Nyhed

Graham Nash fylder 70 år

En af folkmusikkens største skikkelser fylder rundt i dag

Graham Nash, der er kendt for sit medlemskab af både The Hollies og Crosby, Stills & Nash, runder i dag 70 år. Den engelskfødte pop- og folksanger og guitarist er to gange blevet optaget i Rock and Roll Hall of Fame både for Crosby, Stills & Nash i 1997 og for The Hollies i 2010. Han har været aktiv musiker i mange konstellationer siden starten af 60'erne og har desuden været en ivrig kunstfotograf.

 

The Hollies 


I starten af 60'erne dannede Graham Nash den populære popgruppe The Hollies sammen med sin skolekammerat Allan Clarke. Gruppen udgav deres første album i 1963 hos pladeselskabet Parlophone, som på det tidspunkt også havde The Beatles under sine vinger. The Hollies blev hurtigt kendt for sine lyse lette vokalharmonier, og med en blanding af coverversioner af klassiske popnumre og egne numre, strøg de hurtigt ind på topplaceringer på Englands hitlister, og, ligesom The Beatles, strøg de også hurtigt ind i engelske pigehjerter. Graham Nash skrev mange af de største The Hollies-numre i samarbejde med forsangeren Allan Clarke og guitarist Tony Hicks. Blandt andre "Stop stop stop", "On a Caroussel" og Carrie Anne", skrevet af trekløveret, fik topplaceringer både i England og i USA.

I takt med den større og større succes med "boy-bandet" The Hollies, følte Nash sig mere og mere beklemt ved berømmelsen og idoliseringen og søgte væk. Specielt til Californien, hvor han havde gjort sig nye bekendtskaber. Under en The Hollies-turné i USA havde Nash stiftet bekendtskab med David Crosby og Stephen Stills. I 1968 forlod Nash så The Hollies for at danne trioen Crosby, Stills and Nash.

 


Folk-helte

Alle tre oprindelige medlemmer kom fra succesfulde konstellationer, David Crosby havde sunget og spillet og guitar for The Byrds, og Stephen Stills havde spillet guitar i Buffalo Springfield, men nu arbejdede de sammen og udgav albummet "Crosby, Stills & Nash" i 1969. Albummet klarede sig rigtig godt og efter mindre end et år havde de tilføjet Neil Young  til trioen og udgivet gruppens største album "Déjà Vu", der den dag i dag står i historien som en af de største folk-udgivelser.

Graham Nash skrev nogle af gruppens største hits til disse albums, som for eksempel "Express to Marrakesh" og Teach Your Children". Under disse albums havde alle fire musikere gang i soloprojekter, og altså også Nash, der havde udgivet sit første soloalbum "Songs for Beginners", der blandt andet indeholder den kendte protestsang "Chicago". Nash' solokarriere og Crosby, Stills & Nash (og Young) har kørt sideløbende lige siden, dog med diverse kontroverser mellem medlemmerne i den legendariske folk-gruppe.


Graham Nash er still going strong og optræder jævnligt med David Crosby, blandt andet på Værket i Randers i oktober 2011, hvor GAFFAs anmelder Espen Strunk uddelte fem stjerner. Han udgav sit seneste album "Songs for Survivors" i 2002. Graham Nash arbejder stadig som fotograf og kunstsamler.

Graham Nash - "Simple Man"


ANNONCE