Rasmus Walter er i gang med den svære toer for anden gang. Hvor Grand Avenue måske aldrig helt fik forløst potentialet, fik han en flyvende start som dansksproget solist.
Det engelsksprogede, melankolske poporkester Grand Avenue, der tidligere skulle erobre verden, ligger for tiden på vågeblus. Frontmand og komponist Rasmus Walther har fundet andre græsgange.
– Jeg er et helt andet sted i dag. Synger på dansk, er blevet solist, klar med mit andet soloalbum, i nyt parforhold og nybagt far til en søn på fire uger.
GAFFA møder Walter i hans nye lokalområde, Vesterbro, får nappet lidt kaffe og danskvand, får taget et billede i den trendy tøjbutik Emmalu på Istedgade og får gjort status over nu mere end et årti i musikbranchen på godt og ondt. Han virker glad og tilfreds, der er kommet lidt sølvstænk her og der i de 34-årige lokker, men ingen tvivl om at han stadig er en flot fyr – og "hey", når ens yndlingsfilm er The Big Lebowski, kan man sgu ikke være en helt skidt fyr.
Forfra
Da Grand Avenue kørte på sit højeste, så det – i hvert fald for omverdenen – ud som, at de helt store internationale kanoner var kørt i stilling. Rasmus stod med ikonisk, international model-kæreste og i front for et band, der blev bakket op af popambassadører fra den absolutte verdenselite, men da han nogle år senere sprang ud som dansksproget solist, var det under anderledes ydmyge forhold.
– Min tvillingebror Anders overtalte mig til at skrive en sang på dansk til en tegneserie, han havde gang i. Det blev til "Det Stille Angreb", og det var Anders, der efterfølgende sendte den ind til mit pladeselskab, der sagde: "Hvorfor fanden har du ikke fortalt os, at du havde det i dig før? Kan du lave 10 sange på det niveau, så er vi klar på at udsende debuten". Jeg kom så småt i gang live og sad ene mand på scenen med min guitar som support for Søren Huss, vi sprang lidt ud på dansk samtidigt. Grand Avenue har tidligere supportet Saybia i udlandet, så vi har noget historik sammen. Det var helt anderledes, men det var fedt, jeg følte, at jeg havde fat i noget.
Hul igennem
Og den holdning var han ikke ene om. Det selvtitulerede album så dagens lys i 2011. Rasmus var ved udgivelsen glad, hvis der blev langet 500 eksemplarer over disken. Et tal der bevæger sig hen mod de 10.000 i dag, og udover godt med airplay og generel succes, kunne den nyudklækkede solist afslutte året med den fjer i hatten at kunne melde udsolgt i december i Store Vega.
Og hvis optakten på anden ombæring fortsætter, som den er startet, ikke kun fastholder, men øger Rasmus Walter den succes, som debutalbummet mere end indfriede. Første single, "Endeløst", fra album nummer to, der har fået titlen "Lige Her, Lige Nu", var ikke kun Ugens Uundgåelige i november, men blev sammen med Turboweekend stemt ind som Årets Uundgåelige 2012 af P3's lyttere. Ikke helt uden opfordringer til fans på Facebook indrømmer Walter med et smil, men alligevel et pejlemærke, der tegner godt for det videre forløb. Som solist forfølger han en tone, der er mere poppet i lyden end de seneste udspil med Grand Avenue.
– Det er nok der mit snit ligger. Jeg havde også skrevet det meste materiale til den første Grand Avenue-plade, der var mere poppet end de senere, som mere var et fælles projekt. Det er så kommet mere til udtryk igen, nu hvor jeg synger på dansk, men jeg tilstræber, at det ikke skal være banale hjerte/smerte sange, men noget der både er relativt let tilgængeligt musikalsk og så har en vis tekstmæssig dybde. Så kommer jeg nok ikke uden om, at der altid er vis portion melankoli i min stemme og i mit udtryk i det hele taget.
Læs et længere interview om blandt andet Rasmus Walters publikum og fremtiden for Grand Avenue i GAFFAs artikelsektion.