Nyhed

Dansk pladeselskabs-direktør slår fast: Vil ikke skrive kontrakt med bandemedlemmer

GAFFA.dk – alt om musik

Jamaika må dog gerne beholde sin kontrakt med Universal Music

Der har i de senere år været meget debat om visse hiphop-kunstneres forbindelse til kriminelle miljøer og bandekriminalitet, både i Sverige og Danmark. I Sverige afsoner rapstjernen Yasin for tiden en fængselsstraf for medvirken til planlægning af kidnapning af en anden rapstjerne, Einár, der senere, i oktober 2021, blev skudt og dræbt i Stockholm.

Herhjemme blev rapperen Jamaika (billedet) sidste år idømt tre et halvt års fængsel for grov vold og trusler, mens rapperen A'typisk åbent støtter banden Saturdarah. Undergrundsrapperen Milan blev sidste efterår dræbt af knivstik. I 2020 gjaldt det en anden mindre kendt rapper, Shmur, som blev skudt og dræbt ved Aarhus Cykelbane ved højlys dag i forbindelse med en fejlslagen hashhandel.  


Debatten fik tidligere på året Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til at foreslå, at musikere skal vise en ren straffeattest for at kunne optræde på et spillested, der modtager offentlig støtte. En idé, som dog både er blevet afvist af Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær og Esben Marcher, sekretariatschef for Dansk Live, interesseorganisation for de danske spillesteder, festivaler og koncertarrangører.

Nu har Casper Bengtson, direktør for den danske afdeling af Universal Music, et af verdens største musikselskaber, blandet sig i debatten i et indlæg i Politiken, som han også har givet et opfølgende interview til. Her fortæller han, at man godt kan have kontrakt med Universal, selvom man har en dom, som det eksempelvis er tilfældet med Jamaika, men at grænsen går ved organiserede bandemedlemmer eller kunstnere, der åbenlyst promoverer eller rekrutterer til kriminelle grupperinger.

"Vi vil ikke have kontrakt med en artist, vi ved er registreret bandemedlem", siger Casper Bengtson.


Når selskabet vælger at beholde kontrakten med Jamaika, skyldes det, at han på kunstnerisk højt niveau repræsenterer et miljø, der ellers ikke får meget taletid i medierne, fortæller han.

"Jamaika er måske det mest relevante eksempel, fordi han trods alt sidder i fængsel nu. Jeg mener, at Jamaika er en relevant kunstner, fordi han fortæller historier og formidler stemninger fra et miljø, jeg ikke kendte. Han fortæller om fest og stoffer, men også om depression og alt muligt andet. Og det er formidlet unikt," siger Casper Bengtson.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Hiphoppen må stoppe med sin gangsta-fascination


ANNONCE