x

Sebastian lover overraskelser på kommende bandturné

Sebastian lover overraskelser på kommende bandturné

Sebastian drager i november på turné med band for første gang i fem år. Et stort orkester bestående af de i Sebastian-sammenhæng velkendte navne Nils Henriksen (guitar), Perry Stenbäck (diverse strengeinstrumenter), Michael Friis (bas), Klaus Menzer (trommer), Misen Groth (kor) og Gry Harrit (kor) og de helt nye Peter Dencker (keyboard, kendt fra TV-2 med flere) og Anne Seier (kor og percussion, kendt fra Gnags og som solist). Vi har stillet Sebastian en stribe spørgsmål om den kommende turné.

Hvorfor er det lige nu, du har valgt at turnere med band?

– Jeg har gennem alle årene spillet solo, bortset fra nogle år med nogle store teaterproduktioner, og så med band hvert tredje-fjerde år, helt tilbage fra 1974 – nogle gange hvert andet år – og nu synes jeg, det er blevet tid igen. Det er jo to vidt forskellige ting at optræde solo og med band. Når jeg er solo, er der meget fokus på mig som entertainer og på teksterne, og publikums koncentration er rettet ét sted hen, og det returnerer jeg så til publikum. Når der er band, kan jeg lade publikum gå på opdagelse i musikken og vise dem nye landskaber på musikkens præmisser. Det kan både være at genskabe passager på pladerne eller at prøve nye ting på gamle numre. Jeg har jo musikere, som er ekvilibrister på deres instrumenter.

– Når man spiller med et orkester, ryger publikums koncentration forskellige steder hen. Det opdagede jeg i 80'erne, da jeg optrådte med Lis Sørensen, hvor folk kiggede på hende, når jeg sang, haha. Klaus Menzer (trommeslager, red.) var så flink at sige, da vi øvede i går: "Er du klar over, at du rejser rundt med det bedste danske bagkatalog lige pt." Det var jo meget pænt sagt, men der er selvfølgelig nogle sange, som mange mennesker genkender, og når det går op i en højere enhed med bandet, kan det blive en helt anden slags oplevelse, end når jeg optræder solo.

Er der nogle sange, der fungerer bedre live end med band?

– Ja, den typiske er Romeo, som er lavet til bandet, og som jeg kun har spillet solo en-to gange. Det ligger i hele arrangementsidéen, at det er en bandsang.

Er der nogle sange, du glæder dig særligt til at spille med band?

– Ja, blandt andet tre helt nye sange, hvor de to er arrangeret for bandet, og jeg går også på opdagelse i nogle tidligere ting, som ikke har været det mest fremtrædende live, for eksempel - ja, nu vil jeg ikke afsløre for meget, men der kommer nogle numre fra Cirkus Fantastica, som vi ikke har spillet i 30 år.

Nye og velkendte musikere

Flere af musikerne har Sebastian spillet med i flere årtier, nærmere betegnet guitarist Nils Henriksen, strengeinstrumentalist Perry Stenbäck, bassist Michael Friis, trommeslager Kim Menzer og korsanger Gry Harrit, men der er også et par nye folk med.

– Musikerne er jo virtuoser, og mange af dem har også medvirket på pladerne og været med til at skabe de lydbilleder, vi bruger, og jeg kan lide at spille med dem, så det vil jeg gerne gøre så længe som muligt. Vi har dog også nye folk med, Peter Dencker på keyboard og Anne Sejer sang og percussion. Jeg er ikke den, der rejser landet rundt og tjekker nye musikere ud, så jeg har lyttet til anbefalinger fra venner. Min første keyboardspiller var Kenneth Knudsen, men han stoppede tidligt med at turnere, han ville hellere arbejde i studiet. Siden fik jeg Morten Kærså med, men han havde ikke mulighed for det denne gang, og Steen Rasmussen, der spiller keyboard på min seneste plade (Sange til drømmescenariet fra 2017, red.), skulle på turné med Lis Sørensen, men Peter er virkelig hurtig og opfindsom.

Bliver det samme sætliste til alle koncerter, eller skifter I ud i sangene undervejs?

