Blandt andre Tiësto vil sætte gang i festen – vi har talt med programchef Rune Erbs Ledet
GAFFA har interviewet Tivolis programchef Rune Erbst Ledet, som står bag Fredagsrockens nyudsprungne koncertprogram. På plakaten står 49 artister fordelt ud over 24 koncerter, som afholdes i den gamle forlystelsespark i København. Se hele programmet nederst i denne artikel.
Fredagsrocken skydes i gang den 15. april med en dobbeltkoncert med charmøren TopGunn og popduoen Noah. Derudover vil EDM-scenen vil indtage den gamle have, når internationale Tiësto står bag mixerpulten 3. juni. Andre internationale navne til Fredagsrock tæller Bo Kaspers Orkester, Ásgeir, Zara Larsson, Air og Haim. Fredagsrock slutter af med cappen på skrå og svedige hiphop-beats, når rapperne S!vas, Gilli og MellemFingaMuzik runder koncerterne af den 23. september. Sidste år slog Fredagsrocken sin rekord med over en halv million besøgende koncertgæster. Men hvad skal der ske ved dette års Fredagsrock?
Ifølge koncertarrangørerne har Fredagsrock koncerter for alle, men hvordan sikrer man musikalsk mangfoldighed i forhold til bookning af artister? Er det overhovedet muligt at have alle genrer repræsenteret i Tivoli?
Hvilke forventninger har I til dette års fredagsrock?
– Vi har store forventninger. Fredagsrock er hvert år et forsøg på at ramme så mange forskellige mennesker som overhovedet muligt. Tivoli er fyldt med alle mulige typer af mennesker. Det er derfor vigtigst for os, at der er plads til alle. Der er nogle genrer, som vi ikke kan spille mere. Men jeg synes, at vi kommer rigtig bredt rundt om langt de fleste genrer. Sidste år toppede vi med en halv million mennesker, hvilket vi også regner med at gøre i år.
Hvad har I gjort anderledes i år i forhold til at slå sidste års rekord?
– Vi lægger programmet ret strategisk. Hvis man godt kan lide popmusik, skal man ikke gå i Tivoli hver fredag i en måned for at opfylde det. Vi har spredt segmenterne jævnt hen over året i forhold til forskellige typer musikgenrer og publikum.
Hvilke parametre kigger I på, når I booker musik?
– Der skal være aktualitet i alle artister. Kunstnerne skal være på vej med noget nyt musik, eller der skal være et eller andet fokus. Så skal det gerne være nogle navne, som har en kant. De kunstnere, der er profilskabende på programmet, er oftest udenlandske kunstnere. De udenlandske er nogle, som folk har allermest interesse i at se, fordi det netop er unikt at se eksempelvis Tiësto i Tivoli, da han spiller ikke andre steder i Danmark.
– Så skal der gerne være nogle overraskende ting, hvor vi selv udvikler os. Det kan være at lave Dizzy Mizz Lizzy-koncerten, fordi det er rock, og vi har nogle udfordringer med lyden. I den forbindelse har vi dog fået lov til at skrue lidt mere op for lyden.
– Det kan også være koncerten, hvor Østkyst Hustlers spiller sammen med Magtens Korridorer. Denne sammensætning er interessant, fordi det er sjældent, at et rockorkester tager en gammelt hiphop-trio med som et festligt indslag.
– Det kan også være der, hvor vi laver Offspring Festival. Her melder vi os ind i festivaldelen og kigger på nye artister. Vi er ikke en festival, da vi er spredt ud over flere datoer. Men et eller andet sted minder vi jo om det, når vi laver en plakat, hvor navnene står på. Her er Offspring Festival en festival inde i festivalen.
I siger i jeres pressemeddelelse, at Offspring Festival er et vindue for solide talenter. Hvad er det, festivalen konkret gør?
– Den viser, at vi som Tivoli ikke altid plukker frugterne, når de er modne. Det har altid været vigtigt for Tivoli at vise verden i en eller anden form på havens scener. Det er Offspring Festival et klart og tydeligt eksempel i forhold til den udenlandske og danske nye musik på den danske musikscene. Den udvikler os som have. Man kan få haven anderledes i spil. Man føler en festivalstemning, når flere scener spiller samtidigt. Det oplever vi normalt ikke i Tivoli.
Hvilke talenter er brudt igennem efter at have være med i Offspring?
