x

Fallulah: – Jeg har mødt ulighed alle mulige steder som kvinde i musikbranchen

Fallulah: – Jeg har mødt ulighed alle mulige steder som kvinde i musikbranchen

Det havde egentlig været en stille og rolig nytårsaften med et par venner i et sommerhus, men dagen efter bød alligevel på mærkbare tømmermænd, og da Fallulah 1. januar var på vej ned ad trappen for at lufte hunden, mistede hun balancen, faldt og forstuvede en fod. Og menneskets bedste ven? Ja, den sad bare og gloede, som om ingenting var sket. Gåpåmod er imidlertid en af vores hovedpersons fremmeste kvaliteter, så hun kæmpede sig igennem en otte timer lang foto-session med GAFFAs grundige og arbejdsomme fotograf. "The show" må, som bekendt, "go on".

– Jeg missede et trin og faldt så lang, jeg var, men jeg kan heldigvis godt gå igen, griner hun.

Kontrakten med Sony Music udløb efter to plader, så manageren Scott Cohen benyttede lejligheden til at få nogle ting til at ske i udlandet, der meget belejligt havde fået øjnene op for Fallulah, efter sangen Give Us A Little Love var blevet brugt i den amerikanske tv-serie, Pretty Little Liars.

– Der havde siddet nogle musik-supervisere, som var faldet over sangen og syntes, den passede ind. Det skete helt tilfældigt, fortæller Fallulah, der på egen hånd har gjort en stor indsats i forhold til at tage til USA og udlandet generelt for at udbrede sin musik.

– Men det er klart, at der kommer nogle øjeblikkelige resultater ud af at få en sang med i så stor en tv-serie. Resultater, der ellers skulle arbejdes enormt hårdt på at opnå. Og så var det jo utroligt fedt at opleve, at så mange amerikanere tog musikken til sig og sendte mig beskeder. Sangen fyldte måske 20 sekunder på tv-skærmen, så det var fedt, at folk alligevel havde lagt mærke til den.

Det er ingen hemmelighed, at tv-serier og også reklamer har overtaget radioen og musikvideoens rolle i forhold til at få sin musik udbredt, noget man er sig bevidst som udøvende kunstner.

– Man går jo at håber på at få sin musik med i en stor iPhone-reklame eller lignende, fordi det er så effektiv en måde at få sin musik ud til en masse mennesker. Men det kan bestemt også gøre en mærkbar forskel, hvis man kommer med på en playliste på Spotify. Noget nyt er, at etablerede kunstnere anbefaler andre, mindre artister til deres publikum. Det har Taylor Swift for eksempel været rigtig god til. Et skulderklap fra så stor en stjerne har selvfølgelig også en enorm betydning. Internettet har en enorm magt.

Internationalt format

I en lang periode stod Fallulah uden management og havde holdt læssevis af møder både herhjemme i Englang og USA for at finde det rigtige match, men en dag foreslog hendes engelske livetrommeslager Sebastian, at han kunne kontakte en dygtig fyr i sit netværk. Som sagt så gjort, og tilfældet ville, at Scott Cohen udmærket kendte til Maria og hendes musik, så der blev sat et møde op i London.

– Det var en af de mest inspirerende samtaler, jeg har haft. Til trods for, at han faktisk bogstaveligt talt havde en kuffert i hånden og var på vej videre, da jeg kom. Han fik sat en masse tanker i gang hos mig, og vi fik gang i et fantastisk samarbejde.

Et samarbejde, der blandt andet har betydet at Fallulahs to tidligere plader nu er udkommet i det store udland, og at den nye Perfect Tense udgives internationalt på det New York-baserede pladeselskab Instant Records.

Perfect Tense er indspillet sammen med producer og tidligere Sneaker Pimps-medlem Liam Howe, som også har arbejdet sammen med prominente folk som Adele, Lana Del Rey og FKA Twigs. De skrev Superfihyality sammen til Escapism-albummet, og det lå i kortene, at samarbejdet ikke sluttede der.

– Jeg kunne virkelig godt lide at arbejde sammen med ham. Han var super cool, behagelig og sjov. Han lyttede virkelig til mig. Det var et godt match, og da jeg kontaktede ham igen, var han heldigvis klar på at lave en hel plade med mig og mine sange.

Først de to mødtes, var det i Howes hjemmestudie, men da Perfect Tense skulle indspilles, var der andre boller på suppen.

– Han er rykket ind i et studie, der hedder The Laundry i Østlondon, og det er det fedeste sted. Der er et væld af kreative mennesker og musikere, og det er vist en af dem fra Radiohead (Ed O'Brian, red.), der står bag det. Det er enormt inspirerende. Pladeselskabet Young Turks sad på samme etage som os, hvor Mumford And Sons i øvrigt også havde øvelokale, så en dansker som mig kiggede med stooore øjne på det hele: "Nå, der gik FKA Twigs lige forbi…" Det var det fedeste sted at indspille, og vi havde et fantastisk samarbejde.

Dylan til salg

De fleste musikkyndige vil løfte et øjenbryn over, at der er en sang på Perfect Tense, der deler navn med musikhistoriens største sangskriver. Og så synger Fallulah endda "Bob Dylan is for sale". Hvor kom det lige fra?

