Nyhed

Kameraoptagelser af vibrationer kan gøre det lettere at optage individuelle musikinstrumenter

Carnegie Mellon universitetet forsker i en nyt optisk optageteknologi, der gør det muligt at optage lyd fra instrumenter via videooptagelser fra traditionelle kameraer

Når det kommer til musikoptagelser i studiet, kræver det store mængder hardware at få den rigtige lyd. Mikserborde med hundredvis af knapper og slidere, et utal af mikrofoner til at opfange helt specielle lydmønstre og meget mere skal sættes op i studiet. Alt sammen for at sikre, at musikken og vokalerne efterfølgende kan mikses sammen til at give det optimale og ønskede lydbillede.

Men stadig kan det give udfordringer efterfølgende at justere præcist på den ønskede lyd, og forskere på Carnegie Mellon universitetet har nu kigget nærmere på, hvordan man kan bruge kameraer til at optage den ønskede lyd med i stedet.

Hele ideen bag projektet er, at et instrument, f.eks. en guitar, både producerer lydbølger, der fordeler sig i rummet, og får instrumentet selv til at vibrere. Ved at bruge det rigtige udstyr kan disse vibrationer visualiseres og analyseres, og herefter kan en computer genskabe lyden – også selvom der ikke bliver optaget en lyd.


Optiske mikrofoner er som sådan ikke noget nyt, men hidtil har det kostet store summer at købe kameraer, der kan klare den opgave. Derfor har forskerne nu fokuseret på at udvikle et system, der kan bruge billigere kameraer.

Det system, som Carnegie Mellon arbejder med, benytter en klar laserstråle, der rammer en vibrerende overflade, f.eks. en guitar, ved hjælp af to forskellige kameratyper, en der optager hele videoudsnittet, og en der optager videoen linje efter linje fra bunden til toppen. De to optagelser kan så slås sammen, og via en avanceret algoritme kan det så oversættes til et lydbillede.

Det spændende her er, at kameraerne blot skal kunne fange 63 billeder i sekundet, før det lader sig gøre. Det også selvom hørbar lyd oscillerer op til 20.000 gange i sekundet. Faktisk oplyser forskerne, at deres nye system kan opfange ændringer i lasermønstret op til 63.000 gange i sekundet, hvilket er lige så hurtigt som de meget dyre specieludviklede kameraer, der kan bruges i dag.


Naturligvis vil den lyd, der fanges via optiske optagelser, aldrig blive så klar eller god som den lyd, dedikerede mikrofoner kan opfange. Tanken bag de optiske optagelser er da også at give lydmikseren en let måde at overvåge individuelle instrumenter på under optagelser. Forskerne forventer også, at lyden fra de optiske optagelser også bliver bedre og måske endda nærmer sig HiFi-optagelser.

LÆS OGSÅ: Nyt headset lover skræddersyede lydoplevelser

ANNONCE