Nyhed

Tønder Festival klar med nye navne

Årets Tønder Festival har offentliggjort flere kunstnere, blandt andet konstellationen Niels Hausgaard, Allan Olsen og Kristian Leth

Årets Tønder Festival har offentliggjort flere kunstnere, blandt andet konstellationen Kristian Leth (billedet) og Dreamers' Circus og en anden sammensætning til lejligheden: Niels Hausgaard, Allan Olsen, Kristian Leth, sangeren og sangskriveren Rikke Mølbæk og radio- og tv-værten og komikeren Huxi Bach. Desuden kommer også canadiske Adam Cohen samt Povl Dissing til festivalen.

Dreamers' Circus er en gruppe af tre unge skandinaviske musikere: Rune Tonsgaard Sørensen og Nikolaj Buusk fra Danmark samt svenskeren Alan Carr. Trioen laver skandinavisk folkemusik, hvor de eksperimenterer med en blanding af klassisk musik og folkemusik. Det kan eksempelvis være klassisk musik, der er komponeret af de helt store kunstnere, såsom Vivaldi, Sibelius og Mozart, blandet med Dreamers' Circus egne toner. Trioen arbejder både alene og sammen med klassiske orkestre, og til Tønder Festival skal de så spille sammen med Kristian Leth. Selvom Dreamers' Circus og Kristian Leth kommer fra to forskellige steder i musikverdenen, har de en fælles forkærlighed til folkemusik, hvilket er årsagen til, at de har skabt denne konstellation.

Kristian Leth kan i forvejen skrive utallige ting på sit CV, heriblandt forfatter, skuespiller, soloartist og radiovært, men er nok mest af alt kendt som forsangeren i The William Blakes. Nu har Leth så begivet sig ud i endnu et projekt, hvor han har skrevet sange, der er bestemt til samarbejdet mellem ham og Dreamers' Circus. Selvom hovedfokus er på folkemusik, så er der i sangene inddraget mange genrer, og ligeledes instrumenter. I Dreamers' Circus spilles der nemlig både på harmonika, klaver, cittern (lut-ligende strengeinstrument, red.) og violin.

Når Dreamers' Circus og Kristian Leth kommer til at betræde scenen i Tønder, bliver det ikke deres første koncert sammen. I maj måned spillede de nemlig til årets Spot Festival i Aarhus. GAFFAs anmelder Line Holm Christensen var med til koncerten og beskrev musikken som "gamle folkemelodier, der fik ny liv i en fremragende koncert" og konkluderede: "Man kan blot konstatere, at denne koncert var et forfriskende pust til årets Spot Festival. Jeg håber personligt at høre meget mere fra Dreamers' Circus og Kristian Leth i fremtiden!" Læs hele den femstjernede anmeldelse her.


Niels Hausgaard og Allan Olsen møder Kristian Leth, Rikke Mølbæk og Huxi Bach

Niels Hausgaard har aldrig været karrig med at invitere yngre kolleger med på scenen både på sine egne turneer og i Tønder. "Hverken Allan eller jeg er jo begyndt fra ingenting. Jeg har turneret med mange af de gamle, som ikke er her mere. Og jeg har overtaget en del af deres håndværk og bygget videre på det. Jeg vil da ønske, at der var nogen, der kunne bruge vores håndværk og bygge videre på det. Og aftnerne i Tønder er én af de muligheder, der er for at give det videre," siger Niels Hausgaard. "Det er meget frugtbart. Og det er en rigtig fin idé, at de unge kunstnere får lov at møde publikum i Tønder. For det er et meget generøst publikum," fortsætter han.

40-årige Adam Cohen er søn af Leonard Cohen. Det lægger Adam Cohen ikke skjul på og vedkender sig i flere interviews sin musikalske arv. Han har tidligere udgivet plader i en poprocket stil, men med det seneste "Like A Man" fra 2011 dykker han ned i mere personlige sange og et akustisk musikalsk udtryk. Cohen gæstede også Tønder Festival sidste år, og det blev så stor en succes, at han nu vender tilbage.


Povl Dissing rundede i januar 75 år, men turnerer ufortrødent. I Kulturhuset lørdag har han sønnerne Rasmus Dissing, tangenter, Jonas Dissing, guitar og Las Nissen, guitar med på scenen. Søndag eftermiddag i Telt 2 udvides bandet med Nikolai Storr, bas, Palle Hjorth, tangenter og Jesper Elnegaard, trommer. Som gæster ved begge koncerter får Povl besøg af sine gode venner: Benny Holst, Niels Hausgaard og Allan Olsen.  

Foruden de ovennævnte kunstnere spiller blandt andet følgende navne også på årets Tønder Festival: Lukas Graham, Mads Langer, Sinéad O'Connor, The Avett Brothers, Folkeklubben og The White Album.

Tønder Festvalen afholdes den 22-25. august, og billetterne kan købes via billetnet.dk


ANNONCE