Nyhed

Lydmor og Forbrændingen modtager pris for deres bidrag til kønsdebatten

GAFFA.dk – alt om musik

Spillestedet Forbrændingen modtager Ethel-prisen for 2020, imens musikeren Lydmor er dette års modtager

Lørdag aften modtog spillestedet Forbrændingen i Albertslund og den danske musiker Lydmor Ethel-prisen for henholdsvis år 2020 og 2021. Prisen bliver tildelt personer og organisationer, der gør en indsats for at fremme kvindelige musikeres vilkår samt kønsbalancen og diversiteten i den danske musikbranche.

Forbrændingen skulle have modtaget prisen allerede i 2020, men uddelingen blev udskudt som følge af coronapandemien. Således modtog Jeppe Skjold, som er booker og kunstnerisk leder hos Forbrændingen, 2020-prisen på spillestedets vegne lørdag aften.


I prisbegrundelsen stod der blandt andet:

”Spillestedet Forbrændingen i Albertslund får prisen for det banebrydende initiativ Kvinder i Centrum fra 2019 – et helt år tilegnet musik centreret omkring kvindelige kunstnere. Ligesom snakken om den åbenlyse manglende repræsentation af kvinder på live-spillestederne var på sit højeste, meldte Forbrændingen ud, at man ikke blot ville tale og debattere – man agtede at skride til handling. I stedet for at booke som man plejede, ville bookinggruppen bevidst gennem et helt år gå efter at synliggøre den høje kvalitet, der er til stede blandt kvindelige musikere.”

Lydmor, som var på spillestedet den aften med kunstnergruppen Dark Matters som del af projektet Surburban Summit #5, modtog prisen for 2021.


En del af begrundelsen lyder:

”Jenny Rossander alias Lydmor har ydet en særlig indsats i forhold til at åbne mange menneskers øjne for musikbranchens skævheder, og debatmæssigt har hun ganske enkelt være dagsordensættende. Hendes feministiske ståsted kunne ingen betvivle, da hun som indledning til sit show ved uddelingen af GAFFA-Prisen 2018 bombarderede publikum med citater om kvinder i musik og kvinder generelt, hentet fra store danske medier og tekster af populære danske musikere – citater, der talte nedværdigende og diskriminerende om kvinder. Helt igennem lydmuren brød Lydmor, da hun i maj 2020 skrev en kommentar i Ekstra Bladet, hvor hun skarpt gik i rette med avisens sexistiske anmelderpraksis, og modigt deltog hun derpå i debatten i DR2’s Deadline med Ekstra Bladets daværende chefredaktør – og åbnede derved døren for en række efterfølgende artikler i aviser og i GAFFA, hvor andre musikere og branchepersoner blotlagde egne oplevelser med sexisme i dansk musik. At gå sine egne kunstneriske veje og samtidig stille sig op midt på vejen og tale på andres vegne – det kræver sin kvinde.”

Det er ikke første gang, at Lydmor modtager en pris i forbindelse med sin kritik af Ekstra Bladet. I 2020 kunne GAFFA berette, at kunstneren havde vundet en påskønnelsespris fra sangskriver- og producerorganisationen DPA på baggrund af netop sit debatindlæg om Ekstra Bladet og de følgende debatter mellem musikeren og Ekstra Bladets daværende chefredaktør Poul Madsen.


LÆS OGSÅ: LYDMOR-KOMMENTAR: Så er det nok, Ekstra Bladet

Ethel-prisen er indstiftet af Pia ”Nist” Rasmussen, som var en central person i det kvindemiljø, der opstod i 1970’erne, hvor hun blandt andet var keyboardspiller i de to bands Søsterrock (1976-79) og Lillith (1978-82) og følgelig duoen Poole & Rasmussen (1991-98).

Rasmussen var hele sit liv optaget af kvindelige musikeres forhold, hvor hun særligt var fascineret af den engelske komponist, forfatter og feminist Ethel Smyth, som kæmpede mod sin samtids kønsforestillinger for at opnå en karriere som komponist. Da Rasmussen blev ramt af kræft og indså, at sygdommen ville koste hende livet, oprettede hun prisen som en måde at drive sit arbejde videre på. Hun valgte i den forbindelse at opkalde prisen efter sin inspirationskilde, Ethel Smyth.


Prisen består af 25.000 kroner plus en skulptur, som er skabt af billedhuggeren Malene Bjelke, og som naturligvis forestiller Ethel Smyth.

Tidligere vindere af Ethel-prisen er Kristina Holgersen (2017), Hun Solo (2018) og Fallulah alias Maria Apetri (2019).

LÆS OGSÅ: Hun Solo lancerer nyt online-univers – hylder diversiteten


ANNONCE