Nyhed

Dansk Folkeparti: Spillesteder skal kræve ren straffeattest af musikere

GAFFA.dk – alt om musik

Gruppeformand Peter Skaarup vil have musikere til at fremvise ren straffeattest, hvis de skal optræde på offentligt støttede spillesteder

Der har i de senere år været meget debat om visse hiphop-kunstneres forbindelse til kriminelle miljøer og bandekriminalitet, både i Sverige og Danmark. I Sverige afsoner rapstjernen Yasin for tiden en fængselsstraf for medvirken til planlægning af kidnapning af en anden rapstjerne, Einár, der senere, i oktober 2021, blev skudt og dræbt i Stockholm. Herhjemme blev rapperen Jamaika (billedet) sidste år idømt tre et halvt års fængsel for grov vold og trusler, mens rapperen A'typisk åbent støtter banden Saturdarah.

Debatten har fået Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til at stille et spørgsmål til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, skriver Soundvenue. Her skriver Skaarup, at musikere skal vise en ren straffeattest for at kunne optræde på et spillested, der modtager offentlig støtte.


Peter Skaarup spørger: "Vil ministeren kommentere artiklen "Knivoffer var del af trend, hvor kriminelle bliver gjort til helte”, bragt på www.bt.dk den 16. november 2021, og redegøre for, hvordan regeringen agter at løse problemet med, at kunstnere og pladeselskaber, der samarbejder med kriminelle, kan opnå produktionsstøtte, kulturstøtte mv. eller adgang til offentlige arrangementer, spillesteder og festivaler, modtager offentlig støtte, og vil regeringen med Dansk Folkeparti skærpe kravene, således at det kræver en ren straffeattest for at modtage offentlige tilskud og bevillinger til arrangementer m.v.?"

Kulturministeren har endnu ikke svaret på spørgsmålet.

Vi har spurgt Esben Marcher, sekretariatschef for Dansk Live, der er interesseorganisation for de danske spillesteder, koncertarrangører og festivaler, hvad han synes om forslaget. Han er ikke begejstret.


– Jeg håber ikke, idéen bliver ført ud i livet. Jeg mener ikke, at spillesteder skal gøres til dommere, og jeg mener, at når man har udstået sin straf, er der masser af typer jobs, man kan udføre i samfundet, herunder at spille koncerter. 

Men der har jo nogle gange været ballade under koncerter med visse rappere. Der var for eksempel optøjer til en koncert med Molo alias MellemFingaMusik (Branco og Stepz), Gilli og Benny Jamz på Posten i 2017 og ballade til en koncert med MellemFingaMusik i Vega, som gav gruppen midlertidig karantæne. Kunne man ikke undgå sådan noget ved at kræve en ren straffeattest af musikerne?

– Disse problemer er jo ikke knyttet til bestemte kunstnere. Det har snarere handlet om, at der har været nogle elementer blandt publikum, som ikke har lært, hvordan man går til koncert. 


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Hiphoppen må stoppe med sin gangsta-fascination

ANNONCE