x

Koncertaktuelle Johnny Madsen: – Når jeg tænder en computer, går alt lyset i Europa ud

Koncertaktuelle Johnny Madsen: – Når jeg tænder en computer, går alt lyset i Europa ud

Fredag den 12. maj giver Johnny Madsen koncert på Plænen i Tivoli. Vi har talt med ham for at tjekke hans formkurve.

Hej Johnny, det er et par år siden, at vi sidst hørte nyt fra dig. Er der nyt på vej?

I princippet er der altid noget på vej. Jeg har lige skrevet en sang i Spanien og regner med, at der kommer en ny udgivelse sidst på året.

Mange har bemærket dine surrealistiske tekster og ordspil. Er du drevet af idéer, rim eller en indre stemme?

Jeg er inspireret af kaos! Jeg lukker øjnene, smider en sten ud i mørket, og når jeg hører et kluk, så starter vi der. Jeg husker, da jeg knækkede koden til at træde ind i den verden, hvor kunsten udfolder sig. Man skal ikke søge læge, når man træder ind i den verden.

Mine sange er hamrende logiske for mig. Jeg har kasseret linjer, som var bedre end dem, der er i sangene, fordi de ikke passede ind. Man skal også være lidt heldig.

Den kode, du taler om, hvornår knækkede du den?

Jeg knækkede koden i en forholdsvis ung alder… nu er alder jo ikke, hvad det har været. Jeg har prøvet at gå tilbage til mine gamle digte, som jeg skrev i 14-15-16 års alderen, og de var altså lidt weird. Der var noget på vej allerede der. Jeg vil nok sige, at jeg kom fuldblods ind i det med debutalbummet (De Tørre Er De Best… Men Våde Er De Flest, 1982, red.). Der åbnede sluserne, og så kan du ikke koncentrere dig om andet.

Du har en ret tjekket Facebook-side, må jeg sige. Er der noget om, at de unge er ved at genopdage dig, ligesom det fx er sket for Peter Belli, din gamle medspiller fra Hobo Ekspressen?

Jeg ved ikke, om jeg nogensinde har været inde på den Facebook-side? Når jeg tænder en computer, går alt lyset i Europa ud, hvis du forstår. Jeg skriver selv med kuglepen, en sort Bic! Bogstaverne skal ikke være lige store, et T skal se anderledes ud end de andre, det er sådan, jeg arbejder.

Der kommer en del unge til koncerterne. Mine tekster er meget anarkistiske, og jeg bruger altid ordet OG og ikke MEN, fordi MEN signalerer moral – ”jeg er meget klogere, end I er”. Og bliver man klogere med alderen? Jeg er da blevet klogere, men da jeg var 14, var jeg bedre til nogle ting end i dag. Når jeg rejser i forskellige storbyer, bliver jeg kun i nogle dage, så er den by brugt. En forfatter ville måske slå sig ned i fire måneder. Jeg er mere til snapshots. Verden er tidløs.

Du er mest kendt for musikken. Hvor meget fylder malerkunsten i dag, og hvad kalder du samlingen af solbrilleklædte figurer på rød baggrund?

Ved du hvad, det lykkedes mig at knække koden til maleri også! Det er den samme måde, jeg arbejder på. Somme tider overtager billedet, og somme tider overtager jeg. Hvis der er et tema i billederne, så er det publikummer, dem jeg kan se fra scenen…

Ja, det tænkte jeg også.

Der var en dame, som så billederne, og hun sagde at det så uhyggeligt ud. Jeg maler grundlæggende figurer i nogle rum, og jeg er kolorist. Der skal være knald på farverne, rock’n’roll du ved, der skal ikke være nogen grå harmoni, som lægger hele billedet ned. Så taler jeg med billedet og giver det et strøg, og siger: du er selv ude om det!


Har du tid nok til at male?

Man skal ikke have ondt af os musikere. Jeg spiller 50 job om året, og så har jeg 300 dage til at lave andre ting. Det er den samme energi, jeg lægger i maleriet. Van Gogh ville have været en fantastisk rocksanger, det kan man se på hans penselstrøg. Der er sådan en energi og ærlighed. Eller se på Emil Nolde, hvordan han slås med farverne, for at de skal sidde på den måde, han vil have.

Du er 66 år og har udgivet 19 album. Er du mildnet med årene, Madsen?

Neeeeeej, det ved jeg ikke, det synes jeg ikke. Som kunstner er du ude på en lang rejse, og det er ikke altid en charterferie. Du må tage et dybt spadestik, og somme tider rammer du et kloakdæksel, men det er en del af rejsen.

Varm op med den smukke "Aldrig mere":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA