Nyhed

Tidlig julegave: Med Savage Rose på landevejen i ord og billeder

GAFFA har fulgt Annisette og co. på deres omfattende efterårstour

At Savage Rose er legender på den danske musikscene står ikke til diskussion, men én ting er legendestatus, noget andet er relevans, og lad os allerede med det samme slå fast, at i dag er en koncert med Savage Rose, der ud over selvfølgelig Annisette og hendes urkraft af en stemme udgøres af kapaciteter som Palle Hjorth (tangenter), Rune Kjeldsen (guitar), Jakob Falgren (bas), Anders Holm (trommer), Frank Hasselstrøm (blæsere og tangenter), Naja Rosa Koppel (sang) og Amina Carsce Nissen (sang), en lige så vedkommende og stærk oplevelse som nogensinde.

Efter en gribende koncertoplevelse i Aarhus tilbage i september mødte GAFFA Annisette, der heldigvis indvilligede i at lade overtegnede samt magasinets prisvindende fotograf Morten Rygaard følge bandet på deres efterårsturné, hvor hverken sygdom, barnefødsler eller aflysninger kunne slå bandet ud – højst føre til en udskudt koncert eller to.

Nu er det ikke fordi, der skal romantiseres uhæmmet af den grund, at man for en stund har fået lov at komme tæt på dette enestående band, men det at omgås Savage Rose før, under og efter en koncert føles vitterligt som at være inviteret med til bords hos én stor familie, hvor alle modtages med åbne arme. Og det er da heller ikke helt ved siden af, idet Naja er Annisettes datter, mens Anders og Frank er svigersønner til ikonet.

I backstagelokalet i det flotte gamle Skive Theater er stemningen afslappet, og der indtages danskvand, kaffe og labre larver, mens der udveksles anekdoter om kollegaer som Ryan Adams, Iggy Pop og Paul McCartney. En sjælden mulighed for at sove længe er udnyttet i dagens anledning, og formiddagen er gået med afslapning og cafébesøg. I bilen på vej herhen har Annisette givet et telefoninterview til den lokale avis, og tidligere på ugen bragte Politiken et større interview, mens det annonceres, at Information slutter sig til touren næste uge i Vejle. Jo, interessen for Savage Rose er stadig stor.

Forhindringer på vejen

Annisette omtaler konsekvent tiden med Savage Rose som en rejse – en omfattende en af slagsen, men alle rejser mødes af forhindringer og huller i vejen, og således også denne del. Tangent-troldmand Palle Hjorth blev far umiddelbart inden tourstart og måtte derfor oprindeligt afløses på de første af koncerterne. Det kom det dog ikke til, for Annisette blev ramt af en yderst ondartet forkølelse, der tvang bandet udi modvilligt at udskyde de indledende koncerter.

Denne aften i Skive er Annisette stadig ikke helt kommet sig over den aggressive forkølelse, og stemmen plejes med varmt vand, citron og ingefær. Hun er plaget af dårlig samvittighed over de aflyste koncerter og en kende nervøs over, hvordan stemmen skal klare skærene, når først tæppet går. En nervøsitet, der senere skal vise sig at blive gjort til skamme, men ansvarsfølelsen over for publikum og sit band er ikke sådan at ignorere.

Det er blevet tid til lydprøve, og ud over at gøre luften tyk af gåsehudsfremkaldende musikalitet via fænomenale gennemspilninger af blandt andet Byen Vågner, The Joker, Hear Them Coming og Vanished, begiver bandet sig også ud i mere løsslupne udgaver af Elvis- og Stones-klassikere, der dog ikke er på sætlisten.

Efter aftensmaden er det blevet tid til at skifte til scenetøj og lægge makeup. Annisette forsøger sig med pimpinelle-dråber til stemmebåndene og fortæller, hvordan man før i tiden gladeligt blev uddelt binyrebarkhomonindsprøjtninger til sangere – med potentielt katastrofale følger. GAFFAs fotograf fremfører et forsvar for den udskældte anden sæson af True Detective overfor de af bandmedlemmerne, der forholder sig skeptisk til Nic Pizzolattos evner som egenrådig auteur, hvorefter lidt godmodigt mobberi af tourmanageren følger. Imens tager Annisette sig tid til en Facetime-samtale med sit barnebarn, før alle samles i en cirkel. 

Verden har aldrig været mere ond

Ukuelige Morten Rygaard placerer sig på gulvet midt i cirklen, mens der messes og råbes: "der ligger en mand på gulvet, vi må hjælpe ham ooop". Og så er det showtime. En tindrende smuk Vanished åbner ballet, der er en overvældende affære, og som nævnt er enhver frygt for frontkvindens vokale formåen gjort til skamme – også fra siden af scenen. "Der er store kræfter på spil her", hvisker tourmanager Anders Torp. Det kan man ikke argumentere imod.

Særligt stærkt står Mr. World, der med linjer som: "Hey Mr. World could you spare a little dime, I'm hungry and I'm cold…" bringer tankerne hen på de mange mennesker på flugt fra krig og uretfærdighed, og som for manges vedkommende desværre mødes af kulde, modbydeligheder og arrogance, hvor de kommer frem. I det hele taget italesættes verdens tiltagende fjendtlighed både fra scenekanten og bag scenen. "Verden har aldrig været mere ond, end den er lige nu", betror Annisette mig i pausen med en tåre i øjenkrogen. Og det er vel at mærke før famlende retorik om diamantkufferter og regler om at fratage mennesker i nød de få ting, de ejer.

Andet sæt er en triumf fra start til slut, og det ellers solidt bænkede publikum kan til sidst ikke holde sig tilbage og rejser sig begejstret under de afsluttende numre, så vores hovedpersoner kan forlade de skrå brædder med lige så store smil som hos dem foran scenen.

Ro på. Lidt vin. Palle Hjorth viser begejstret en live-video med Barry White på sin telefon, mens alle falder lidt ned efter aftenens energiudveksling med publikum, før turen går mod Aarhus og videre til København dagen efter.

Annisette tager sig tid til en opfølgende snak med journalisten fra Skive Folkeblad, mens Frank og Anders levende fortæller om, hvordan sammenkomsterne i familien ofte udvikler sig til store jamsessions, hvor både børn og voksne deltager med sprudlende energi. Gud, hvor ville man gerne være en flue på væggen til deres juleaften. Jakob løfter lidt af sløret for det kommende Choir of Young Believers-album og fortæller om bandets tour med Depeche Mode. Det bliver også til en bid natmad og endnu en snak med Annisette, der aldrig slipper øjenkontakten, før der uddeles krammere hele vejen rundt, og bandbusserne forsvinder ud i natten.

Se mere end 100 billeder fra GAFFAs tur med Savage Rose i det tilknyttede galleri via dette link, hvor Morten Rygaard har udvalgt de bedste billeder fra touren. Og Savage Rose? De tager efter alt at dømme ud på landevejen igen inden alt for længe. De kan ganske simpelt ikke lade være.

 

ANNONCE