Nyhed

Her er musikhistoriens bedste covernumre

BBC har givet deres bud – hvad mener du?

BBC Music har kåret verdens bedste covernumre oven på kanalens egen stjernespækkede coverversion af Beach Boys-klassikeren "God Only Knows", som vi skrev om for nylig. Et panel af BBC's studieværter og musikmedarbejdere har sammensat listen efter anbefalinger fra BBCs lyttere.

Resultatet er blevet en top 50, og du kan her se de fem øverste pladser.

1. Pet Shop Boys: Always On My Mind


Countrysangen "Always on My Mind" blev først indspillet af Gwen McCrae i 1972 og blev senere samme år et hit med Elvis Presley – og senere med blandt andre Willie Nelson i 1982. Pet Shop Boys fortolkede den i en uptempo-synth-pop-version i 1987 i et tv-show, der skulle markere tiåret for Presleys død, og her blev den så godt modtaget, at de besluttede at udgive den på single. Og den blev et stort hit, der blandt andet toppede den engelske hitliste i julen 1987. Ikke alle var dog lige begejstrede for duoens version. Således udtalte Master Fatman til GAFFA i begyndelsen af 90'erne, at det lød, som om Pet Shop Boys havde haft "en hamster oppe i røven", da de indspillede deres udgave.

2. Johnny Cash: Hurt


Nine Inch Nails indspillede oprindeligt "Hurt" i en dyster industrial-version til sit album "The Downward Spiral" i 1994. I 2002 fortolkede Johnny Cashs sangen helt afdæmpet, akustisk og både skrøbeligt og særdeles intenst på albummet "American IV: The Man Comes Around", der skulle blive det sidste album udsendt i hans levetid. Den tilhørende musikvideo, instrueret af Mark Romanek, viser Cash som både ung og gammel og modtog en Grammy for bedste video. Se nedenfor hvorfor.

3. The Stranglers: Walk on By


"Walk on By" er skrevet af et af det 20. århundredes helt store sangskriverpar, komponist Burt Bacharach og tekstforfatter Hal David. Sangen blev oprindeligt indspillet af soulsangerinden Dionne Warwick i 1964 og er siden blevet fortolket mange gange, blandt andre af Isaac Hayes i 1969, Gabrielle i 1997, Seal i 2005 og altså også af punkgruppen The Stranglers i deres aggressive tag på nummeret fra 1978.

4. The Jimi Hendrix Experience: All Along the Watchtower


"All Along the Watchtower" stammer oprindeligt fra Bob Dylans 1967-album "John Wesley Harding", men er mindst lige så kendt i Jimi Hendrix' lidt mere energiske og guitarfokuserede fortolkning fra hans sidste album, "Electric Ladyland" fra 1968. Bob Dylan har udtalt sig meget positivt om Hendrix' udlægning og sagt, at han forsøger at lægge sig op ad den, når han fremfører nummeret live.

5. Jeff Buckley: Hallelujah


Sangen stammer oprindeligt fra Leonard Cohens 1984-album "Various Positions", hvor den ikke gjorde sig særligt bemærket – det var eksempelvis ikke en single. I 1991 fortolkede John Cale den på Cohen-hyldestalbummet "I'm Your Fan", hvor den vakte en vis positiv opmærksomhed, og i 1994 indspillede Jeff Buckley den så på sit eneste album udgivet i hans levetid, "Grace". Her fik den masser af roser og opmærksomhed, selvom den først udkom på single i 2007. Siden "Grace" er sangen blevet fortolket af blandt andre Rufus Wainwright (2001), k.d. lang (2004) og den britiske X Factor-vinder Alexandra Burke (2008), ligesom Leonard Cohen har fremført nummeret til stor applaus ved sine koncerter fra 2008 og frem.

Se hele top 50-listen hos BBC


Hvis du har nogle andre bud – også danske – modtages de med glæde i kommentarfeltet.

ANNONCE