Nyhed

Pixies-bassist fortæller om fyring

Kim Shattuck fortæller, hvordan hun blev afskediget fra bandet efter kun fem måneder – og har selv et bud på hvorfor. Det indebærer et stage dive.

Den stilskabende Boston-støjrock/pop/surf-gruppe Pixies fyrede i sidste måned deres nye bassist Kim Shattuck, som de ellers hyrede kun fem måneder tidligere, umiddelbart efter at den oprindelige bassist Kim Deal forlod bandet efter 27 år.

Nu fortæller Kim Shattuck om, hvordan hun blev fyret og kommer med et bud på hvorfor. Til NME udtaler hun:

"Jeg var overrasket. Alt var gået godt, anmeldelserne var gode, og fansene var supervenlige. De råbte "Vi elsker dig, nye Kim". Vi sagde farvel i lufthavnen (efter turnéafslutningen i London, red.), og morgenen efter ringede bandets manager og sagde: 'Bandet har truffet den beslutning at fortsætte med en ny bassist.' Jeg var chokeret."

Kim Shattuck fortsætter: "Jeg har på fornemmelsen, at de er mere indadvendte, end jeg er. Ingen talte om dybe emner, i hvert fald ikke højt. Der var en koncert på The Mayan i Los Angeles, hvor jeg blev vildt entusiastisk og hoppede ud til publikum, og jeg ved, at de ikke var begejstrede for det. Da jeg gik af scenen, sagde manageren, at det skulle jeg ikke gøre igen. Jeg spurgte: 'Virkelig, for min egen sikkerheds skyld?' Og han svarede: 'Nej, fordi Pixies ikke gør sådan noget.'"

Alligevel er Kim Shattuck ikke bitter: "Jeg ville have foretrukket, at de sagde det til mig ansigt til ansigt som en gruppe, men de er søde mennesker. Jeg er stadig fan af Pixies."

Det er ikke første gang, at Pixies kommunikerer om store bandbeslutninger på mindre direkte facon. Da gruppen i sin tid gik i opløsning i 1993,  bekendtgjorde sanger og sangskriver Black Francis det først i et interview med BBC Radio 5, inden han han fortalte det til de øvrige medlemmer via telefon og fax. Bandet blev gendannet i 2004.

Pixies offentliggjorde for nylig, at deres nye bassist og korsanger bliver Paz Lenchantin, kendt fra blandt andre A Perfect Circle og Zwan. Med hende gæster de næste års NorthSide-festival, hvor du altså ikke skal forvente stage diving.

Kim Shattuck vil nu koncentrere sig om sit eget band, The Muffs, hvor hun er sanger og guitarist. Gruppen blev dannet i 1991, har udgivet fem studiealbum og udsender et sjette til næste år.

God dynamik med kvinder og mænd på samme scene

Pixies gav en udsolgt koncert Falconer Salen i København 13. november. Her uddelte GAFFAs anmelder Peter Lykke Madsen fem stjerner under overskriften "En tour de force i støj og hits" og skrev følgende om Kim Shattucks rolle: "På den anden side af Frank Black står aftenens store spørgsmålstegn. Hvordan vil erstatningen Kim Shattuck klare at erstatte publikumsdarlingen Kim Deal? Der er ikke nogen finger at sætte på hendes aften, nogle steder virker det, som om hendes korstykker er taget ud, men på for eksempel "Hey" falder hun fint ind i call-and-response-omkvædet."

I oktober talte GAFFA med Pixies' sanger og sangskriver Black Francis, som udtalte følgende om valget af Kim Shattuck:

– Vi har spillet med hende engang tidligere ved et velgørenhedsarrangement, og jeg kunne vældig godt lide hende. Jeg var ikke på jagt efter en ny bassist, da jeg mødte hende, men jeg skrev en mental note til mig selv om, at hvis jeg nogensinde fik brug for én, ville jeg spørge hende først. Joey og Dave (Santiago og Lovering, lead-guitarist og trommeslager, red.) ville gerne have, at vi skulle have en kvindelig bassist igen, for der er altid en spændende dynamik, når man har en kvindelig vokal som kontrast til min stemme. Også live sker der noget, når man har både mænd og kvinder på samme scene, fra før man overhovedet har spillet en tone. Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan, men det er et af mysterierne ved mennesket.

Ved samme lejlighed sagde Black Francis følgende om Kim Deals afsked med Pixies:– Hun sagde det kun indirekte (hvad årsagen var, red.), men det er også lige meget. Det var tydeligt, at hun ville ud af bandet. Hun er altid velkommen tilbage, men jeg tror ikke, hun nogensinde kommer igen. Black Francis har tidligere fortalt Mojo Magazine, at Kim Deal forlod gruppen af private årsager. Kim Deal er for tiden på turné med sit band The Breeders og har udgivet tre solosingler i år.

Læs hele GAFFAs interview med Black Francis.

Da Pixies fyrede den anden Kim i bandet, igangsatte NME en underholdende brugerafstemning om, hvilken Kim man nu ville anbefale som ny bassist, heriblandt Sonic Youth-musikeren Kim Gordon og realitystjernen Kim Kardashian. Flest stemmer fik imidlertid Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, der i øvrigt netop har fået henrettet sin onkel Jang Song-thaek i forbindelse med en intern magtkamp. Pixies endte som nævnt ikke med en Kim, men en Paz – men antallet af bogstaver i fornavnet er trods alt det samme.

ANNONCE