Nyhed

Svindel og humbug i musikbranchen

Læs om nogle af de største svindelnumre i musikbranchen gennem tiden

Mange musikere har oplevet ikke at få de penge og den anerkendelse, der egentlig tilhørte dem. Der er eksempler på bedrageridømte musikfolk i Danmark, der for nyligt har snydt musikere for flere hundredetusinde kroner. Rodriguez er et udenlandsk eksempel på en musiker, der ikke har fået de penge, der tilkom ham. Den japanske Beethoven viste sig slet ikke at kunne komponere, Milli Vanilli kunne ikke synge, og Leonard Cohen blev snydt af sin manager for millioner. 

Bedrageridømte prøver lykken i musikbranchen

Det er for nylig blevet afsløret på Musikeren.dk, at Lars Mike Vestergaard Andersen, der forsøgte sig som succesfuld person i musikbranchen, ikke har rent mel i posen. Han blev allerede i 2008 bedrageridømt blandt andet for ikke at kunne betale dyre hotel-regninger.


Andersen havde også ansat musikere i sit selskab, hvoraf en i god tro havde investeret i alt omkring 500.000 kr. i det falske firma, som vedkommende endte med at miste. Derudover har han snydt bandet Friend of Fire, der aldrig fik den kontrakt og de penge, Andersen gav dem lovning på.

En anden sag handler om Thomas Jacobsen (tidligere Hvass-Skovlund) og hans firma Freshold Productions A/S. Han udførte både pladeselskabsarbejde og bandbooking og har fået dom for at skylde 19 studiemusikere 289.000 kr. Thomas Jacobsen var, inden han gik ind i musikbranchen, allerede blevet bedrageridømt i 2012 og i 2013, her for blandt andet at snyde en handicappet pige og hendes forældre.

Snyd i Sydafrika


Men det er ikke kun i Danmark, at musikere er blevet snydt for penge, der retmæssigt tilkommer dem. Også i udlandet er der talrige eksempler på, at musikbranchen ikke altid er præget af lovlydighed.

I 2012 blev dokumentarfilmen om Sixto Rodriguez en stor succes. Den handler om musikeren Rodriguez, der indspillede to plader i 1970'erne. Han slog ikke igennem i sit hjemland USA, men blev til gengæld voldsomt populær i Sydafrika i 1990'erne. Fx solgte albummet "Cold Fact" over 500.000 eksemplarer i landet. Men Rodriguez fik aldrig sin andel af salget, da hans manager Clarence Avant udgav albummene under falsk navn og selv snuppede pengene.

Læs også GAFFAs anmeldelse af Rodriguez' første koncert i Danmark sidste år


Den falske Beethoven

Mamoru Samuragochi var kendt for både at være døv og virtuos på samme tid. Hans symfoni "Symphony No. 1: Hiroshima" blev næsten en japansk nationalhymne efter jordskælvet og tsunamien i 2011. Men "Japans Beethoven", som han også blev kaldt, har aldrig skrevet en eneste symfoni. De blev i stedet skrevet af en musikprofessor på Tokyo Universitet, Takashi Niigaki.

Det blev først afsløret af Niigaki på en pressekonference under vinterolympiaden i Sochi i vinter. Samuragochi undskylder for svindelnummeret, men angriber også Niigaki for at ville have for mange penge i kompensation. Niigaki mener, hans retmæssige indtjening over 18 år beløber sig til 70.000 dollars.


Band bygget på playback

Den tyske popduo Milli Vanilli (billedet) blev dannet sidst i 1980'erne og vandt i 1990 en Grammy for bedste nye kunstner. Duoen blev dannet af Frank Farian, der på den ene side havde nogle vokaler, han gerne ville indspille, men på den anden side mente, at sangerne manglede det rigtige image. Det fandt han i modellerne og danserne Robert Pilatus og Fabrice Morvan, som mimede til de allerede indspillede sange. Snyderiet kom frem i lyset under et MTV-show, hvor sangen begyndte at hakke, og den samme linje blev gentaget, mens duoen dansede videre. 

Danse kunne de to herrer dog, som du kan se i videoen til deres største ørehænger "Girl, You Know It's True" her:


Tyveri fra en gigant

En af musikbranchens kæmper, Leonard Cohen, blev snydt for millioner af sin manager. Kelley Lynch var Cohens manager gennem 17 år, men det var en post, hun viste sig ikke at kunne bestride uden at falde for fristelsen til at få ulovlig stor andel i Cohens indtægter.

Lynch blev i 2006 dømt for at have stjålet af både Cohens pensionsopsparinger og hans årlige indtægter og blev beordret til at betale 9,5 mio. dollars tilbage. Derudover blev Kelley Lynch i 2012 dømt for at chikanere Cohen med emails og opkald, hvor hun blandt andet har sagt, at han burde skydes.


ANNONCE