Nyhed

Til pressekonference med filmaktuelle J Balvin: “Musik er håb”

GAFFA.dk – alt om musik

Fans inviteres med bag scenen og ind i privaten i J Balvins nye dokumentarfilm

I dag er der på Amazon Prime Video premiere på dokumentarfilmen The Boy From Medellín, hvor seere får lov at komme helt tæt på den colombianske reggaeton-stjerne J Balvin ‒ med det borgerlige navn José Álvaro Osorio Balvín ‒ der har taget verden med storm over de sidste par år. I dag er han en af de bedst sælgende latin-kunstnere nogensinde. 

Efter at have udgivet en række mixtapes udgav han i 2013 sit første studiealbum La Familia, og sidste år udkom hans fjerde soloalbum Colores. Hans internationale gennembrud kom i 2014 med nummeret “Ginza”.


I 2018 blev Balvin for alvor et navn på den internationale musikscene, da kæmpehittet “Mi Gente”, som selveste Beyoncé hoppede med på et remix af, endte på andenpladsen af den amerikanske Billboard Hot 100-liste. Samme år var han og Puerto Rico-rapperen Bad Bunny med på det endnu mere succesfulde nummer “I Like It” med Cardi B, der lå på førstepladsen af den amerikanske Billboard Hot 100-liste og derudover også vandt prisen for “Record of the Year’’ til Grammy-prisuddelingen i 2019.

Henover de seneste år har han desuden samarbejdet med store navne som Dua Lipa, Chris Brown, Selena Gomez, French Montana, DJ Khaled, Justin Bieber, The Black Eyed Peas og mange flere. I 2018 var han den mest streamede kunstner på Spotify, og siden da er han forblevet på streamingtjenestens Top 5. 

I The Boy From Medellín følger vi J Balvin ugen op til den vigtigste koncert i hans karriere ‒ nemlig en udsolgt koncert i hans hjemby Medllín i Columbia. Under forberedelserne til koncerten bryder helvede løs i hans elskede hjemland, i form af store demonstrationer, gadeuorden, politivold og en ung mand, der på tragisk vis mister livet under optøjerne. Balvin bliver tvunget til at tage stilling til, hvorvidt han som kunstner er forpligtet til at tage et offentligt politisk standpunkt, mens han samtidig bakser med personlige udfordringer med depression og angst. 


I forbindelse med premieren på sin film holdt han et virtuelt pressemøde, hvor GAFFA fik lov at være med. Her følger vores reportage:

Tillykke med dokumentaren. Hvor kom interessen i at lave en dokumentar i en så vigtig og kaotisk uge fra?

‒ Det var egentlig ikke planlagt. Jeg havde ikke noget at gøre med det. Vi ville bare lave en koncert-særudgave. Som med alt andet i livet er det 99 procent, der er ude af vores hænder, og Matthew (Heineman; instruktøren, red.) ominstruerede hele situationen, så den var tilpasset til det, der foregik. Så det var ikke sådan "Lad os tale om det her", for vi skulle bare holde koncert og fortælle historien om koncerten på en normal måde, selvfølgelig om processen, og hvad det indebærer at lave en koncert, men det var ude af vores hænder, at der skulle være social uorden af den størrelse.


Hvordan var det at lave dokumentaren?

‒ Jeg er ikke vant til at have kameraer omkring mig i min personlige intinimetszone, så det var ret svært. Det er nok første og sidste gang, jeg gør det. Jeg ville gerne give nogle budskaber til folket.

Et emne, du har talt om før, er mental sundhed, og hvordan det ikke er noget, vi taler særlig meget om. Hvad inspirerede dig til at tale offentligt om det?


‒ Der var ikke rigtig noget bestemt, der inspirerede mig, bare dét, at jeg er et menneske. Som kunstner har jeg en stor platform til at sprede ordet, og der er måske masser af mennesker derude, der lider og ikke ved hvorfor, og hvis jeg kan give dem noget lys i mørket, du ved. 

Dokumentaren viser en meget sårbar side af dig, og at vise den sårbarhed er meget vigtig.

‒ Ja, det er vigtigt at lade dem vide, at vi er ens, og at vi stopper med at hæve kunstneren op over planeten. Vi står allesammen under den samme paraply.


Har du ændret din tilgang til brugen af sociale medier, eftersom det kan være et giftigt sted, samtidig med at det kan give dig direkte kontakt med dine fans?

‒ Det er meget indviklet, fordi man hopper ind i en anden zone. Det, jeg laver, er musik, folk kan lide sangene og viber med dem, og så taler vi om protesterne og mennesker, der bliver slået ihjel, og det er en helt anden verden.

Ser du musik som noget, der bringer lys ind i verden?


‒ 100 procent. Musik er håb. Og det er derfor jeg er her, og stadig giver liv og taler om virkeligheden.

I dokumentaren ser vi også optagelser fra dine tidlige dage, fra din begyndelse, hvordan føltes det at se det?

‒ Det giver mig masser af nostalgi. Det minder mig om, hvordan jeg plejede at drømme om, hvor jeg er nu. Det var det hele værd. Det var en masse af ofringer, en masse arbejde, en masse af disciplin, en masse tålmodighed. 


Musik på spansk er blevet anerkendt globalt, og du og andre reggaeton-artister spiller en altafgørende rolle i den sammenhæng, hvordan har du det med det?

‒ Jeg er taknemmelig. Men vi kan ikke benægte, at der er mange kunstnere, der har banet vejen for os. Konger af genren som som Daddy Yankee, Don Omar og Wisin & Yandel. Jeg tror, det var den rigtige timing for os, i en ny verden med sociale medier, hvor folk er mere åbensindede overfor nye ting, og så er det musik, der forbinder hele verden. 

Hvordan var det at spille koncerten i Medellín, der varede flere timer, det må have været en unik oplevelse, selv for dig?


‒ Fire timer, og hvis jeg ikke fejl, så næsten fem. Det var en af de lykkeligste dage i mit liv. Alt det, jeg har ofret. Den knægt, der plejede at drømme om at være en kunstner og udsolgte stadioner i sit eget land, hvilket det er virkeligt svært i Columbia at klare som soloartist. Ét navn, det er virkelig få, jeg kan tælle dem på én hånd. Der er kun tre, der nogensinde har gjort det, og jeg er den eneste, der har gjort det med reggaeton. 

Dokumentaren viser også splittelsen mellem José og J. Balvin. Hvordan finder du balancen mellem de to aspekter af dit liv?

‒ Jeg leder stadig efter balancen. Nogle gange går jeg mere til højre eller mere til venstre, stadigvæk. I morges spurgte min kæreste mig "Okay, er det J. Balvin eller José, hvem taler jeg med?", så det er stadig svært. 


Hvor svær har pandemien været for dig, har du kunnet koncentrere dig om at arbejde?

‒ Ja! Jeg har fokuseret meget på musik. Jeg er ikke vant til at være stille og og holde mig i ro. Jeg skal være i gang konstant.

LÆS OGSÅ: Spansk for begyndere 


Se en trailer til dokumentaren her – filmen kan ses på Amazon Prime Video:

ANNONCE