Nyhed

Lukas Graham, Karen Mukupa, Wafande med flere hylder Christiania på nyt album

GAFFA.dk – alt om musik

Stik dem en plade! udkommer 25. september

Fristaden Christiania fylder 49 år den 26. september, og i den anledning udkommer den 25. september en ny Christiania-plade, den tredje af slagsen. Stik dem en plade! er titlen på albummet, som har bidrag af blandt andre Lukas Graham, Karen Mukupa, Shaka Loveless og Wafande.

Modsat den første og mest kendte Christiania-plade fra 1976, Christianiapladen – den anden, Bevar Christiania kom i 2004 – er størstedelen af musikerne på Stik dem en plade! enten født, bor eller har deres daglige gang på Fristaden. En af dem er musikeren Wafande, som i en pressemeddelelse fortæller:   


"Staden er et fristed for kunst og et sted, hvor man kan få lov til både at lave teater, musik, male, lave keramik og alt muligt andet, så det har altid bare været et sted, hvor man har frie tøjler til at udtrykke sin kunst. I forhold til mig selv, så har jeg spillet nærmest alle mine første koncerter på Staden, Operaen og Loppen og så videre til diverse arrangementer. Det var et af de første steder, jeg fik lov til at komme på scenen og blive bedre til det, jeg gerne ville, nemlig at være professionel musiker." 

Ligesom det var tilfældet med den legendariske forgænger fra 1976, har alle medvirkende musikere på Stik dem en plade! arbejdet gratis. Som i 1976 går alt overskuddet fra salget af Stik dem en plade! ubeskåret til Christianias Støt Danmark Fond, som "har til formål at støtte undertrykte mennesker og grupper, den fælles brugsret samt genoprettelsen af en økologisk balance mellem natur og mennesker rundt om i Danmark."    

Stik dem en plade! udkommer digitalt og på vinyl. Udgivelsen fejres med lyttesession på Christiania, hvor Tanja Zabell fra Christiania – som i øvrigt er afbilledet på coveret – sammen med flere af kunstnerne bag sangene taler om pladens tilblivelse og historierne bag.   


Ved køb af billet til Stik dem en plade!-lyttesessionen får man samtidig albummet på vinyl, en limited edition mulepose og et særligt Christiania-mundbind, så alle kan deltage trygt ved arrangementet, som desuden også foregår med begrænset kapacitet og derfor to gange, både klokken 16 og 20 den 24. september. Køb billet her.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE af Bevar Christiania-albummet fra 2004.

Tracklisten er som følger, med de medvirkende musikeres egne kommentarer fra en pressemeddelelse:

1Kaka feat. Shaka Loveless - Christiania Står Her Stadig 


Christiania har været der for os, siden vi var små og givet os tonsvis af inspiration. Det er en stor ære at få lov til at medvirke på Stik dem en plade! med denne sang, som viser det Christiania, vi ser og oplever, og ikke det, der bliver fremstillet i medierne 
 
2. Smag På Dig Selv feat. Yo Means No - Freestate 

Smag På Dig Selv er på flere måder født ud af Christiania, og fristaden har været den perfekte legeplads, hvor vi har kunnet eksperimentere på de lokale scener og møde andre fede musikere på tværs af generationer. Det er vigtigt for os at vise, at de unge stadig holder gang i kulturen herude, og ”Freestate” er vores bud på et Christiania-hit. 

3. Lukas Graham - Rabbit Hole 


Da vi var børn, var der altid musik. Om det var hjemme hos folk eller foran Indkøberen, til fester eller koncerter. Bands fra udlandet og jam sessions med lokale musikere, der viste os, hvor nemt man bare kunne være med til at “lege” med musikken og sangen. Min far bookede utroligt meget musik på Christiania, og det var helt klart i mødet med alle de spændende verdensomrejsende, at jeg fik lysten og drivet til at bryde lydmuren med mine egne sange.   

Jeg har siden barnsben og til nu spillet på dem allesammen. Fra Jazzklubben og Byens Lys, hvor vi havde vores første Lukas Graham-koncerter, til Loppen, Operaen, Den Grå Hall og Nemolands udendørsscene. Det er et fantastisk frirum, hvor man både som etableret artist og spirende kunstner kan få lov at prøve kræfter med scenekunsten i al dens storhed. 

"Rabbit Hole" er en simpel folkefortælling, der uden at lave det store nummer ud af det illustrerer nogle af Christianias særheder og finurligheder. Vi er jo vokset op på en anden måde, og det synes jeg kun er fedt at fortælle om. Som i linjen “and the mom of your friend’s like your mother”, for sådan har mange af os det stadig, fordi vi var så tætte som børn. Det er vigtigt for mig, at den her historie bliver fortalt, for alle har en holdning til Christiania og mange tror, de ved, hvad det er indtil de kommer herud og ser, vi har en børnehave og et fritidshjem, hestestald, indkøbsmuligheder og et fodboldhold. "A place you thought that you knewthere’s another side, let’s get lost”. 


4. Bo Evers - Balladen Om Staden 

Hele bandet har et nært tilhørsforhold til Christiania. Vi har spillet (og hængt) rigtig meget, rigtig mange steder på Staden. Nok allermest i Månehaven de varme sommeraftener, men også hos venner og bekendte, på Woodstock, (som nævnes i sangen), og flere gange til de berømte søndagskoncerter på Nemoland. Om vinteren er vi tit på Christianias Børneteater, hvor bandets bassist Emil også er booker. Sangen "Balladen om Staden" er payback for alle de gode tider, vi har haft og handler om, hvad Københavns fedeste frirum, Fristaden, har givet os. 

