Nyhed

MC Einar rapper på ny single om farlig hvede

Rap-pioneren har ikke tænkt sig at træde tilbage foreløbig

Danmarks ældste rapper MC Einar har netop udgivet en ny single med den mere ukendte singer-songwriter Morten Bjerregaard. Singlen med tilhørende musikvideo hedder "Hvidt Brød" og handler om "faren" ved at spise hvede. GAFFA har fanget de to gutter over telefonen til en snak om "Hvidt Brød" – både som sang og som det, man putter i munden.

- Med sangen tager vi pis på sundhedshysteriet. Man må godt spise sundt, men man skal ikke glemme at leve, siger Morten Bjerregaard, som har skrevet musik og tekst til singlen, mens Daniel Jerrik har skrevet MC Einars tekstbidder.

Einar Enemark a.k.a. MC Einar mener mest af alt, nummeret er af den "sjove, pudsige, løjerlige" slags, som "man ikke lige kan gøre sig klog på".

Med tyk ironisk distance rapper MC Einar sig for eksempel igennem følgende linjer: "Så sug hellere en fed, og skyl ned med en Hof, for fedtebrød og kringler er de farligste stoffer".

- Der er vigtigere ting i livet end at gå op i, hvad man spiser. Det at få grint og grædt det, man skal, og være en god kammerat er vigtigere end at blive 120 år, siger MC Einar, som selv har haft en usund livsstil som alkoholmisbruger i mange år. I dag er den 48-årige rapper tørlagt og spiser med egne ord "mest sådan noget spelt".

- Jeg tænker da over, hvad jeg spiser, men jeg er ikke fanatisk. Jeg kan også spise en flødeskumskage engang imellem, siger rapperen.

 

Måske et nyt projekt på vej

De to musikere mødte hinanden i radioprogrammet Kulturtimen, som er et fast indslag på adskillige lokalradioer rundt i Danmark. Morten Bjerregaard er vært på programmet og interviewede MC Einar om hans samarbejde med jazz-trioen KunTakt. Snakken gik blandt andet på singlen "Einar 2.0", hvor MC Einar rapper om at handle "øko til overpris". Det havde en snert af det, som Morten Bjerregaard også havde bemærket – nemlig et stigende fokus på en sund livsstil, der nogle gange grænser til det fanatiske. Så Morten Bjerregaard ringede til Einar Enemark, der var med på projektet.

Og det ligger lidt i luften, at singlen ikke er det sidste, vi får at høre fra samarbejdet. 

- Vi regner da med at skulle ud og optræde på nogle værtshuse og spille noget god musik. Vi har da også snakket om en idé til et nyt projekt, men det må vi hellere holde hemmeligt, lyder det mystiske svar fra MC Einar.

I et interview med Ekstra Bladet udtalte rapperen i december, at han gerne vil satse på noget mere kommercielt, som kan give nogle penge i kassen. Men ifølge MC Einar hører den nye single ikke ind under den kategori.

- Jeg vil gerne prøve at få et kommercielt comeback med nogle ordentlige tekster, men jeg ved ikke, om det bliver til noget. Det nytter ikke noget, at man kun gør det for pengene. Man skal også brænde for det, før det kan lykkes.

 

Nyt album på vej

Helst vil rapperen bare spille med KunTakt, men der er ikke nok jobs i samarbejdet til at skabe et økonomisk fundament til betalingen af huslejen og leverpostejen, fortæller rapperen. Her er spilleglæden til gengæld intakt, og der bliver da også i skrivende stund arbejdet på et nyt album, som med lidt held er ude i slutningen af året. En skive, der ifølge MC Einar består af en gang "poetisk skævhed krydret med humor".

MC Einar har i hvert fald ikke tænkt sig at træde af tronen som ophavsmanden til den moderne danske rap. Men hvor længe kan Danmarks ældste rapper blive ved?

- Jeg udvikler mig jo hele tiden, og rent sprogligt og rytmisk er jeg virkelig god – og måske bedre end nogensinde før. Det mener jeg i hvert fald selv, afslutter MC Einar.

MC Einar var frontfigur i gruppen af samme navn, der i slutningen af 80'erne hittede med numre som "Arh Der!" og "Jul Det' Cool", som stadig hærger julehitlisterne hver december måned. Gruppen anses for at være Danmarks første dansksprogede rapgruppe og er anerkendt som pionerer inden for dansk hiphop. 

Morten Bjerregaard arbejder ligesom MC Einar på en ny plade, der kommer ud til sommer og er inspireret af gedigne kunstnere som Niels Hausgaard og Allan Olsen.

Du kan se videoen til "Hvidt Brød" her:

ANNONCE