Nyhed

Det er nemt at tage afstand fra racisme – men ikke for countrymusikere

Gaffa.dk - Alt om musik

Efter den amerikanske kvinde Heather Heyer mistede sit liv under en protest i Charlottesville, har mange været utilfredse med Donald Trumps manglende fordømmelse af Alt-right bevægelsen og ny-nazisternes rolle i optoget. Men det er ikke kun hos den amerikanske præsident, at fordømmelsen er svær at finde. Countrymusikerne har nemlig også været påfaldende stille i debatten

Det virker måske ikke særlig bemærkelsesværdigt herhjemme, at netop countrymusikere holder sig uden for den politiske debat. Men her er det vigtigt at huske, hvor vanvittigt populær genren er i USA, og særligt i de sydstater, som huser mange af medlemmerne fra Alt-right-bevægelsen. Countrymusikerne i USA kunne nemlig potentielt gøre en reel forskel hos en stor gruppe mennesker – hvis de altså gad.

Men countrymusikerne har mere at miste, end de har at vinde ved at udtale sig, netop fordi en massiv del af deres fanskare er højreorienterede – dermed ikke sagt, at alle deres fans også er ekstremister, men historien viser, at det ikke ender godt for countrymusikere, der udtaler sig politisk.

Det er over et årti siden, Dixie Chicks-forsangeren Natalie Maines kommenterede, at hun var flov over at George W. Bush var fra Texas, men nutidens countrysangerne husker stadig tydeligt, hvordan kvindegruppen blev udelukket fra countryradiostationer landet over på baggrund af deres ”upatriotiske udtalelse”.

Derfor mærkede man i dagene efter Heather Heyers død intet til optøjerne, hvis man besøgte de fleste større countrystjerners profiler på de sociale medier. Her blev der delt billeder fra weekendens koncerter eller lignende almindelige opslag, som havde det været en helt almindelig uge i Nashville.

Og for de få, der skiller sig ud ved at reagere, har reaktionerne også været overvældende fra deres følgere.

Tim McGraw er en af de countrystjerner, der har udtrykt sig om begivenhederne på sin Instagramprofil. Om end forholdsvis diskret. Eksempelvis har han delt et billede af navnet ”Heather” med et hjerte over og et billede af Abraham Lincoln med citatet: ”Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man's character, give him power.” – men alligevel har responsen været overvældende.

Artiklen fortsætter under billederne

 

#HeatherHeyer #Charlottesville

Et opslag delt af Tim McGraw (@thetimmcgraw) den

 

"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man's character, give him power."--Abraham Lincoln

Et opslag delt af Tim McGraw (@thetimmcgraw) den

Tim McGraws opslag har delt vandene. Man kan trøste sig med, at en del har udtrykt taknemmelighed overfor McGraws ”udtalelser” med kommentarer som ”Thank you for being one of the few country singers to use your platform to post prayers and well wishes” og ”Not a big country fan, but I am now following you because you’re one of the few country artists speaking out”.

Vender man blikket efter de mindre positive ytringer, finder man folk, der argumenterer for, at Heather Heyers død var selvforskyldt, at McGraw er respektløs overfor sin egen race samt en del korterere udmeldelser som ”shut up and sing” og ”You got my unfollow. Bye Tim.”

Måske kunne man argumentere for, at musikerne, uanset hvilken genre de ellers praktiserer, ikke har noget politisk ansvar, men det er alligevel tankevækkende, at de ikke engang kan udtale sig om noget så åbenlyst som ”racisme er dårligt” uden at risikere deres karriere.


Hvad mener du?

ANNONCE