Rapperen og forfatteren fortalte om mandlige kønsroller ved GAFFA Library Sessions
Se masser af billeder fra aftenen her
Johan Forsby, bedre kendt som Jooks, er aftenens gæst til GAFFA Library Sessions på Biblioteket Frederiksberg. I kølvandet på Kvindernes Internationale Kampdag dagen før er det en aften centreret om mandelige kønsroller og udfordringen ved at være en rapper, der har erstattet talløse rækker af damer med fast parforhold, hurtige biler med en stationcar og bling med bleer.
Indtil 1996 spillede han trommer og lyttede til grungeikonerne Nirvana, men fattede interesse for hiphoppen, da han begyndte at spille basket. "Det var meget det rytmiske, der tændte mig i starten, og så lærte jeg med tiden at skrive. I starten var det nogle forfærdelige tekster, jeg skrev" beretter han med et skævt smil. "Den der form, der handler om, at man tør mene noget, og man tør stå frem og mene det offentligt, syntes jeg var pisse spændende og mega udfordrende, og det har altid været meget angstprovokerende for mig."
Jooks brød igennem radiofladerne med gennembrudshittet Hun vil ha' en rapper i 2009: "Jeg havde en tanke om, at det ville være fedt at banke igennem i radioen, og så ville der forhåbentlig være nogle flere, der lyttede til pladen, så vi satte os simpelthen ned og konstruerede et hit". Men overgangen til mainstreamkulturen satte sig tungt på albumsalget. "Undergrunden ville ikke have det, så af de 3000 mennesker, der faktisk ville høre min plade, var der kun 1000, som rent faktisk lyttede til den, og dem, der hørte Hun vil ha' en rapper for første gang, de blev skuffede over, at det ikke var en Hun vil ha' en rapper-plade, så de lyttede heller ikke til pladen".
Den bittersøde anekdote om opblomstringen som radio-darling bliver efterfulgt af en akustisk fremførelse af numrene Brænder og den oprørske Etableret, der omhandler det styrkende og potente i at være familiefar. Den forandrede manderolle bliver omdrejningspunktet for næste sektion af samtalen, hvor Jooks beretter om omvæltningen fra hiphopmiljøets mandehørm til livet som struktureret familiefar, der også er fikspunktet for hans seneste udspil, Dyr.
"Jeg får ondt i hjertet, når jeg tænker på de tusindvis af guitarer, der står gemt oppe på loftslokalerne, fordi mændene er blevet fædre og så var der ikke tid. Tag nu ned og spil på det fucking lort!" opfordrer han og forklarer samtidig om familielivets udfordringer, der ikke behøver at kompromittere drømmene. "Hvorfor kan man ikke indse, at man selv har truffet det valg, der handler om at finde en dame og få nogle børn? Så stå fucking ved det og lad det være den kæmpe kraft, det er".
Og pointen om at turde stå offentligt frem og mejsle sin holdninger på stentavler, om nødvendigt, bliver stærkt understreget som drivkraften i Jooks' tekstuelle univers. Det er der også kommet et forfatterskab ud af, som har udmøntet sig i romanen Sønner af Mænd, som er skrevet i samarbejde med Tarek Omar, der også er til stede ved aftenens arrangement. Efter et musikalsk ånderum med numrene Medicin og titelnummeret Dyr, bliver der sat skarpt på Forsbys debut som forfatter og hans sidegeschæft som konceptudvikler.
Jooks forklarer, at udfordringen som forfatter i virkeligheden bestod i en befrielse fra rapmusikkens tøjler. "At få lov at beskrive en følelse uden at tænke på metrik og fucking bpm, det gjorde noget helt vildt godt". Den nyudklækkede forfatterduo besluttede sig for at forkaste den kunstneriske stolthed til fordel for et mere nøgternt udtryk, der fremmede de vigtigste pointer. Det resulterede i en skriveproces, der var præget af "blod på siderne" i form af røde streger og kasserede udkast i spandevis.
Samtalen fortsætter ud i det brede politiske budskab med fikspunkt i tragedien ved Krudttønden og en opfordring til ikke at lade sig "tyrannisere af frygt". Aftenen afsluttes med spørgsmål fra publikum, der interesseret spørger ind til alt fra oplevelsen af at spille en akustisk koncert og forholdet til religion. Der bliver sat punktum med numrene Vågen og Lige nu.
Jooks var andet indslag til GAFFA Library Sessions, der fortsætter den 28. april med den ikoniske sangerinde og sangskriver Anne Linnet. Den 12. maj slutter vi forårssæsonen af med den multietniske popgruppe L.I.G.A, der på kort tid har opnået stor succes med sange som Skylder Dig Ik' Noget og Julia, der også har indbragt dem en GAFFA pris for Årets Danske Nye Navn. Begge arrangementer finder som sædvanligt sted på Biblioteket Frederiksberg.
Anne Linnet og L.I.G.A.
Jooks var andet indslag til GAFFA Library Sessions, der fortsætter den 28. april med den ikoniske sangerinde og sangskriver Anne Linnet. Den 12. maj slutter vi forårssæsonen af med den multietniske popgruppe L.I.G.A, der på kort tid har opnået stor succes med sange som Skylder Dig Ik' Noget og Julia, der også har indbragt dem en GAFFA pris for Årets Danske Nye Navn. Begge arrangementer finder som sædvanligt sted på Biblioteket Frederiksberg.
Billetsalget til de enkelte aftener åbner 14 dage før de enkelte arrangementer via Biblioteket Frederiksbergs hjemmeside.
Medlemmer af GAFFA Plus Guld kan 14 dage før de enkelte arrangementer hente gratis billetter via GAFFA.dk/plus