– Der er er to-tre sange, som bliver skiftet ud undervejs, og der kommer muligvis en gæstesolist på. Det bliver en forholdsvis lang koncert, og selvfølgelig får folk sange som "Når lyset bryder frem" og "Måske ku' vi", de sange, som på mange måder har været de største hits. Men jeg spiller også sange fra de senere år, og der er problemet: Hvad skal så ud af det ældre, skal det være "Hvis du tror, du er noget?", "Vårvise" eller hvad? Der er meget, jeg gerne vil have med, og de forskellige bandmedlemmer har også nogle ønsker, og det hele skal jo også hænge sammen. Det er mig, der har det sidste ord, men jeg lytter da til de forslag, der kommer fra mine musikere, og der er flere sange, der er kommet med, fordi Nils Henriksen har foreslået dem.

Ep på vej

Det er et år siden, Sebastian udgav sit seneste album Sange til drømmescenariet, og der er snart ny musik på vej, men i et helt nyt format i Sebastian-sammenhæng, fortæller han.

– Jeg har planer om at udgive en digital ep med de tre nye sange, jeg har skrevet, og dem agter jeg at indspille i december eller januar, så de kan blive luftet lidt, det giver teknologien jo mulighed for nu. De kan jo så komme med på et album på et tidspunkt, for jeg har jo stadig et stort publikum, der sværger til det fysiske format, men det bliver ikke lige med det samme.

Hvad hører I i turbussen?

– Vi er jo nogle gamle drenge, så det er meget andre gamle drenge: Tidlig Stevie Wonder, Dylan, Elvis, country.

Hvad laver du mellem koncerterne, når du er på turné?

– Når jeg er ude at turnere solo, plejer jeg at tage en klapsammencykel med, og så cykler jeg rundt i de byer, jeg besøger. Det er virkelig fedt at se byerne væk fra hovedstrøgene, og jeg er også lidt interesseret i gamle huse. Jeg ved ikke helt, om der bliver plads til cyklen i bandbussen, det er jo ikke verdens største.

Hvad lytter du til af musik for tiden, er der noget, du tænder på?

– Paul Simons nye (In the Blue Light, red.), hvor han har genindspillet nogle af sine gamle sange, tænder jeg af på. Han har næsten gjort de gamle sange dårligere. Hans næstnyeste album (Stranger to Stranger, 2016, red.) var jeg ellers begejstret for, og han plejer at være en af de helt store for mig. Og Paul McCartneys nye, selvom jeg faktisk ikke har fået hørt alle sangene endnu, men det glæder jeg mig til. Ellers må jeg erkende, at jeg har lidt svært ved at følge med i de helt unge navne, men når de har været på banen i nogle år, plejer jeg at opdage dem.

Hvem synes du er gode af de yngre danske sangskrivere?

– Jeg må tilstå, at jeg ikke har hørt så mange af dem, der er helt unge, men af de lidt ældre vil jeg nævne Oh Land (som også medvirker på Sange til drømmescenariet, red.), Mads Langer, Aura og Annika Aakjær, de er gode.

Du runder et skarpt hjørne næste år (70 år, red.), har du noget i ærmet?

– Ja, der er vist noget med nogle hyldestkoncerter, men det er ikke noget, jeg kan fortælle mere om lige nu.

Sebastian og band kan opleves følgende steder:

1. november: Herning, MCH Teatersal

2. november: Aalborg, Royal Stage

3. november: Horsens Ny Teater (få billetter)

4. november: Roskilde Konferencecenter

9. november: Birkerød, Sport & Event Arena

10. november: Næstved, Kulturcenter

11. november: København, DR Koncertsal (udsolgt)

12. november: København, DR Koncertsal (ekstrakoncert)

14. november: Haderslev, Harmonien

15. november: Grenå, Pavillonen

16. november: Viborg, ViboCold Arena

17. november: Esbjerg, Musikhuset

19. november: Tårs, Kulturcenter

20. november: Aarhus, Musikhuset (få billetter)

22. november: Vejle, Musikteater

23. november: Fredericia, Eksercerhuset

24. november: Skive, Kulturcenter Limfjorden

25. november: Odense, Odeon


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA