x

Clemens: Det bliver som en ren rockkoncert

Clemens: Det bliver som en ren rockkoncert

Clemens Telling har en lang række teaterstykker og en god håndfuld udgivelser bag sig, der placerer ham som en af de vigtigste rappere i landet. Hiphop-festivalen Aarhus Took It præsenterer i aften den erfarne rapper og tekstforfatter, og GAFFA tog fat i Clemens før koncerten for at høre dagsformen.

Hvad kan vi forvente os af koncerten?

- Vi har lige spillet i Pumpehuset i sidste uge, som gik rigtigt godt, og i forbindelse med det har vi øvet en masse. Vi har virkelig fået checket op på tingene, og det er måske det mest professionelle show, som jeg har været ude med nogensinde.

Hvilket line-up har I?

- Jeg rapper selvfølgelig, jeg har Tjes Boogie som co-vokal, og så har jeg Dj Ezi Cut på de to hjul af stål. Så har jeg Troels Drasbech, som også spillede med i Die Dumme Dänen på trommer. I aftenens anledning har vi også Streets Mass med som gæstevokalist.

Du havde ellers meget succes med at have L:Ron:Harald med sidste år. Får vi ham at se, eller hvordan?

- Nej, det kunne ellers have været fedt, men det ville også have været en gentagelse af sidste års koncert. Der er ingen grund til at gøre det samme to gange, men jeg tror ikke, at folk bliver skuffede. Der er knald på det show, vi laver i aften. Energiniveauet bliver som en ren rockkoncert. Der ingen tvivl om, at det var sjovt at have L:Ron med, og det virkede jo. Folk gik amok over det, men nu gør vi noget andet i år, og det er et langt større show, vi har i år i forhold til sidste år.

Du spillede som sagt også sidste år. Betyder Aarhus Took It noget specielt for dig?

- Ja, helt klart. Det er en koncert, vi tager meget seriøst og prioriterer, at der skal ske noget specielt. Det er jo en af de største ting, som foregår i Jylland, specielt hvis man tænker "ægte hiphop". Man kan godt fyre nogle mere svært forståelige ting af, og så er der stadig folk iblandt publikum, der forstår, hvad fanden det handler om. Til andre festivaler er det jo mere fællesnævneren, der gør sig gældende. Det er et særligt publikum, det er mit hovedpublikum, så det er altid en god nyhed, når vi får at vide, at vi kan få lov at spille.

Det er udelukkende danske navne, som er på plakaten i år. Hvad synes du om det?

- Hvis du spørger om min ærlige mening som lytter, så synes jeg egentlig, at det er et smart move. Dansk rap har udviklet sig til et niveau, hvor man kommer med store shows. Når amerikanerne kommer over, så er det i mange tilfælde bare en rapper, der tager flyet og ringer til en eller anden europæisk dj, som de aldrig har mødt før. Det er de mest primitive form for shows. De danske koncerter er med store bands. Jeg så Busta Rhymes i Stockholm i mandags, og han er ellers kendt for at være en showmand, men jeg synes, at mange danske shows har højere standard end sådan nogle amerikanske shows, der bliver spillet herovre. Det er jo svært at mønstre et stort publikum, der kan give penge til et gennemført show, og samtidig bliver koncerter med amerikanske kunstnere ofte afholdt på hverdage eller søndage, hvor de så har spillet i London eller Paris dagen før. Der har jeg mange kedelige erfaringer, må jeg sige. Og jeg kan sgu' godt forstå, at man som arrangør er træt af alle de aflysninger i Danmark.

Du blev også hevet ind i stedet for Scarface sidste år?

- Ja, den er lidt svær for mit vedkommende også.

På den anden side står du som hovednavn i år. Hvordan er det?

- Det er fedt, det skete sådan set lige efter koncerten sidste år, hvor arrangørerne var så glade for showet, at de sådan set bookede os med det samme. Det tog jeg jo selvfølgelig som en tilkendegivelse af, at det var "job well done". Jeg ville dog gerne have haft mere af min nye plade klar til at præsentere i aften. I stedet bliver det alt det gode gamle i en ny version.

Hvad kan du ellers fortælle om den nye plade?

-Det bliver en hård omgang. Jeg står ved en skillevej i mit liv, og det har sat en masse tanker i gang i mit hoved. Det har gjort, at jeg har kunne skrive en masse lyrik, som jeg nok ikke på samme måde har kunne skrive før. Der er mange eksistentielle overvejelser på pladen, men på den hårde måde. Det er et ret mørkt univers, må jeg indrømme. Emnemæssigt bliver jeg meget nede på jorden, hvor der er ting fra dagligdagen, det handler om. Jeg vil gerne tage det tilbage til gadeplan, men for at jeg kan retfærdiggøre overfor mig selv og overfor publikum, at jeg rapper på gadeplan, så er det med et lille twist. Det synes jeg er lykkedes meget godt. Det er daily life-emner, som bliver taget op på en ny måde. Pladen udkommer engang i det nye år.

Hvem har du arbejdet sammen med på pladen?

- Der er flere producere på, blandt andet fra Tabu Recs, fra Ezi Cut, noget fra Tue Track og noget fra den svenske producer Thomas Rusiak. Så har jeg igen arbejdet sammen med Simon Brenting, som lavede hele "Nye Tider"-albummet. Albummet har ikke nogen fast titel endnu, så det kan jeg ikke sige noget om endnu.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA