x
Ren  arbejdssejr for stadionkoncertens stormester

Bruce Springsteen & The E Street Band, Parken, København

Ren arbejdssejr for stadionkoncertens stormester

Anmeldt af Espen Strunk | GAFFA

”Det er første gang, jeg har betalt for lidt for en koncertbillet!” udbryder min sidemand på pissoiret storsmilende, sent onsdag aften i Parken i Købehavn. Hvor Bruce Springsteen og hans E Street Band – selvfølgelig, forventeligt – over mere end tre timer har leveret netop den rituelle kraftpræstation af en rockkoncert, som vi over årene er kommet til at forvente af den legendariske livekunster Springsteen.

”Skal du til Springsteen? Hele Jylland er på vej…og jeg mener HELE,” har et familiemedlem på vej over Storebælt skrevet tidligere på dagen – og det er da også den fornemmelse, man står med i et tætpakket Parken nogle timer senere.

De amerikanske fans tidligere på turnéen er blevet trakteret med en fuld gennemspilning af det klassiske dobbeltalbum "The River" (1980) – turnéen hedder trods alt The River Tour 2016 – men i aften i København ruller Springsteen og hans musikere i stedet en helhjertet hitparade ud.

I et omfatttende sæt, som ganske vist indledes med "Out in the Street" – fra "The River" – men derefter antager karakter af en tour de force gennem hele bagkataloget: Fra 1973-debuten til det fremragende finanskrise-album "Wrecking Ball" fra 2012. Og som sådan er en hel del ganske som det plejer på E Street; som altid en ekstraordinær liveoplevelse, der med årene har fået nærmest rituel karakter.

Kraften

”Can you feel the spirit? Can you feel the spirit, now?!,” messer hovedpersonen på et tidspunkt. Og ja, det kan vi – og det på trods af en katastrofalt dårlig lyd i Parken i navnlig koncertens første halvdel. Få – om nogen – har som Springsteen formået at forene poetisk pondus med en bred, folkelig appel, og det fornægter sig heller ikke i aften:

Når man fra en sidebalkon skuer ud over den store sal, synes det mest påfaldende karakteristikum ved publikum umiddelbart at være, hvor almindelige mennesker, det er. Det er dig og mig - og Springsteen synger til os, vil os noget.

”In the crowd I feel at home,” synger Springsteen i "Out in the Street" – og indrammer dermed noget helt centralt: Trods sin superstjernestatus formår manden på forunderlig vis tilsyneladende at forblive i øjenhøjde med den såre almindelige arbejder- og middelklasse, som han har sunget om og til gennem alle årene.

”Vi har ikke spillet den her i temmelig lang tid,” betror Bruce os, inden vi får ”Pink Cadillac.” Men det er først med en majestætisk ”Point Blank,” at man for alvor - og endnu engang – må overgive sig uforbeholdent til Springsteens store, levende leverede, amerikanske fortælling.

 

Mod oddsene

Ritualerne, som på en eller anden måde aldrig kommer til at fremstå som billige gimmicks: Den midaldrende dame fra publikum, som kommer på  scenen og får en svingom med stjernen; indsamlingen af skilte med publikumsønsker, den tilsyneladende endeløse række af ekstranumre.

Vi kører ned til ”Darlington County” og lige ind i "The River"s socialrealistiske skæbnefortælling og er alle sammen ”Born to Run” på et endless power drive sammen med Bruce, mens der bæres flere fadøl ind, og en kollega på rækken foran mig checker sin Facebookprofil.

Og Bruce så alligevel binder det hele sammen og bringer det hjem med den store og emblematiske ”Land of Hope & Dreams,” om det store tog, som kører os alle sammen, inklusive ludere og lommetyve, mod en lysere fremtid.

Der har været spekulationer om, hvorvidt dette er bandets sidste, store tour – og skulle det rent faktisk være tilfældet, kan man ikke sige andet end at aftenens koncert var en opvisning i alle de klassiske E Street-dyder.

Det krævede så også en kapacitet af Springsteens kaliber at vinde over lydforholdene i Parken i aften, kan man tilføje.

 

Sætliste:

1. Out in the Street

2. Badlands

3. Cadillac Ranch

4. Rendezvous

5. Sherry Darling

6. Blinded By the Light

7. Spirit in the Night

8. We Take Care of Our Own

9. Hungry Heart

10. Pink Cadillac

11. You Can Look (But You Better Not Touch)

12. Death to My Hometown

13. The River

14. Point Blank

15. Atlantic City

16. Murder Incorporated

17. The Promised Land

18. Working on the Highway

19. Darlington County

20. Waitin’ on a Sunny Day

21. I’m on Fire

22. Because the Night

23. The Rising

24. Land of Hope and Dreams/People Get Ready

Ekstranumre

25. Born in the U.S.A.

26. Born to Run

27. Glory Days

28. Seven Nights to Rock

29. Dancing in the Dark

30. Tenth Avenue Freeze-Out

31. Shout

32. Thunder Road


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA