Nyhed

Fogedretten lukker adgang til Grooveshark

I mandags nedlagde Fogedretten på Frederiksberg forbud mod, at teleselskabet 3s kunder kan besøge hjemmesiden www.grooveshark.com

RettighedsAlliancen, tidligere kendt som Antipiratgruppen, fik i mandags medhold i sin anklage om at internetsiden www.grooveshark.com har overtrådt ophavsretsloven ved at give sine besøgende adgang til musik, som Grooveshark ikke har licens til at dele på siden.

Fogedforbudsbegæringen var rettet mod teleselskabet Hi3G Denmark ApS, kendt under navnet 3. RettighedsAlliancen håber, at man med begæringen mod et enkelt teleselskab kan få andre teleselskaber til at følge Fogedrettens afgørelse. 3 er blevet pålagt øjeblikkeligt at lukke for sine kunders adgang til Grooveshark, indtil et civilt søgsmål bliver anlagt mod Grooveshark af RettighedsAlliancen.

Sagen minder på mange måder om lukningen af adgangen til torrent-siden piratebay.org, hvor RettighedsAlliancen (dengang Antipiratgruppen) krævede et fogedforbud mod Tele2s kunders adgang til netop denne side, noget som senere blev fulgt af andre internetudbydere. 


Fup og svindel

RettighedsAlliancen er rekvirant i sagen og mener, at Grooveshark i vid udstrækning overtræder ophavsretsloven. Advokatfuldmægtig Maria Fredenslund udtaler til Berlingske: "Grooveshark er et ulovligt site, som er blevet rigtig stort og populært. Men de har en forretningsmodel, som er baseret på fup og svindel. Mange af brugerne tror, at når de bruger Grooveshark, så ryger der betaling tilbage til kunstnerne og producenterne. Så vi synes, det har været vigtigt at lukke for adgangen, for at de lovlige sites har en chance for at komme til".

3 er ikke enige i kendelsen og i et interview med Berlingske siger Stinne Green Paulsen, kommunikationschef i Teleselskabet 3: "Vi er gået videre med sagen, fordi vi mener, der er nogle principielle ting i den. Vi er et teleselskab, og vi vil ikke være politimand. Men vi vil også gerne sikre, at der ikke bliver lagt censur på ikke-ulovligt materiale, og derfor gik vi videre med den".


Større debat

3 skal inden for fire uger afgøre, om de vil anke dommen. Da Grooveshark i nogen grad er afhængig af brugergenereret indhold har denne afgørelse pustet til debatten om, om man i fremtiden også kunne se en situation, hvor der for eksempel bliver nedlagt fogedforbud mod sider som YouTube, og i hvor høj grad det er internetudbyderne, der skal stå til ansvar for deres kunders adgang til eventuelt ulovligt indhold.

 


ANNONCE