Nyhed

Beth Orton: Jeg glæder mig til at spille i Aarhus Festuge

Vi mødte den engelske sangerinde og sangskriver forud for hendes to koncerter i Aarhus denne uge

Blandt de mange musikalske gæster i årets Aarhus Festuge finder vi den engelske sangerinde og sangskriver Beth Orton, som kan opleves to gange. Først til den uofficielle åbning i Rådhushallen torsdag den 29. august klokken 21, hvor hun spiller en kortere koncert sammen med det aarhusianske orkester The DeSoto Caucus til et arrangement, hvor også John Cale, KT Tunstall og Jim White optræder. Dernæst til en lidt længere koncert på Atlas lørdag den 30. august klokken 20, hvor hun spiller sammen med den argentinske pianist Diego Schissi, den svenske svenske guitarist Gustaf Ljunggren og den amerikanske bassist Tony Garnier – sidstnævnte har i øvrigt været fast bassist for Bob Dylan siden 1989. Ved denne koncert optræder den canadiske sangerinde og sangskriver Cold Specks og den svenske ditto Anna Järvinen også.

GAFFA mødte Beth Orton og guitarist og sanger Anders Pedersen fra The DeSoto Caucus for at høre lidt om koncerterne i festugen og om, hvordan det går med Beth Ortons musik og karriere. En karriere, der kommercielt toppede i begyndelsen af 00'erne, hvor hendes tredje album "Daybreaker" gik top 10 i England, men har været præget af flere lange pauser i de senere år. Pauser, som dog sidste år blev afbrudt med det anmelderroste album "Sugaring Season". Ortons femte album fra og med den internationale debut med "Trailer Park" i 1996.

Hvordan er dette samarbejde kommet i stand?


– Anders Pedersen: – Jeg tror, det var Folmer (festugechef Jens Folmer Jepsen, red.), der hyrede Beth til at spille med os, han er stor fan af hende.

Kendte I hinandens musik i forvejen?

Beth Orton: – Jeg gjorde ikke, men jeg fandt ud at, at musikerne fra The DeSoto Caucus også spiller i Giant Sand, og jeg har arbejdet med deres sanger og sangskriver Howe Gelb engang for længe siden. Det var en rigtig god oplevelse, og så var jeg straks klar.


Anders Pedersen: – Min kone (Marie Frank, red.) er stor fan og har været det i mange år, så derfor kendte jeg godt til Beth og kan vældig godt lide hende.

Hvad kan vi forvente af koncerten i Rådhushallen?

Orton: – Jeg kommer til at spille tre numre med The DeSoto Caucus og to sange solo. Vi mødtes først her til morgen, og det gik fantastisk, selvom vi ikke havde forberedt noget hjemmefra. De er nogle utrolig dygtige fyre. De har ikke sagt så meget, mens vi øvede, men spiller fremragende. Jeg får lyst til at stjæle dem.


Pedersen: – Beth er også meget nem at arbejde sammen med.

Beth, du skal også spille med tre andre musikere på lørdag på Atlas. Hvad kan vi forvente af den koncert?

– Det ved jeg faktisk ikke, jeg skal først mødes med dem på fredag, og her har vi heller ikke planlagt noget. Men det bliver et længere sæt, omkring en time. Jeg glæder mig.


Familieliv godt for musikken, skidt for karrieren

Hvordan går det ellers med din musik, Beth? Du var ret populær i slutningen af 90'erne og begyndelsen af 00'erne, og dit album "Daybreaker" fra 2002 nåede en ottendeplads på den engelske hitliste, men så forsvandt du lidt og har kun udgivet to album siden da, i 2006 og 2012. Hvad skete der?

– Jeg fik to børn og blev gift, hvilket var dårligt for min karriere, men rigtig sundt for mig og for min musik. Omkring "Daybreaker" var jeg ved at løbe tør for ting at synge om, men da jeg fik et familieliv, blev jeg inspireret igen. Det synes jeg, man kan høre på mit album "Comfort of Strangers" (2006, red.), som jeg er meget tilfreds med. Men i den tid, jeg var væk fra musikverdenen, blev jeg erstattet af mange andre navne. Det betyder, at jeg skal arbejde lidt hårdere nu, men det er kun godt for musikken.


