Nyhed

Annisette og Naja Rosa besøgte GAFFA Library Sessions

Åndelige kræfter og kærligheden til musikken var nogle af de emner, som Savage Rose-sangerinden og hendes datter fortalte om

Se masser af billeder fra arrangementet her

Naja Rosas første erindringer om mor og far på scenen går helt tilbage til dengang, hun var en lille pige på fem-seks år. Livet på verdens landeveje var hverdag for familien Koppel, og Naja Rosa og storesøster Billie elskede at turnere verden rundt og møde nye mennesker. At ligge i den seng, som far Thomas Koppel havde bygget bagerst i kassevognen. At høre mor Annisette læse godnathistorier – og at vågne et nyt sted hver morgen.

Hurtigt lurede den lille pige, at der var penge i at spille på de forskellige pladser i de fremmede byer, som familien og bandet besøgte. Hun fik derfor travlt, som en anden lille manager, med at sende forældrene ud at optræde, mens hun selv løb rundt blandt publikum med en hat i hånden og indkasserede penge til familien.

Denne historie er blot én ud af mange, som en lille skare af fremmødte og dedikerede publikummer får at høre denne regnvåde aften i oktober. Anden sæson af GAFFA Library Sessions er nu skudt i gang, og hvilken aften! Det er nemlig første gang, at Annisette og datteren Naja Rosa giver et liveinterview sammen. Det er som altid GAFFAs skribent Henrik Tuxen, der leder slagets gang, og der er fra starten skabt en hyggelig stemning i bibliotekets lokaler, hvor fortællingerne fortsætter.

 

Når hjertet bobler over

Hvor nogle er født med en guldske i munden, har Naja Rosa fået musikken ind med modermælken. Faktisk var hun ikke engang født, før Annisette præsenterede datteren for sin store kærlighed til musikken, for under hele sin graviditet gjorde Annisette meget ud af at spille og synge for datteren, der vuggende lyttede med fra maven.

Naja Rosa var heller ikke mere end syv år, da hun for første gang – sådan rigtigt – fik lov til at optræde sammen med forældrene.

"Jeg husker, at jeg fik lov til at være med under min yndlingssang 'Markens vilde blomster visner'."

Familien Koppel har altid optrådt rigtigt meget sammen og gør det stadig i dag. Faktisk er de lige vendt hjem efter en tour i Norge – hvor de vel at mærke var af sted som The Savage Rose. Det kan måske være lidt svært at finde rundt i, for The Savage Rose og Naja Rosas band er i virkeligheden én stor familie – også i bogstaveligste forstand. Der er mor, datter, kæreste, svigersøn – you name it.

"Når man oplever sit barn optræde for første gang, bobler ens hjerte over af lykke, for man kender den glæde, den lykke, det er at optræde for et publikum og mærke den varme, som de giver tilbage til en," svarer Annisette på spørgsmålet om, om hun altid har været glad for, at datteren fulgte i forældrenes musikalske fodspor.

"Men jeg har aldrig været den perfekte mor, og jeg tror ikke, at jeg var populær blandt pigernes lærere. Jeg hundsede aldrig med pigerne om morgenen, for at de skulle nå i skole til tiden. Faktisk synes jeg, at det var synd, at de skulle op, mens det stadig var mørkt, så jeg lod dem sove længe," lyder det fra den hippie og vilde rose, som Annisette nu én gang er, før hun overlader scenen til Naja Rosa, der krydrer aftenen med to intense numre. Blandt andet "Heaven is Crying", som Naja Rosa skrev den dag, Ungdomshuset blev revet ned.

 

Åndelige kræfter

Familien Koppel bliver i 2006 ramt af en tragedie, da Thomas Koppel pludselig dør. Annisette og Thomas er på dette tidspunkt bosiddende langt ude i bjergene i det fugtige og varme Puerto Rico, og Naja Rosa er hos forældrene for at indspille nogle numre.

I to uger før Thomas' død oplever de en masse uforklarlige ting, der mest af alt kunne minde om adskillige advarsler, og Henrik Tuxens spørgsmål om, hvorvidt familien har spirituelle kræfter synes derfor nærliggende. Forskellige ting vælter, uden nogen rører det. Alt indspilningsudstyr går i stykker, og Naja Rosas computer vælger kun at optage hver anden linje i en sang. Og sådan fortsætter historierne.

Annisette og Thomas er på dette tidspunkt i gang med at skrive musik til en kommende plade, og da Annisette præsenterer sin tekst til nummeret "The Storm" for Thomas, afviser han den blankt fra starten – uden egentlig at kunne forklare, hvad der er galt. Men noget føles forkert. Selvsamme tekst genoptager Annisette og bandet i december sidste år, mens de er i studiet på Amager for at indspille numre til den nyeste plade "Roots of the Wasteland". Datoen er 5. december, og udenfor begynder stormen Bodil at rase over Amager. Et tilfælde? Højest sandsynligt. Men påfaldende er det – særligt titlen taget i betragtning, og Henrik Tuxen lader følgende bemærkning falde:

"Måske skal Mikael Jarnvig vide lidt mere om, hvad I går og laver."

 

En tak fra publikum

Nok har Annisette turneret verden rundt siden de gyldne 60'ere, men stemmen fejler intet i dag. Overhovedet! For publikum, der for de flestes tilfælde skriver 50+ på dåbsattesten, og som ud fra aftenens stemning synes at have fulgt Annisette og The Savage Rose i mange år, bliver heller ikke snydt for den karakteristiske, hæse, men samtidigt kraftfulde stemme, der, fra første tone er slået an til den smukke "What Do You Do Now", får de mindste nakkehår til at rejse sig. Tiden står stille i rummet.

Den stemme kan noget helt særligt, og da det bliver tid til spørgsmål fra publikum, er der da også en, der vil vide, hvordan hun plejer stemmebåndene.

"Med the, honning og citron," fortæller hun smilende og fortsætter:

"Da jeg var barn, gik jeg ofte ud i opgangen og stod i døråbningen ud til gården og skreg samme tone, så længe jeg kunne, eller indtil naboerne råbte hold kæft. Det lød ellers så godt der."

Utaknemmelige naboer, fristes mange nok til at sige, for netop Annisettes stemme og hendes vilje til at kæmpe for mennesker, der ligger ned, har i mange år fortryllet og inspireret mange mennesker. En af dem er mødt op denne aften, og mens hun forærer Annisette en lilla kjole købt i Indien, fortæller hun, hvordan netop Annisette dagligt inspirerer hendes og hendes pædagogkolleger til at kæmpe videre.

"For hvis du kan, kan vi også."

Og det kan hun – og det kan datteren også, og aftenen i deres blændende selskab går alt for hurtigt. Heldigvis er der meget mere GAFFA Library Sessions i vente, når Barbara Moleko er næste gæst den 10. november, inden Tina Dickow tager over den 2. december. Så hold øjne og ører åbne – for der bliver rift om billetterne.

Se masser af billeder fra arrangementet her 

ANNONCE