5. Von  - Skyder og Misser 


Von  opstod i Christianias vugge, hvor vores koncerter på Loppen og Operaen udviklede os som band. Derfor er vi stolte af at kunne støtte op om udviklingen og bibeholdelsen af Christiania med vores sang, ”Skyder og Misser”. Sangen indkapsler idéen om frihed til forskellighed og er en opfordring til at turde springe ud i livet, uden frygt for fejltagelser. 

6. Bolværket - Ude På Staden 

Bolværket har altid været meget velkomne på staden. Vi har spillet der rigtig mange gange, og vores forsanger Per har kommet der siden 1984. Staden har betydet meget for os. Vi har mange vilde minder og gode venner derfra. Vi synes, det var et sjovt nummer at sende ind til albummet, og at Bolværket skulle være med på skiven. Jointpapir er dyrt i kiosken, men billigt på staden, og på staden er der altid ild i gaden. 


7. Grev Lyhne & Peter Ingemann - Christiania Bumsens Vise 

Christiania har været en del af mit liv siden teenager-årene. Her har der været plads til opstart for mange bands, jeg spillede i, og Gøgler Varietéer, jeg opsatte. Det faldt derfor naturligt at give et bidrag til pladen. Et bidrag, hvor jeg beskriver Stadens betydning for alle dem der – trods de ikke er Christianitter – har stedet som deres dagligstue. 

8. Wafande - Christianshavns Torv 


Christiania er et unikt sted, som ikke findes andre steder i verden, et kulturelt sted med plads til alle. Det er et sted, jeg har stor kærlighed til for evigt, så jeg kunne ikke forestille mig at gøre andet end naturligvis at støtte op om den landsby, jeg elsker. 

9. The
Incredible Spacecowboys - Universal Love 

Andreas oplevede for fire år siden Morten synge til Christianias børnehaves Sankthansfest med Mark på guitar. Anders og Martin kom snart til, og spacefunk- og yogadisco-eventyret startede. Siden har samtlige af Christianias scener haft glæde af The Incredible Spacecowboys fede og farverige sceneshow. I 2019 var de i Sweet Silence Studiet med legendariske Flemming Rasmussen (producer for blandt andre Metallica, red.) og indspillede "Universal Love". Nummeret er skrevet i Vindmølleparken på Refshaleøen og handler om den nærhed og selvomsorg, vi alle har brug for. 

10. Karen
Mukupa & Metoden - Helt Speciel 

Både Troels Kjær (som har lavet musikken) og jeg er kommet på Christiania, siden vi var teenagere. Det er snart 30 år siden nu, og gennem tiden har vi fået både venner og bekendte, som bor der og derfor fået en tæt tilknytningen til stedet. Christiania har altid haft armene åbne over for ikke kun helt grønne og spirende musikere, men også mere etablerede musikere. Mange af mine bedste koncertminder har jeg oplevet i den Grå Hal, og personligt var det en gave, at jeg som helt ung musiker kunne få love til at komme på Christiania og optræde, om det var på Operaen, Loppen, Rockmaskinen eller midt på pladsen i Pusherstreet. Christiania står mit hjerte nært, og dens mangfoldighed er et vigtigt åndehul for København og i øvrigt resten af Danmrk. Da jeg blev spurgt, om jeg ville være med, var jeg ikke et sekund i tvivl. Mit bidrag "Helt Speciel" er en hyldest til Fristaden midt i København.   

11. Sorteper - Christiania Drømmer
 


Sorteper er et Christianiaorkester fra de gode gamle dage, hvor en fristad var en fristad, og Christiania var fuld af originaler. I dag er vi desværre blevet normaliseret ligesom alle mulige andre, så nu er vi bare et band, og verden er blevet lidt kedeligere. Ikke desto mindre eksisterer Sorteper stadig, og vores sang på den nye Christianiaplade, ”Christiania Drømmer” er måske en lille smule ironisk. 

12. Quintetten - Hemmelig Kanon 

Christiania var vores ungdoms håb, kravlegård og musikalske legestue. Helt ny inspiration var det! Noget, man gerne vil tage del i. Vi har valgt sangen, fordi den trænger til at blive sunget, og fordi den emmer af frihed - energi og humor. 


13. Dreamtime - En Fri Stad 

Raz & Pete fra bandet DreamTime har skrevet sangen ”En Fri Stad” som en hyldest til kreativiteten, friheden og den særlige søndagsbluesstemning på Christiania. Sangen er indspillet i Operaen med hjælp fra Andreas Olander og musikere fra, eller med tæt tilknytning til Christiania. Vesterbro Ungdomsgårds børnekor medvirker og giver deres særlige bidrag til det funky nummer. 

14. Skovsyren - Flere Frie Steder
 

Christiania er fristaden, der hvor scenekanten forsvinder, der hvor inspirationen og livsglæden nogle gange bliver et fælles projekt. Sangen "Flere Frie Steder" dukkede op på vej hjem fra en torsdagsdemo, efter de havde revet Jagtvej 69 ned. Den er en hyldest til folk, der skaber fristeder, og til Christiania, der over årene har udviklet sig fra at være fristaden til at være hovedstaden for de mange fristeder. 


 

ANNONCE