Nyhed

Shelby Lynne: Det er ensomheden, der skaber kunsten

Vi har talt med den amerikanske sanger og sangskriver, der gæster København og Aarhus i weekenden

Lørdag den 3. marts gæster den amerikanske sangerinde, sangskriver og skuespiller Shelby Lynne Amager Bio i København, og dagen efter, altså 4. marts, gæster hun Train i Aarhus.

Det er ikke ofte, Shelby Lynne har været i Danmark. Tilbage i april 2011 gav den nu 43-årige sangerinde for første gang i 12 år koncert i Danmark. Her spillede hun på Tobakken i Esbjerg til en ifølge GAFFA femstjernet anmeldelse, og det kunne hun åbentbart lide, for hun sluttede koncerten med ordene "have us back".

Nu er opfordringen fra Shelby Lynne så blev indfriet af Amager Bio og Train, og siden april har Shelby Lynne føjet endnu et album til det omfattende bagkatalog i form af "Revelation Road".


Vi har fanget Shelby Lynne forud for koncerterne til en række spørgsmål.

Hvordan er det gået i øveren?

– Jeg øver ikke. Jeg spiller en masse sange, jeg har spillet i mange år, så jeg behøver vist ikke at øve. Men jeg har lige været på turné i USA, og den er gået godt.


Hvad kan vi forvente af koncerten?

– Det bliver bare mig og en akustisk guitar. Jeg spiller sange fra mit seneste album "Revelation Road" og en række sange fra mit bagkatalog. Jeg er helt alene, ligesom jeg også er helt alene på mit seneste album, hvor det er mig, der spiller alle instrumenterne og også har produceret. Jeg har dog haft en tekniker med. Det at indspille helt alene var noget, min manager opfordrede mig til, fordi hun syntes, sangene var så personlige, og jeg tænkte: Hvorfor ikke?

Har det ikke været ensomt at indspille dit album helt alene?


– Det var ensomt på den gode måde. For mig er det ensomheden, der skaber kunsten.

Hvad gør du, lige inden du går på scenen?

– Jeg skriver en sætliste, og så forsøger jeg at ankomme så sent som muligt til koncertstedet, så jeg bare kan komme direkte ind fra gaden, tage en øl og gå ind på scenen. Ellers kan jeg godt blive nervøs.


Hvad står der på din forplejningsliste?

– Ikke rigtig noget. Vand og M&M's og måske noget ost, men ellers ikke noget. Jeg hverken ryger eller drikker mere, så det er der ikke noget af.

Hvad lytter du til i turbussen?


– Det er bare min manager og jeg, der er af sted, så vi kører bare i en bil. Jeg hører aldrig musik, når jeg er på turné. Ellers kan jeg ikke koncentrere mig om de sange, jeg selv skal synge. Så enten hører jeg taleradio, eller også sover jeg, mens min manager kører. Jeg sover utroligt meget, når jeg er på turné, så jeg kan være udhvilet til koncerterne.

Ingen pladeselskaber ville have udgivet mit seneste album

Du har udgivet dine to sidste plader på dit eget pladeselskab, Everso Records? Hvorfor?


– Det var nødvendigt, så jeg kan have fuld kunstnerisk frihed. Der er ingen pladeselskaber, der ville have tilladt mig at udgive mit seneste album. De ville ikke forstå det. De er bare ude på at tjene penge. Jeg kommer aldrig til at udgive på et andet pladeselskab igen. Et pladeselskab er ikke et sted, man kan skabe kunst.

Jeg ved, at du godt kan lide vinylplader, og vinylplader synes at have fået en revival i de senere år. Tror du, at vinylen har en fremtid?

– Ja, der vil altid være et publikum til vinylplader. Og jeg har også sørget for, at mine plader udkommer på vinyl. Jeg tager dem også med og sælger af, når jeg kommer til Danmark.


Hvad så med streamingtjenester, er det noget, du benytter dig af?

– Nej, men jeg synes, det er fint nok, at de er der. Det er bedre at folk bruger dem, end at de stjæler musikken.

På Spotify er der mange, der laver playlister, hvilket betyder, at de ikke nødvendigvis hører et helt album fra en kunstner, men bare en sang, og så går videre til en anden kunstner. Hvad synes du om den udvikling?


– Det er okay med mig, men jeg er klart en albumkunstner og ikke en singlekunstner. Men jeg kan jo ikke tvinge folk til at høre et helt album.

Din højeste hitlisteplacering i USA fik du med dit Dusty Springsfield-coveralbum ("Just A Little Lovin'" fra 2008). Hvad synes du om det – at dit måske bedst sælgende album ikke var med dine egne sange?

– Det er fint nok med mig. Det er en plade, jeg er udmærket tilfreds med.


 

Køb billetter til koncerterne via GAFFA Live.

Hør Shelby Lynne med "Revelation Road":


 

ANNONCE