Savner du tiden, da du var en kendis?

– Nej, jeg er mere interesseret i at lave musik og i min familie end at være en kendis, blive fuld og falde ud af taxier.

Dine første tre album bød på en blanding af akustiske og folk-orienterede sange og numre med elektroniske elementer, men elektronikken er helt forsvundet på dine to sidste album til fordel for et mere akustisk udtryk. Hvorfor denne udvikling?


– Der har altid været akustiske elementer på mine plader, men de er kommet tydeligere frem på de to sidste album. Det skyldes nok, at jeg fik guitarundervisning af Bert Jansch (skotsk sanger, sangskriver og guitarist, 1943-2011, blandt andet kendt fra folk-gruppen Pentangle, red.) og blev mindre og mindre interesseret i elektronisk musik og mere og mere forbundet med guitaren. Bert Jansch og jeg blev rigtig gode venner, og det var stort at sidde hjemme hos ham og drikke te og spise kiks og følge hans bevægelser på guitaren. Han har givet mig masser af selvtillid som sangskriver og lært mig nogle underfundige guitarstemninger.

Kunne du finde på at gå tilbage til den elektroniske musik igen på et tidspunkt?

– Ja, det kan jeg sagtens, for jeg kan godt lide elektronisk musik af den mere atmosfæriske og nøgne slags, så det kan godt være. Jeg er åben.


Du er gift med folk-sangeren og -sangskriveren Sam Amidon. Har han haft nogen indflydelse på din musik? – han medvirker også på dit seneste album, "Sugaring Season".

– Ja, han er årsagen til, at jeg er blevet ved med at lave musik. Jeg mødte ham gennem nogle venner, og han roste mine sange og sagde, at jeg skulle få indspillet et nyt album. Samtidig fik jeg en pladekontrakt med pladeselskabet Anti (Calexico, Jason Lytle, Tom Waits med flere), som også bakkede mig op.

Hårdt arbejde er godt for sjælen


Skal vi igen vente adskillige år på dit næste album?

– Forhåbentlig ikke, jeg håber, der snart kommer noget nyt fra mig. Det var godt for mig at holde en pause, men nu er jeg klar igen. Og jeg skal ikke have flere børn.

I den tid, du har været væk fra musikscenen, er pladesalget faldet dramatisk...


– Så jeg er meget fattig (griner). Jeg er fattig, jeg er ikke en kendis, jeg har børn. Jeg er fucked (griner). Det betyder bare, jeg skal arbejde hårdere, turnere mere. Der er en værdighed i det, det er godt for sjælen, det er okay.

Hvad lytter du selv til af musik for tiden?

– Jeg er begyndt at høre en del jazz. Sam har introduceret mig til jazz. Det er typisk, når man bliver lidt ældre, så begynder man at høre jazz. Jeg hører for eksempel John Coltrane og Thelonius Monk.


Kunne du forestille dig at indspille et jazzalbum?

– Det ved jeg ikke. Det er ikke lige noget, jeg umiddelbart forestiller mig, men man skal aldrig sige aldrig.

Hvad er dine næste planer – kommer du snart og spiller en hel koncert i Danmark, for du har jo ikke spillet her i mange år?


– Nej, jeg har slet ikke turneret på kontinentet oven på det seneste album, kun i USA, England, Australien og snart Japan. Jeg håber, jeg kan komme til kontinentet og Danmark næste år. Jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg ikke har turneret her med mit sidste album. Sam har spillet på kontinentet mange gange, og kan kommer altid hjem og siger "folk vil høre dine sange derovre, kom af sted."

Skal du spille sammen med The DeSoto Caucus igen?

– Måske, det vil tiden vise. Men de er i hvert fald meget dygtige og rare at arbejde sammen med.


Find billetter til Beth Ortons koncerter via GAFFA Live her (torsdag) og her (lørdag).

The DeSoto Caucus kan desuden opleves live på Store Torv fredag den 30. august klokken 19-20 med internationale gæstesolister – hvilke er endnu en hemmelighed – og 2., 3 og 4. september sammesteds 22.30-23.15.

ANNONCE