– Blaue Blume, som er et af hovednavnene på Offspring Festivallen, stod på samme scene for to år siden og var lige sprunget ud. Dengang var der ikke mange, der kendte dem i forhold til i dag.
I ønsker at ramme rigtig mange, men I vil samtidig også gerne vil være unik. Hvordan gør man det ?
– Det skal forstås på to niveauer. Det ene niveau handler om selve tivolifølelsen. Den går alle folk rundt med. Man kæder Tivoli sammen med en barndomsfølelse, man engang havde af glæde, opstemthed, sommerfugle i maven og rutsjeture. At man så kombinerer den følelse med musik og alt det, der ligger i voksenlivet er nostalgisk.
– Den følelse tror jeg, at rigtig mange mennesker har, når de kommer i Tivoli og er blevet for gamle til at køre i rutsjebaner. Så er det en anden for rutsjebane, de oplever, når de kommer til Fredagsrock. Det er en unik følelse.
– Det andet niveau ligger i udvalget af musik. I min optik er Plænen den ukronede nationalscene i København. Derfor er det vigtigt, at den musik, vi vælger er velvalgt. Alle de lavthængende frugter er ikke nødvendigvis dem, vi skal tage. Der er selvfølgelig en del af dem, fordi de har sin berettigelse. Men det er eksempelvis vigtigt at sætte kunstnere som Air på, som fortalte en historie for 10 år siden og stadig gør det. Det er også vigtigt for os at sætte sådan nogle som Haim på, fordi det er noget, du kun kan opleve her.
Programmet lukker traditionen tro af med hiphop i form af S!vas + Gilli + MellemFingaMuzik. Hvorfor har I valgt hiphop som afslutningsgenre?
– Fordi det er koldt. Ligesom vi sommetider starter op med hiphop, så er det godt at slutte af med, fordi det er der noget fedt over. Ligesom sidste år, hvor Suspekt lukkede af, så er hiphop en fed måde at få folk til at hoppe og råbe. Det er godt i september, fordi det godt kan blive koldt der. Det er en god måde at give det en ordentlig en på bærret, for det kan hiphop. Det er der også mange andre genrer, der kan. Men specielt hiphop er sublimt hos os.
I dækker rigtig mange genrer. Men som du selv siger, har I også valgt nogle genrer fra. Hvor er metalgenren eksempelvis blevet af?
– Den er der ikke, for den kan vi ikke rigtigt spille. Der er nogle genrer, som kræver en decibelstyrke samt omgivelser og miljø, som vi ikke kan tilbyde. Vi har prøvet det en gang imellem. Dog ikke med metalmusik, fordi det simpelthen bliver for voldsomt. Det vil være en for stor disharmoni i forhold til vores have.
– Det er ikke, fordi vi ikke bryder os om metal. Men metallen har fået en fantastisk dejlig halvø ude på Refshaleøen i juni. Det er vi rigtig glade for. Det er vigtigt, at man er bevidst om sine begrænsninger, og her er metalmusik en af dem.
– Det kan også være, at vi finder ud af, at EDM-musik med så stort et navn som Tiësto heller ikke er noget, vi skal lave. Men vi skal prøve det af, og det glæder jeg mig til.
Programmet ser ud som følger – musikken begynder klokken 22, og som sædvanlig er koncerterne gratis med betalt entré til Tivoli:
15. april: TopGunn, Noah
22. april: Cisilia, Page Four, Hasan Shah
29. april: Bo Kaspers Orkester
6. maj: Bikstok, Specktors
13. maj: Offspring Festival: Kwabs, Ukendt Kunstner, Blaue Blume med flere
20. maj: Morten Breum
27. maj: Poul Krebs, Michael Falch
3. juni: Tiësto
10. juni: Teitur, Ásgeir
17. juni: Saybia
24. juni: Zara Larsson
1. juli: Djämes Braun, Nabiha
8. juli: Kim Larsen
15. juli: Air
22. juli: Oh Land
29. juli: Scarlet Pleasure, Patrick Dorgan
5. august: Turboweekend, Mikael Simpson
12. august: Haim
19. august: Christopher
26. august: Aura, Dúné
2. september: Magtens Korridorer featuring Østkyst Hustlers
9. september: Dizzy Mizz Lizzy
16. september: The Minds of 99, Julias Moon
23. september: S!vas, Gilli, MellemFingaMuzik
Se Nabiha svare på en lille Tivoli-quiz nedenfor: