Nyhed

Danmarks største komponistforening overrækker årets hæderspriser

GAFFA.dk – alt om musik

Claus Hempler, Jeppe Kaas og Fenja er blandt årets vindere til DJBFAs årlige prisuddeling

Søndag aften den 12. september afholdte Danmarks største forening af komponister og sangskrivere, DJBFA, deres årlige prisuddeling. DJBFA – Danske Jazz, Folk og Beat Autorer – afholdt prisuddelingen i København, hvor en række danske komponister blandt andet modtog hæderspriser.

Hæderspriserne er centrum for arrangementet, og årets første hæderspris blev overrakt til sanger og sangskriver Claus Hempler. Han blev hædret for sin mangeårige karriere i dansk rock med gruppen Fielfraz og ikke mindst for sine soloprojekter, herunder albummet fra 2019, Kuffert fuld af mursten.


”Det er få kunstnere forundt at kunne skrive sange på engelsk og det danske modersmål med samme styrke og troværdighed. Ikke desto mindre virker det legende let og som det mest naturlige for Claus Hempler. At lave dette skift, efter en lang karriere fuld af stærke album, det kræver nysgerrighed, mod, opfindsomhed og hårdt arbejde – hvad man kunne betegne som indbegrebet af, hvad det vil sige at være et kreativt og skabende menneske på højeste niveau,” sagde komponist Victor Dybbroe, da han overrakte prisen til Hempler.

Den anden hæderspris blev overrakt til filmkomponisten Jeppe Kaas for sit solide bidrag til dansk filmmusik. Kaas har komponeret musik til blandt andet Skammerens datter, Retfærdighedens ryttere, Far til fire og tv-serierne Dicte og Badehotellet.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Bittersøde refleksioner fra crooneren. Nu på dansk.


Upcoming- og bag-om-musikken-prisen

Udover hædersprisen uddeler DJBFA hvert år en upcoming-pris og en bag-om-musikken-pris. Årets upcoming-pris blev overrakt til Freja Kristensen, bedre kendt som Fenja. Hun har udgivet sit debutalbum Flugtdyr tidligere på året, et udpil som byder på poetisk, dansksproget popmusik.

Årets bag-om-musikken-pris blev overrakt til Lena Brostrøm, som var forperson for Dansk Artist Forbund i mange år. Hun har været DJBFAs samarbejdspartner igennem årene og har kæmpet for de udøvende musikeres vilkår, herunder ligestilling.


I år er det den 40. gang, at DJBFA uddeler hæderspriser til markante og talentfulde komponister. Tidligere modtagere af DJBFAs hæderspriser er blandt andre Peter Sommer, Oh Land, Povl Dissing, Alberte Winding, Lukas Graham, Nikolaj Nørlund, Søren Huss og Steffen Brandt.

Hvert år optræder andre kunstnere med fortolkninger af vindernes sange. I år var det Christina Boelskifte, Ginne Marker og Jimmy Jørgensen, der fik musikalsk opbakning af aftenens husorkester, som bestod af Jørgen Lauritsen, Jonas Johansen, Kristin Korb og Søren Baun.

På prismodtagernes statuetter står der i år ”Autor” i stedet for ”DJBFA”. Det skyldes, at DJBFA – Danske Jazz, Folk og Beat Autorer – ved årsskiftet skifter til navnet Autor. Priserne var dermed de første i en lang række af kommende Autor-hæderspriser.


LÆS OGSÅ:  REPORTAGE: Musikbranchen i fælles opgør mod sexisme

ANNONCE