x

Sangerinden med den store stemme og det endnu større hjerte fylder 70

Sangerinden med den store stemme og det endnu større hjerte fylder 70

Annisette, sangerinden med den store stemme og det endnu større hjerte, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag.

Man kan ikke sige Annisette uden også at sige The Savage Rose – og omvendt, og netop The Savage Rose kunne sidste år markere deres 50 år på musikscener verden over.

I dag er det så Annisette selv, der fylder rundt. Det er de færreste, der ikke vil kunne genkende hendes karakteristiske og karismatiske stemmepragt fra første tone, når de hører den. Og det er næppe nogen overdrivelse at påstå, at Danmark hverken før eller siden har fostret en sangerinde af hendes kaliber.

Boy George fra netop genopstandne Culture Club skrev sidste år i et tweet efter tilfældigvis at være faldet over The Savage Rose: ”This woman has the best voice!” Hans mange følgere verden over var rørende enige.

Fra det inderste

Det der gør Annisettes stemme til noget særligt er ikke hendes vokale rækkevidde, men det at man kan mærke, at hver en stavelse kommer fra hendes inderste. Fra hjertet. Man er ikke i tvivl om, at hun mener hvert et ord, og sådan har det altid været. Inderligt og intenst.

Allerede fra barnsben udforskede Annisette sin stemmes formåen, når hun stod nede i gården i det lejlighedskompleks, hvor hun boede sammen med sin søster og sine forældre og forsøgte at sende stemmen på himmelflugt ud over de mure, hun havde fået at vide, hun ikke måtte gå ud på den anden side af.

Som barn sang hun på markedspladser og tivolier, og lige siden har musikken og sangen været omdrejningspunkt for hendes tilværelse. Hun kom som teenager med i danseorkestret Dandy Swingers, men rygtet om hendes stemme røg hurtigt som en steppebrand gennem det københavnske musikmiljø, og hun blev efter kort tid en del af den nyskabende beatgruppe, The Savage Rose. Resten er – som man siger – historie.

The Savage Rose fik enorm succes – både herhjemme og i udlandet – og de gik aldrig på kompromis med deres værdier. For eksempel sagde de nej tak til en stor amerikansk pladekontrakt, fordi de ikke ville til Vietnam og spille for de amerikanske tropper dernede. I det hele taget har idealisme og i særdeleshed fred og kærlighed spillet en kæmpe rolle for Annisette.

Enestående kapitel i dansk musikhistorie

Kærligheden fandt hun med Thomas Koppel, der sammen med sin bror Anders udgjorde grundstammen i The Savage Rose i de første mange år. Siden blev det Annisette og Thomas, der resten af deres liv sammen – indtil Thomas’ tragiske død i 2006 – skabte ordene og musikken og dermed et helt enestående kapitel i dansk musikhistorie, hvor musikken var drevet af kærligheden og kampen for retfærdighed.

Sådan en kamp belønnes ikke nødvendigvis med topplaceringer på hitlisterne, men det har aldrig været succesen, der har været drivkraften for hverken The Savage Rose eller Annisette selv. Det har været at samtlige toner kommer fra et særligt sted og at støtte op om de udsatte her i verden. Derfor har Annisette også så sent som sidste år besøgt flygtningelejre i Jordan og været ambassadør for DIGNITY, Danish Institute Against Torture. Ligesom albummet Homeless – ligeledes fra sidste år – er stærkt påvirket af flygtningekrisen.

Kan stadig tryllebinde

Musikken og The Savage Rose har Annisette fortsat sammen med sin ene datter Naja Rosa, der selv står bag tre fremragende plader i eget navn, og sine to svigersønner Anders og Frank. The Savage Rose er stadig præget af de nære relationer, og det kan mærkes. Den musik kan man ikke lave uden at være tætte på hinanden.

Ærligheden, ægtheden og den kompromisløse tilgang til musikken har alle dage præget Annisettes udtryk, og det er derfor, hun stadig kan tryllebinde unge som gamle landet over. Det er derfor, hun har formået at samle et helt enestående band omkring sig, yngre musikere hvis sprudlende energi og spilleglæde kan matche hendes egen. Og det er derfor sange som ”Flyv Min Fugl”, ”Johnny Don’t” og ”Ain’t My Baby Beaituful” (for nu bare at vælge tre) stadig kan give denne skribent øjeblikkelig gåsehud og tårer i øjnene, selvom de har været afspillet flere gange, end jeg kan tælle til.

Stort tillykke med fødselsdagen, Annisette, og tak for alle sangene, vi har fået indtil videre! Vi glæder os til mange flere!

Man kan fejre Annisette, når hun og resten af The Savage Rose tager på tour til efteråret på følgende spillesteder:

26/10 Operaen, København

27/10 Operaen, København

28/10 Gamle Scene, København

31/10 Roskilde Kongrescenter

01/11 Gjethuset, Frederiksværk

02/11 Musikhuset, Aarhus

08/11 Tobakken, Esbjerg

09/11 Nørre Vosborg

15/11 Skive Teater, Skive

16/11 Odeon, Odense

17/11 Musikkens Hus, Aalborg

Til oktober udkommer desuden denne artikelskribents store biografi om The Savage Rose, der er blevet til i tæt samarbejde med Annisette. Et samarbejde, man kan høre mere om i København på tirsdag. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA