odense. I den anledning havde GAFFA sendt en lidt alternativ anmelder, nemlig post-punk-ikonet, multimusiker, forfatter og meget mere, Martin Hall, der har fulgt gruppen gennem mange år.

Martin Hall har skrevet et langt essay, hvor han både reflekterer over gruppens karriere, højdepunkter og nedture, og over gårsdagens koncert. Martin Hall indleder sit essay således:

"Der har altid været noget vidunderligt unhipt over The Cult. Dette skriver jeg med største hjertelighed. I en kultur hvor de fleste musikblade minder mere om livsstilsmagasiner end om journalistiske platforme, er begreber som "modkultur" og "opposition" for længst blevet reduceret til poetiske vendinger, man udelukkende bruger for at pynte lidt på sit eget image som forbruger. Hverken den såkaldte undergrund eller "alternative" musikscene repræsenterer længere nogen som helst modsætning til forbrugerkulturen, det er derimod netop behovet for en indie-identitet, der driver tidens marked."


"På vores breddegrader er der principielt kun én reel modkultur, den hedder Al-Qaeda, og vil man for alvor være hardcore, jamen, så er det frem med Osama Bin Laden-T-shirten ... resten er basalt set blot mere af samme skuffe, dvs. yderligere selvpositionerende metervare-revolution sat på rockformel eller flere melankolske sange om fremmedgørelse og manglende nærvær skrevet af følsomme middelklasse-troubadourer."

Om koncerten skriver Martin Hall blandt andet følgende:

"Klokken er blevet 21.30, og jeg føler mig allerede træt. En eller anden afart af noget indiansk chanting begynder at pible ud af højttalerne, og lyset bliver dæmpet. Folk jubler. Noget rører sig på scenen. Hvad i alverden?! Oh my God, it's a beer monster: Fuldskæg, solbriller, en bandana viklet om hovedet, bumber jacket, baggy knickers med lange strømper og gummisko. Er det virkelig ham? Yes siree! Ian Astbury er blevet en beefy boy her på sine ældre dage.


Bandet lægger meget passende ud med en noget uengageret udgave af "Rain", eftersom regnen har væltet ned over Fyn de sidste mange timer. Nummeret slutter, og mens Astbury spytter lidt på scenen, fortsætter de så med "Every Man And Woman Is A Star". Lyden bliver lidt bedre i det tredje nummer "Electric Ocean", men lige lidt hjælper det hele på den følelse, jeg står med."

Martin Hall giver tre stjerner til koncerten og konkluderer følgende:

"At se The Cult anno 2011 er delvis hjerteskærende, delvis kammeratligt hyggeligt, men desværre kun i glimt fint showmanship (og her tænker jeg hovedsageligt på Ian Astburys sprechstallmeister-gaver). Duffy er en teknisk set glimrende guitarist, og trommeslageren John Tempesta spiller som et svin, men det er bare ikke nok, når det hele virker så dated, som tilfældet i al fald var under koncerten på Posten.


Det er umenneskeligt at klandre folk at blive ældre, men netop når det handler om rock'n'roll, så kræver jobbeskrivelsen nærmest det umulige: At forblive en vertikal i et frådende horisontalt hav. Ellers er det nærmest at håne det, der var."

Læs hele anmeldelsen i GAFFAs anmeldelsessektion, hvor du også kan se Morten Rygaards billeder fra koncerten.

Martin Hall har i øvrigt, nu han var i gang, også anmeldt det nye album fra den irske sanger Gavin Friday, "catholic", hans første album i 16 år. Denne anmeldelse kan du læse her.


ANNONCE