Nyhed

I dag er det 10 år siden, Elliott Smith døde

Vi mindes den amerikanske singer-songwriter, der kun blev 34 år

I dag er det præcis ti år siden, den amerikanske singer-songwriter Elliott Smith døde, 34 år gammel.

Eliott Smith indledte sin musikalske karriere som sanger og guitarist i indie-bandet Heatmiser, som udgav tre album i perioden 1993-1996. Han solodebuterede i 1994 med albummet "Roman Candle" og fik de følgende år stigende succes. Dette kulminerede med en optræden ved Oscar-uddelingen tilbage i 1998, hvor Smiths sang "Miss Misery", fra soundtracket til "Good Will Hunting", var nomineret som årets filmsang. Han tabte dog til Celine Dions "My Heart Will Go On" fra "Titanic"-filmen.

I sit liv nåede Elliott Smith at udgive fem album, og efter hans død er der blevet udsendt yderligere to album, "From A Basement On A Hill" i 2003 og "New Moon" i 2007. Hans tredje album, "Either/Or" fra 1997, var opkaldt efter Søren Kierkegaards filosofiske klassiker "Enten/Eller", og Smith tog i øvrigt en bachelorgrad i filosofi, før han blev musiker på fuld tid. Han blev kendt for både melankolske og garagerockende sange og for sin skrøbelige, men intense stemme.


Smith kæmpede i årevis med psykiske problemer og diverse former for misbrug, men var dog tilsyneladende i bedring ved sin død.

Smith døde efter at være blevet stukket to gange i brystet med en kniv. Ifølge politirapporten var der tale om selvmord, ligesom et meget kort afskedsbrev blev fundet på en post-it-note. Den retsmedicinske rapport ville ifølge thesmokinggun.com dog ikke udelukke, at der var tale om mord. Sagen er dog ikke blevet efterforsket yderligere. Smith blev fundet af sin kæreste Jennifer Chiba, som fortalte, at hun havde haft et skænderi med Smith og derefter var gået i bad. Hun hørte derpå et skrig og gik ud af badeværelset, hvor hun fandt Smith med en kniv i brystet. Hun trak kniven ud og ringede til politiet.

Kort efter Smiths død oprettede fans en mindevæg på en mur på Sunset Boulevard på det sted, coverfotoet til hans femte album, "Figure 8" blev taget. Denne mur blev i øvrigt malet over i forbindelse med en reklame for Roger Waters' "The Wall"-turné i 2010, men det var en fejl, som Waters efterfølgende beklagede.


Kunstnere som Pearl Jam, Joan As Police Woman og Pete Yorn er blandt de mange, som har tilegnet sange til Elliott Smith, der selv var meget inspireret af blandt andre Bob Dylan og The Beatles.

I 2007 blev Smith emne for portrætbogen "Elliott Smith" af Autumn de Wilde, og i 2009 kom dokumentarfilmen "Searching for Elliott Smith" af Gil Reyes.

Se Eliott Smith fremføre "Miss Misery" ved Oscar-uddelingen i 1998:

 

ANNONCE