Nyhed

Ignug: Vi har navnet fra en B-film

Ignug er et yderst eksplosivt, impulsivt og ekspressivt band, hvis højeste mål synes at være at sprede glæde. GAFFA har snakket med bandet i forbindelse med udgivelsen af deres debut-ep ”Massdebate”.

Fire mand træder ind på kontoret. Trætheden siver langsomt ud under dørene ved deres tilstedeværelse. Ud gennem sprækkerne i vinduerne, ned mellem gulvbrædderne. Ud og væk. Der er ikke plads til træthed i selskab med Ignug. De fire individer fra Esbjerg indtager kontoret på Enghavevej. To af dem snakker løs. De to andre smiler. To af dem drikker dåseøl. De to andre drikker te. Hver og én udstråler de forskellige ting, men samtidig fremstår de som en enhed. En enhed bundet sammen af glæde og lysten til at lege. Bandet udgav den 20. februar deres debut-ep: "Massdebate" (læs GAFFAs firestjernede anmeldelse her). Ep'en skal fungere som en introduktion til Ignugs univers. Et univers som er bygget op af tre ingredienser: Kaos, Kærlighed og Fantasi. GAFFA har mødt de fire drenge fra Esbjerg til en snak om projektet.

Det begyndte med Bruce Willis

Det første jeg tænkte på, da jeg blev præsenteret for navnet Ignug, var at det var grønlandsk. Jeg spørger, hvorfor de har valgt dette navn. "Det er en sjov ting," kommer det fra forsanger Ruby Renaissance. "Vi sad og skulle lave det her musik, og så manglede vi et navn til det. Der var ikke et ord, som kunne definere det. På et tidspunkt sad vi og så en gammel Bruce Willis-film. Sådan en rigtig B-film: Hudson Hawk - Mestertyven. På et tidspunkt møder mestertyven de her 'badguys', som har sådan nogle 'candybar-navne', som Sneakers, Mars, Butterfinger, Raider. Bruce Willis siger: So what do they call you?" Renaissance kigger stolt rundt, før han udbryder: "Ignug".


Flerinstrumentalist Tom Budiansky uddyber historien: "Ja det var i vores lejlighed på Istedgade. Pludselig kommer Ruby bare ud og siger: Ignug. Det gav ingen mening. Men det er det, som er fedt. Det betyder ikke en skid. Det er noget folk må tage stilling til selv. Folk får noget forskelligt ud af det. Vi fandt eksempelvis ud af, at Ignug på grønlandsk minder om ordet menneske. I Holland betyder det "I Fuck"." Ruby uddyber yderligere: "Der var bare lige pludselig en eller anden form for usynlig snor pga. navnet, uden at det begrænsede vores kaos. Der er stadigvæk ingen regler, hverken genremæssigt eller stilmæssigt. Det er kaos som udgør kernen af det kreative. Det er der ingen tvivl om. Tingene bliver jo bare grebet ud af luften og så slynget ind. Der har aldrig været noget, som har været planlagt."

Læs et længere interview i GAFFAs artikelsektion.

ANNONCE