Nyhed

Tina Dickow udgiver ny sang i anledning af Kronprins Frederiks fødselsdag

GAFFA.dk – alt om musik

Singer-songwriteren er også med til at fejre fødselaren i Royal Arena – og har album på vej

Den 27. maj optræder Tina Dickow ved et tv-show i Royal Arena, der fejrer Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag dagen før. Her skal hun spille den helt nye sang ”Adams House”, inspireret af Kronprinsen, sammen med DRs Symfoniorkester.

"Da jeg blev spurgt, om jeg ville være med til at fejre Kronprins Frederik, bad jeg om lov til at skrive en ny sang til anledningen. Jeg var midt i at skrive nyt album og tænkte, det ville være en sjov, men også meget udfordrende opgave at føje til den skriveproces, jeg var i gang med," siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:


"Sangen skulle jo være festlig, men samtidig sige noget. Og den skulle passe til Kronprins Frederik uden at blive omklamrende eller alt for personlig. Så det er en vigtig pointe, at den er inspireret af ham, men handler om os allesammen; at vi har brug for steder, vi kan være os selv, som de mennesker, vi er: uden vores titler og vores bagage. Og uden de skæbner, vi hver især bærer rundt på." 

LÆS OGSÅ: Kronprinsen belønner Spot Festival

Der er dog ikke tale om en direkte hyldestsang, understreger Tina Dickow.


”Man skal ikke forvente en Happy Birthday-agtig fødselsdagssang, og teksten er ikke på den måde en ode til fødselsdagsbarnet. Det er bare en sød og varm sang skrevet til lejligheden og til festen.”

Om titlen "Adams House" fortæller hun:

”Da jeg skulle i gang med sangen, faldt jeg over det sted i "Under bjælken", den seneste bog om Kronprinsen, hvor det er beskrevet, at han, da han studerede i Boston, hang ud på Adams House-kollegiet frem for på det mere konservative kollegium, hvor han egentlig hørte til. Adams House var kendt for sine maskerader og drag shows og i det hele taget et frisindet og festligt miljø, hvor der var plads til alle. Så i min sang blev Adams House billedet på et sted, hvor man kan være i nuet, og hvor der er plads til at være det menneske, man er. Uden titel og uden historie. Bare Frederik Henriksen fra Danmark.” 


Frederik Henriksen var kronprinsens "dæknavn", da han studerede på Harvard University 1992-1993.

Sangen udkommer fredag den 18. maj, men kan allerede nu høres i dansk radio.

LÆS OGSÅ: Kronprins Frederik offentliggør playliste – læs hans store interview til GAFFA


På fornavn med Kronprinsparret

Tina Dickow modtog i 2008 Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kroner som den første rytmiske musiker, og indtil dj-duoen Den Sorte Skole fik tildelt prisen i 2017, var hun også den eneste rytmiske musiker, der havde modtaget den fornemme pris. I sin selvbiografi fra 2017, Tæl til Tina, fortæller Dickow om, hvordan det var at modtage prisen, hvor hun i sin takketale kom til at sige "Frederik og Mary", hvilket var en smule for uformelt ifølge den royale etikette – noget, kronprinsparret dog tog med ophøjet ro.

Tina Dickow er som sagt i færd med at arbejde på et nyt album. Hvornår det udkommer, er endnu uvist, men det er snart fire år siden, hendes hidtil seneste album, Whispers, udkom, hvilket er en historisk lang albumpause i Dickow-regi. Hun har dog været ganske aktiv siden da, blandt andet med en cover-ep, to singler, herunder hendes første sang på dansk, flittig turnévirksomhed og den omtalte selvbiografi.


LÆS OGSÅ: Tæt på Tina – stort interview med selvbiografiaktuelle Tina Dickow

 

ANNONCE