– Jeg var i New York i 2014, hvor der var Super Bowl, og der så jeg den der bilreklame, Bob Dylan havde lavet for Chrysler. Bagefter gik jeg rundt og sang for mig selv "Bob Dylan is for sale, the whole world is for sale…", og så sagde min kæreste: "Ej, hvor grineren! Det burde du skrive i en sang." Og så har det bare hængt ved lige siden. Og den sang handler jo ikke bare om Bob Dylan, men om os alle sammen, for tiderne har jo virkelig ændret sig. Helt almindelige mennesker kan blive YouTube- og Instagramstjerner, og vi lever i en tid, hvor alle går rundt og brander sig selv – det er ikke længere noget, der er forbeholdt musikere eller skuespillere, og det kan være svært at navigere i. Det kommercielle far fået lov at styre meget i vores del af verden. Jeg peger ikke fingre i sangen, jeg stiller bare nogle spørgsmål.

Forbillede med ansvar

En anden ting, Fallulah ikke er bange for at stille spørgsmål ved, er kollegaer og andres håndtering af feminisme. Et emne hun taler passioneret om.

– En del af feminismen er også at lade være med at dømme andre kvinder for deres måde at fremstå på. Det er også noget af det, jeg selv kæmper med, for jeg har fra start sat tydelige grænser for, hvad jeg har haft lys til at gøre for at sælge min musik. Jeg ved godt, jeg er en del af pakken, eftersom det er mig, der laver musikken, og folk forholder sig også til det visuelle. Jeg kan også godt lide at bruge mine udtryk, men jeg har personligt ikke haft lyst til at bruge min seksualitet. Jeg kan godt blive en lille smule skuffet, når folk, jeg synes er meget talentfulde, får det til at handle om alt muligt andet end musikken.

– Jeg vil ikke sidde og sige, at Miley Cyrus ikke er feminist, men jeg kan godt blive lidt ærgerlig over nogle af de valg, hun træffer, fordi hun er et forbillede for rigtig mange. Og når man er et forbillede, gør det ikke noget, at man lige tænker over, hvad det er, man udtrykker. Det er vigtigt, at man fortæller unge piger, at det er vigtigere, hvad de kan, end hvordan de ser ud, fortæller Maria med en glød i øjnene, og konstaterer, at der aldrig har været nogen i branchen, der har prøvet at presse hende til noget, hun ikke har haft lyst til. Det betyder dog ikke, at hun ikke er stødt på ulighed.

Andenrangsmusikere

– Jeg har mødt ulighed alle mulige steder som kvinde i musikbranchen. Jeg har for eksempel oplevet på spillesteder, at arrangøren går rundt og hilser på alle mine mandlige musikere, men fuldstændig ignorerer mig. Jeg synes også, der er for stor en ulighed i livebranchen og på festivaler, hvor jeg slet ikke synes, de kvindelige kunstnere er stærkt nok repræsenteret. Og jeg snakker ikke om kvoter og sådan noget, for det er jeg slet ikke fortaler for, men vi bliver lidt for let overset og set på som andenrangsmusikere, synes jeg. Det kan man i hvert fald godt komme til at føle en gang imellem. Det er virkelig nogle skøre ting, man kommer ud for, fortæller Fallulah og beretter om flere episoder, hvor hun har holdt møder med folk, der har haft mere travlt med at se på hendes bryster end med at kigge hende i øjnene.

– Det er ikke noget, der er så populært at snakke om, for man bliver let stemplet som hysterisk eller rødstrømpe. Der er mange, der ikke taler om det, fordi de er bange for at blive ekskluderet eller ikke blive taget alvorligt. Og det er næsten det værste. Heldigvis føles det som om, der er flere og flere, som italesætter det. Også de store stjerner, slutter Fallulah, før den sidste slurk te indtages, og den prøvede fod endnu engang skal stå distancen. For hunden skal jo luftes. Men allerede nu, var det måske en idé at se sig om efter en hundesitter, for der bliver travlt, når først Perfect Tense kommer ud i den store verden.

Bøger og film

Fallulah er kendt for ikke rigtig at lytte til musik, når hun selv indspiller eller skriver sange. Hendes eget udtryk skal helst komme indefra og ikke fra påvirkning af andre kunstnere. I stedet er det bøger og film – hendes to store interesser ud over mad – der smitter af på sangskrivningen. Her er tre favoritter inden for hver genre:

Bøger

– Jeg er næsten nødt til altid at have gang i en bog. Og helst flere. Sådan har jeg haft det lige siden, jeg var lille. De tre bedste bøger, jeg har læst er:

IQ84 – Haruki Murakami

Kafka on the Shore – Hariku Murakami

Just Kids – Patti Smith

Film

– Jeg elsker at se film, og har set utroligt mange. Det er virkelig svært at vælge, men her er tre, jeg holder meget af:

Beginners (Mike Mills)

Mommy (Wavier Dolan)

Breakfast at Tiffany's (Blake Edwards)

…og alt hvad David Lynch laver – på nær Dune, haha!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA