x

GAFFA på Midem: Dúné – eventyret fortsætter

GAFFA på Midem: Dúné – eventyret fortsætter

I det skarpe, ubarmhjertige lys fra lysstofrøret i skurvognen backstage ser de ikke helt så glamourøse ud, som når blitzen flasher eller spottet følger dem på scenen. De ser forventningsfulde, men afslappede ud, selv om der blot er 20 minutter til, at de skal optræde for en lille skare af utilnærmelige branchefolk på en af verdens største musikmesser. De seks pur-unge knøse og den enkelte knøsinde i Dúné er som det eneste danske band nemlig inviteret til at spille på Midem-festivalen i Cannes.

At være ordstyrer i et interview med et syv-personers band, er en utaknemmelig opgave, så vi bliver til min lettelse enige om, at forsanger Mattias Kolstrup, guitarist Simon Troelsgaard og manager Jeppe Kolstrup må tale på bandets vegne. Det kommer da også hurtigt frem, at Skive-bandet er ganske vant til at fordele opgaverne for at lette arbejdsprocesserne og har organiseret sig i forskellige interne band-udvalg, som for eksempel et Art-udvalg, så ikke alle i bandet skal diskutere sig frem til beslutningerne, hver eneste gang der skal tages stilling til noget. Og at være ordentligt organiseret er uhyre vigtigt, når man er så feteret og efterspurgt et band, som Dúné er det lige nu:

– Vi kunne på ingen måde være kommet så langt, som vi er, hvis ikke vi havde en god organisation i ryggen, forklarer Simon og lader Mattias fortsætte: – Vi ville simpelthen ikke ane, hvordan vi skulle gribe det hele an! Jeppes overblik og Manfreds oceaner af erfaring har været uvurderligt for os.

Jeppe er Mattias’ storebror og bandets danske manager. Manfred Zähringer er indehaver af pladeselskabet Iceberg Records og fungerer desuden som bandets internationale manager. Med 30-something års erfaring i musikbranchen og et gigantisk internationalt netværk er det Manfred, der, siden han signede det unge band i 2005, har arbejdet målrettet på at få Dúné etableret også uden for Danmark. Og det fokuserede arbejde har båret frugt. Dúné fik hurtigt en licens-aftale med Sony BMG i Tyskland og er desuden distribueret i blandt andet Japan og Schweiz. Den udenlandske interesse har resulteret i massiv turne-virksomhed i det meste af verden, om hvilket Mattias fortæller:

– Vi har spillet sindssygt mange koncerter på det sidste. Vi går alle sammen stadigvæk i skole, så det har været ligesom at have dobbelt arbejde. Når man så samtidig løbende skal skrive nye sange, bliver tiden hurtigt lidt knap. Men vi klarer det.

Koncerten på Midem er altså langtfra bandets første uden for Danmarks grænser, og det er langtfra deres første showcase-optræden. Tidligere har Dúné nemlig spillet på eksempelvis Popkomm i Berlin og MusicExpo i Los Angeles. Efter at have set, hvordan publikum oftest er mildest talt uengagerede ved sådanne showcase-koncerter, spørger jeg ind til, hvad bandet synes om at spille for en flok jakkesæt med armene over kors. Mattias svarer:

– Det er ikke altid lige sjovt, men vi er opsatte på altid at fyre den af alligevel. Sådan ER showcases bare. Det værste, vi har oplevet, var til en showcase i London, hvor vi skulle spille på det her legendariske spillested. Et sted, hvor bands som Arctic Monkeys og Kaiser Chiefs spillede. Der kom ikke et øje til vores koncert, udover et par specielt inviterede branchefolk, som havde stillet sig allerbagerst i lokalet med armene over kors.

Simon supplerer: – Til sådan nogle koncerter begynder man at værdsætte de mindste tegn på, at publikum bryder sig om musikken; det bliver til en kæmpe succes-oplevelse at se folk vrikke med fødderne eller nikke lidt med hovedet!

Og en succes-oplevelse må Midem være for Dúné. Ikke nok med at der under koncerten både blev vrikket med fødderne og nikket med hovederne, bandet kan også tage hjem fra Cannes med endnu en hædersbevisning i bagagen. Tidligere på dagen har Dúné nemlig modtaget en European Border Breakers Award for deres imponerende resultater på det europæiske marked uden for Danmark. Hjemme på kamin-hylden kommer den såkaldte EBBA til at stå side om side med Dúnés nyligt modtagne P3 Pris og et par GAFFA-priser:

– Det er rigtig dejligt at få anerkendelse for det, man laver, siger Mattias. – Men EBBA’en her er jo egentlig bare et stykke plastic. Det betyder langt mere for os at have fået GAFFA-priserne og P3 Prisen, som vi virkelig føler er et kæmpe skulderklap. Det er helt vildt!

Klokken har rundet ti om aftenen, og både Jeppe og Simon er lige så stille listet af sted fra backstage-skurvognen for at få styr på de allersidste ting, inden scenen skal bestiges. Tilbage sidder Mattias og piller ved plastic-EBBA’en, fuldstændig lige så afslappet som et kvarters tid tidligere. Just another day in the life for en stjerne in spe.


Midems hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA