x
Mikael K og Klondyke: Tønder Festival 2012, Telt 2

Mikael K og Klondyke, Tønder Festival 2012, Telt 2

Mikael K og Klondyke: Tønder Festival 2012, Telt 2

Anmeldt af Sten Kloppenborg | GAFFA

Arkivfoto

Det var med store forventninger jeg indfandt mig i telt 2 på Tønderfestivalen for at høre Mikael K og Klondyke denne fredag formiddag. Der var en hel del andre der også havde hørt om den originale sangskriver, for plastikstolene i det store telt var pænt fyldt da jeg ankom.

Måske fordi Ekstra Bladet kårede den seneste udgivelse "Fra Udkantsland - Sange Fra Det Skæve Danmark Vol. 1" til en af årets bedste udgivelser i 2011, eller måske fordi bandet efterhånden har opbygget et godt ry som liveband.

Står mit pishul åbent?

Koncerten åbnes med nummeret "I Mit Nirvana", hvor bandet suppleres af den eminente harmonikaspiller Nikolaj Busk. Han er som Mikael K siger "desværre for dyr til at være med i hele koncerten" så han er kun med på det første nummer.

Derefter fik vi en herlig udgave af "Anne Fra Fristrup" der passer fortrinligt til Tønderstemningen med sin folkagtige fornemmelse. Der var da også en fin kontakt til publikum, og varmen bredte sig fra det tændte band ned til publikum på de kolde plastiksæder.

Som introduktion til nummeret "Hus På Landet" fik Mikael K, åbenbart lidt ufrivilligt, sagt en sjov bemærkning om Vendsyssel som folk grinede en del af. Mikael K forstod ikke helt hvad der var sjovt og spurgte derfor publikum, om hans pishul stod åbent. Det dæmpede bestemt ikke latterbrølene og understregede den gode stemning imellem band og publikum.

Udkantsambassadør

Mikael K er blevet lidt af en ambassadør for udkantsdanmark og forstår at sætte ord på de frustrationer der givet eksisterer i den "rådne banan" - eksempelsvis i en linje som: "Der er god plads på motorvejen hvis vi skal til en by, hvis en af os sgu blive syg".

Samtidig leger Mikael K med det danske sprog og danner selv billedskabende ord som "grafittiintercityviadukt". I nummeret en "En Romer i Vrå" hører vi om italieneren Fabrizio, der har bosat sig i Vrå; senere hører vi om Porno Lasse og SæbepulverJohnny og mange andre skæve eksistenser.

Der hersker i det hele taget en stor iderigdom i det spraglede tekstunivers, der indsigtsfuldt og kærligt tegner et billede af de eksistenser som Mikael K løber på i sin hverdag. Jeg havde en dejlig formiddag i selskab med Mikael K og hans velspillende venner, og det kan kun anbefales at tjekke dem ud på en af deres koncerter lørdag og søndag i Tønder. Der kvitteres med 5 stjerner til en af Danmarks absolut bedste og mest originale sangskrivere.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA