Nyhed

Baby Dee gæster København og Aalborg

Hun har skiftet køn, været skovhugger og levet som kirkeorganist, cirkusartist og harpespillende gademusiker – nu kommer hun til Danmark

Der er ikke så meget at sige til, at historien om den amerikanske outsider-kunstner Baby Dee kommer til at lyde som en opremsning af mere eller mindre aparte erhverv, for den transkønnede sanger har været vidt omkring i sit 62-årige liv, og det gælder i særdeleshed også hendes musikalske historie. Nu kommer hun igen til Danmark.

Sidste gang hun gæstede Danmark, var på Jazzhouse sammen med sangerinden Little Annie, og når den albumaktuelle sangerinde igen står på den danske jord, bliver det med to koncerter. Den ene kommer til at foregå på Jazzhouse i København den 24. april, mens den anden koncert kommer til at foregå den 26. april på Huset i Aalborg, hvor det begge steder bliver med et band bestående af John Cowell på bas, Alex Neilson på trommer (som blandt andet er kendt fra folk-bandet Trembling Bells) samt den spanske guitarist Victor Herreo, som også agerer som support for sangerindens besøg.

Seks albums har sangerinden udgivet fra og med sit debut-album, som stammer fra år 2001. Det seneste album "I Am a Stick" udkom på det britiske pladeselskab Tin Angels Records tilbage i marts. De musikalske kerneelementer, som Baby Dee arbejder med, er harpe-, klaver-og harmonikaspil, som harmonerer og bearbejder hendes bredtfavnende tekster, som foregår i en poetisk verden gennemsyret af et væld af mindre eller mere skæve individer, og hun giver også et oprigtigt indlbik i kærlighedens verden.

Den ene øjeblik talesynger hun sine tekster, mens hun i det næste "brøler" teksterne ud i kabaret-stilen. Og kabaret er et af de elementer, som sammen med kammerpop og de store komponister som Bach og den italienske rennæssancemand Palestrina udgør inspirationen og drivkraften bag Baby Dees solounivers og materiale. At Baby Dee er endt som solokunstner og med en loyal fanbase, er en kontrast til hendes liv igennem 1990'erne som gademusiker, før hun mødte Antony Hegarty.

Hegarty og Baby Dee havde deres musikalske udtryk tilfælles, de blev hurtigt venner, og Baby Dee lagde således harmonikaklange på Hegartys selvbetitlede album med sit band Antony and the Johnsons. Dee videregav mange af sine sange til Antony i håbet om, at hun kunne få lov til at optræde med sine sange igennem et fælles samarbejde, men han gav sangene videre til David Tibet, som er manden bag avantgarde-gruppen Current 93 og pladeselskabet Dutro Records, hvor han overtalte Baby Dee til at udgive sine to første soloalbum hos ham.

Endnu et lykketræf ramte sangerinden i år 2006, hvor hun mødte sangskriveren Will Oldham, som er bedre kendt under kunsternavnet Bonnie "Prince" Billy, samt guitaristen og produceren Matt Sweeney. Som fans af hendes musik tilbød de at producere hendes næste album "Safe Inside the Day", som udkom på det etrablerede pladeselskab Drag City i år 2007. Nu er sangerinden aktuel igen med sit føromtalte nye album og er klar til at indtage Danmark på Jazzhouse og Huset henholdsvis den 24. og den 26. april.

Billetterne til koncerten i Jazzhouse kan købes på www.jazzhouse.dk og til koncerten i Huset kan billetterne købes på www.huset.dk

Se musikvideoen til "The Dance of Diminishing Possibilities": 

ANNONCE