Nyhed

Dixie Chicks skifter navn efter racisme-debat og udgiver protestsang

GAFFA.dk – alt om musik

Teksten omhandler blandt andet underbetaling, våbenvold og klimaforandringer

Texas-countrypoptrioen Dixie Chicks har netop skiftet navn til The Chicks og har samtidig udgivet protestsangen "March March". Hør sangen og se den tilhørende video nedenfor.

For tiden bliver racisme diskuteret globalt oven på en hvid politibetjents drab på den sorte George Floyd i Minneapolis, Minnesota den 25. maj, et drab, som har medført demonstrationer verden over.


En del betragter ordet "Dixie" som racistisk, fordi det henviser til de amerikanske sydstater, især de syv og senere yderligere fire stater, som i 1861 forsøgte at løsrive sig fra De Forenede Stater og danne Amerikas Konfødererede Stater for at kunne opretholde slaveriet. Et træk, der udløste Den Amerikanske Borgerkrig, som sluttede i 1865 med slaveriets ophævelse.

Gruppen udtaler blot én sætning på deres hjemmeside og sociale medier: "Vi ønsker at komme dette øjeblik i møde."

I en pressemeddelelse, citeret af Rolling Stone, skriver gruppen det samme og tilføjer:


"En dybfølt tak til bandet The Chicks for at være så venlige at tillade os at bruge deres navn. Vi er beærede over at leve sammen i verden med disse exceptionelt talentfulde søstre. Chicks rocker!"

Det band, de tidligere Dixie Chicks henviser til, er dog ikke længere aktivt. Det var en newzealandsk duo, som havde en række hits mellem 1965 og 1970. Deres musik er dog stadig tilgængelig på streamingtjenesterne.

LÆS OGSÅ: Spotify sætter fokus på sorte kunstnere på 155-årsdagen for slaveriets ophævelse i USA


The Chicks er ikke den første gruppe, som skifter navn oven på den aktuelle racismedebat. For nylig ændrede et andet countryband, Lady Antebellum, navn til Lady A, da Antebellum også er et kontroversielt navn. Mange forbinder det med den såkaldte "Antebellum South", en periode med økonomisk fremgang i de amerikanske sydstater op til Den Amerikanske Borgerkrig – en fremgang blandt andet forårsaget af sydstaternes brug af slaver.

The Chicks udgiver samtidig en ny sang, "March March", som er en rendyrket protestsang. Teksten omhandler blandt andet underbetaling af skolelærere, våbenvold og klimaforandringer med det tilbagevendende omkvæd: "March, march to my own drum / Hey, hey, I'm an army of one". Den tilhørende video viser blandt andet optagelser fra de aktuelle Black Lives Matter-demontrationer og konfrontationer med politiet.

At være politiske er absolut ikke nyt for The Chicks, hvis sanger Natalie Maines under Irak-krigen i 2003 udtalte, at hun skammede sig over at være fra samme stat som præsident George Bush. Et udtalelse, som medførte omfattende protester og afbrændinger af gruppens plader.


LÆS OGSÅ: Seks politiske musiker-statements, vi aldrig glemmer

"March March" er den tredje singleforløber for The Chicks' album Gaslighter, der udkommer 17. juli og bliver deres første album i hele 14 år – og deres i alt ottende album. Hør sangen og se videoen nedenfor.


 

ANNONCE