x

Dør Nr. 13 – Nye kamptropper på den danske rockscene

Dør Nr. 13 – Nye kamptropper på den danske rockscene

– Vi vil gerne lave et soundtrack til den menneskelige tilstand anno 2017.

Så kontant lyder det fra Lasse Storm, forsanger i Dør Nr. 13, det nyeste skud på stammen af danske rockbands, der kombinerer moderne rocklyd med inspiration fra klassiske danske digtere.

For hvor The Minds of 99, Peter Sommer og Fribytterdrøm alle musikalsk har kanoniseret Tom Kristensen langt ind i det nye årtusind, bringer Dør Nr. 13 et andet, og mindre kendt digternavn på bane. Titlen på deres ep, Krigere Uden Vaaben, er nemlig hentet fra den danske digter Morten Nielsen. Han nåede kun at udgive en enkelt digtsamling, inden han i 1943 døde af et skudsår; måske affyret ved et uheld af Jørgen Haagen Schmith, bedre kendt som modstandsmanden Citronen.

Alligevel har Morten Nielsen gjort et stort indtryk på Lasse Storm.

– For et par år siden gik jeg gik ind i Helligånds Kirken, hvor der var antikvariske bøger til salg. Her fandt jeg Morten Nielsens samlede digte, en slidt kopi fra 1954. Jeg slog op på en tilfældig side, og så ramte de mig. Ordene. Præcisionen i dem. Det sitrende nærvær. Hele livet på godt og ondt i få meget enkle og klare strofer. Det gjorde helt ondt i maven. Han minder mig lidt om Ian Curtis. Han er enormt økonomisk med sine ord, og der stor musik i ordene, fortæller Lasse Storm, der sammen med resten af Dør Nr. 13 tilstræber samme stramme indgang til ord. Og digtene er for Lasse Storm lige så relevante nu, som da de blev skrevet:

– Det er besættelsesdigte. Digtene er skrevet under krigen og er gennemsyret af en angst for ikke at have nået at leve, før det er forbi. Fordi vennerne dør. Sådan kan man nemt have det i dag, fordi det er en brydningstid. Det er en skræmmende tid, vi lever i. Og titlen, !Krigere uden Vaaben!. Det er jo det musikere kan være, når de er bedst. Et oprør med lyd. Det giver ikke mening for mig at lave noget, der ikke fucking bløder.

Fra 36 sting til Dør Nummer 13

I 2016 vandt Dør Nr. 13 KarriereKanonen på DR, og det var med til at sætte fart i bandets udvikling.

– De første ting er indspillet i 2014, men det er hjemmeoptagelser, som jeg lavede så godt, jeg kunne, og jeg tænkte, det skulle være et art soloprojekt. Men så væltede jeg på min cykel og slog mit hoved helt vanvittigt, med indre blødninger, 36 sting og otte måneder med konstant hovedpine. Måske det var det, der fik mig til at indse, at jeg ikke kunne klare alt selv og langsomt blev bandet samlet, fortæller Lasse Storm.

I dag tæller Dør Nr. 13, udover Lasse Storm, brødrene Anders og Nicholas Aagaard Knudsen, Jesper Hoff-Clausen og Per Mølgaard Knudsen, og det er gået stærkt.

– Vores trommeslager Per (Mølgaard Jørgensen, også i The Blue Van) mente på et tidspunkt, at det virkede som om at, hver gang vi øvede, var der et nyt medlem, lyder det fra Lasse Storm, der beskriver KarriereKanonen som en gamechanger, der gjorde, at Dør Nr. 13 endte som et sammentømret band, frem for ham og folk, der blev ”lånt” andre steder til lejligheden.

Nu har de en ep på gaden. Fem numre, produceret af Søren Christensen (Reptile Youth og Fallulah) i samarbejde med Niels Brandt (The Minds of 99), og på eget pladeselskab. Og på dansk.

Mellem Joy Division og Beatles

Første udspil fra Krigere Uden Vaaben, den insisterende E45, har været i flittig rotation på P6 Beat og vidner om en intens tæft for at synge på dansk.

For selvom Lasse Storm mener, at der er sket i skred inden for den dansksprogede rock de seneste år, kan det stadig godt føles som ubetrådt territorium.

– Det er sjældent et dårligt valg at synge på dansk, hvis man vil have folk til at høre efter. I arbejdet med teksterne har jeg prøvet at smide reservationer og idéer om, hvad en tekst skal indeholde. Det samme gælder musikken. Vi kalder nogle gange Dør Nr. 13 for et frihedsprojekt. Fordi det handler om at sætte musikken fri. Arbejde med ekstremerne. Gøre det poppede mere poppet, og det punkede mere punk. Vi vil gerne tale direkte til folk og gennem musikken se lytteren i øjnene. For mig er de to bedste bands i verden Joy Division og Beatles, så hvis vi kan ligge os der imellem, med et twist af Iggy Pop, griner Lasse Storm og fortsætter:

– Og så har vi opkaldt bandet efter et spøgelseshus i Tivoli, og spøgelseshuse er jo steder, du går ind for at blive bange. Det er der, man ser sin frygt i øjnene, og man kun går ind, hvis man er villig til at rykke noget ved sig selv. Stilstand er døden.

 

 

Hvem? Vindere af KarriereKanonen 2016 og aktuelle med ep’en Krigere Uden Vaaben. Tællende blandt andet medlemmer fra The Blue Van og tidligere Hymns from Nineveh.

Hvad? Dansksproget rock med litterært twist. Startede som en syrerock, men har siden taget et mørk drejning i retning af det post-punkede.

Hvor? Base i København og på eget pladeselskab, Langt Ude Records.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA