Nyhed

"Space Oddity" 2013: Se verdens første musikvideo fra rummet

Astronaut Chris Hadfield har netop lanceret den første musikvideo nogensinde optaget i rummet, en coverversion af "Space Oddity". GAFFA har talt med virkelighedens "Major Tom" via hans søn, Evan.

Der udkommer kaskader af musikvideoer på YouTube hver eneste dag, men en af de nye videoer skiller sig virkelig ud i mængden: Astronaut Chris Hadfields fortolkning af David Bowies "Space Oddity". Videoen er ikke kun velsignet af Bowie selv, men sangen indeholder en ny tekst, godkendt af poplegenden. Og den er udelukkende optaget i rummet, som den første musikvideo nogensinde.

Canadiske Chris Hadfield har de sidste seks måneder levet et temmelig usædvanligt liv og bidraget med banebrydende og usædvanligt indhold på internettet. Han har været udstationeret på den internationale rumstation, hvor han har opdateret os på Jorden via Twitter, YouTube, Instagram, Facebook og meget mere. Han har spillet musik i mange år, primært folk, men er stadig langt bedre kendt som den, der tog de første canadiske skridt i rummet, end han er som musiker. Nu lader det til, at han vil få sit første musikvideohit og dermed have opfyldt en anden drengedrøm.

GAFFA ville selvfølgelig gerne have taget 380 kilometer ud i rummet til astronautmusikerens hjem og arbejdsplads og tale med ham personligt, men denne plan måtte vi af praktiske årsager opgive. Vi har dog været heldige at møde hans søn og stedfortræder på planeten Jorden, Evan Hadfield, i den sydlige tyske by Darmstadt – også kendt som hjemsted for Det Europæiske Rumfartsorganisation.

Da GAFFA spørger, hvordan Chris Hadfield som den første astronaut kom på idéen til at udnytte internettet og sociale medier i en sådan grad, får vi at vide, at det hele startede ved middagsbordet med den canadiske familie.

– For tre år siden, da han fik tilbud om at tage ud på rumstationen, sad vi i familien og talte om, hvilke ting han kunne gøre i medierne op til missionen for at skabe omtale af begivenheden, siger Evan.

De besluttede, at en Twitter-konto var en god idé. Lidet anede Chris, hvor stor denne ville blive – planen var bare at forsøge at nå ud til folk derude på nye måder og lære dem ting om rumfart, som de måske ellers ikke ville få at vide. Efter to års tweets om sine forberedelser til turen ud i rummet havde han stadig ikke mere end 10.000 tilhængere, men han fortsatte støt, og åbnede også konti på Facebook og YouTube.

Når interessen umiddelbart inden hans afgang fra Jorden blev større og større, blev det klart, at Hadfield havde potentialet til at være en, der kunne sprede informationer om moderne rumfart på helt nye måder, i en virkelig stor skala. Evan hjalp ham med at tilmelde dig Google+, Tumblr – og ikke mindst SoundCloud. Guitaren var nemlig med om bord, da raketten lettede fra Kasakhstan i december sidste år.

– Chris har spillet musik hele mit liv, og har faktisk et band med sine astronautkolleger Dan Burbank og Cady Coleman, forklarer Evan os.

Enorm respons på sociale medier

I skrivende stund har Hadfields Twitter-konto omkring 760.000 tilhængere, og responsen online har været enorm i det halve år, Hadfield har flydt rundt i sin store blikdåse.

– Afhængigt af, hvad han lægger ud, får han alt fra et par tusinde til titusindvis af meddelelser hver dag fra folk over hele verden.

Responsen er altid enorm, når Hadfield henter kameraet, og når han får knipset store byer set fra rummet, som på billedet ovenfor af Oslo, er det noget af det, der fascinerer internettets beboere allermest.

Langt størstedelen af ​​kommentarerne får Chris Hadfield via Twitter. Hver uge bruger han noget af sin begrænsede tid på rumstationen til at besvare 10-20 spørgsmål. En stor del af resten af ​​fritiden, som er ret sparsom med 14-16 timers arbejdsdage, går med musikken.

Hadfield er faktisk ikke den første person, der har indspillet musik i rummet – rygtet siger, at der var en harmonika om bord på en af ​​de tidligste Apollo-missioner i tresserne. Selv havde Hadfield også taget sin guitar på Mir-rumstationen i 1995 og spillede lidt guitar dér. Men nu kan han prale af at være den første til at indspille en selvkomponeret sang og den første musikvideo i rummet.

Adspurgt Evan om, hvordan det er at spille guitar i vægtløs tilstand, smiler han.

– Det er lidt sværere at spille guitar, når du er vægtløs, da den manglende tyngdekraft gør det lidt mere vanskeligt at bevæge armen. Men det var det værd.

– Chris siger, at det at indspille denne video var en af ​​de sjoveste ting, han har gjort i sit liv. Og efter at have spillet guitar i mere end tredive år var dette ikke for stor en udfordring for ham.

Godkendt af Bowie

For musikentusiasten Chris Hadfield er det ikke mindre sjovt at kredse om Jorden, når livslange personlige helte som Neil Young, Jann Arden, Sarah McLaughlin, Bryan Adams og David Bowie ringer fra Jorden for at sige hej.

Men hvorfor valget faldt på den rigtige Bowies "Space Oddity"?


– Et bedre spørgsmål er vel: "Hvordan kan det tage så lang tid, før nogen tager "Space Oddity" op i verdensrummet?" Det har været en ønskesang fra folk i årevis.

Det er David Bowie selv godt klar over, og han var beæret og begejstret, da han erfarede, at det endelig var ved at ske. Men først måtte rocklegenden få sendt en ny, let ændret tekst.

– Problemet med denne Bowie-sang er, at astronauten dør. Eller hvis du vil tro på, hvad der er blevet sagt i de seneste år, handler det bare om en junkie, der udlever sine fantasier.

– Under alle omstændigheder skulle den omskrives en smule. I denne nye version er det ikke astronauten, der forsøger at komme overens med det faktum, at han skal dø, men i stedet det faktum, at eventyret er slut, og den triste viden, at han vil vende tilbage til jorden og sandsynligvis aldrig får rejst tilbage i rummet.

– Der var en mere realistisk version af, hvordan det opleves for en rigtig astronaut som Chris. Bowie godkendte straks Chris' nye tekst, og den var klar til at blive indspillet.

At få sangen offentliggjort på YouTube viste sig dog at være lettere sagt end gjort. Med alle mulige juridiske komplikationer, internationale copyright-begrænsinger og strenge tøjler af regeringen, kombineret med det travle arbejdsliv, var det næsten uoverkommeligt kompliceret for Hadfield, selv efter Bowies støtte. Men han kæmpede hårdt, for det var noget, han bare måtte gøre. Så hellere opgive nattesøvnen.


Og han nåede målet. Videoen er ude nu, to dage før han afslutter sin tid på rumstationen og sætter kursen tilbage til sin hjemplanet. Når vi beder Evan spørge Chris om hans tanker om rejsen hjem, lyder det ikke ulig, hvad man ofte hører fra festivalgængere, når de stiger på bussen hjem efter ti dages camping på Roskilde:

– Chris ser frem til endelig at tage et varmt brusebad igen. Han vil ikke gå glip af at vaske sig med svamp.

– Hvad vil han savne mest, er imidlertid udsigten. At være i stand til at se Jorden dreje rundt under dine fødder er en oplevelse, der ikke kan beskrives med ord, og aldrig bliver gentaget.

Se Chris Hadfields "Space Oddity":


ANNONCE