x

Carpark North hjemvendt fra Irak

Carpark North hjemvendt fra Irak

Foto: Kristoffer Amlani Ulbak

Tirsdag morgen kl. 9:30 træffer GAFFA.dk Carpark North ved ankomstgaten i Kastrup Lufthavn.

Bandet, der består af Lau Højen (vokal), Søren Balsner (bas) og Morten Thorhauge (trommer), ser ved første øjekast trætte ud. Det er tydeligt, at de er i søvnunderskud. Tilmed må man formode, at de er mærket efter et oplevelsesrigt ophold i Irak, som de har været på den sidste uge. Den århusianske rocktrio har været i det krigshærgede land for at spille to koncerter for de danske tropper i en beskyttet base. Her kommer deres beretning om oplevelsen.

Hvordan har jeres rejse i Irak været?
Lau: – Den har været en kæmpe stor oplevelse. Det her med at rejse ned med en fornemmelse af, hvad vi laver dernede som hær med alle de fordomme og det mediebillede, vi har fået hjemmefra, og så se, hvad der rent faktisk foregår. Det er meget anderledes end det billede, medierne serverer for os.

Morten: – De soldater vi har mødt, har været virkelig fornuftige. man kan mærke, at de kæmper for at gøre en positiv forskel.

Søren: – Det var helt utroligt overraskende, hvor fattede og nede på jorden de var. De pumpede sig hverken op eller overdrev deres historier. Desuden tog de os med på tur for at vise os helt basale ting, som hvordan de genopbygger skoler, opbygger toiletforhold osv.

Morten: – Røde Kors er ikke dernede længere, så soldaterne har overtaget meget af det arbejde, som Røde Kors normalt står for, hvilket fungerer godt.

Hvor og hvornår var det, I spillede koncert?
Søren: – Vi startede med at spille koncert om fredagen i den sydligste af baserne, som er en lille dansk base, der er placeret midt i en stor international fælles base. Den ligger midt ude i ørkenen, et meget isoleret sted. Der optrådte vi for ca. 800 mennesker, hvor de fleste var briter. Dagen efter tog vi så til Camp Eden, som er en ren dansk base. Her spillede vi for 500 danske soldater.

– Vi fyrede blandede numre af. Vi spillede sange fra debuten samt nogle nye numre fra vores kommende album. Tropperne var særligt glade for de genkendelige hits, som gav dem et kæmpe smil på læberne.

Morten: – Efter koncerten kom de hen for at takke os. De gav udtryk for, at vores performance havde givet dem fornyet energi til arbejdet.

Glade irakere
Hvordan var jeres møde med den irakiske befolkning?
Søren: Vi brugte den sidste dag på at tage ud og møde irakerne, hvilket var ret positivt. Da vi kørte gennem gaderne i vores bus, så vi et hav af lokale, der vinkede til os. De var helt vildt glade. Børnene kom hen for at hilse på os, også selvom vi kom gående i militærveste, beskyttet af armerede soldater.

– Vi var også ude at spille fodbold med nogle unger ved en flodbred. De her børn var ivrige efter at røre ved vores lyse hud. Der var også gamle mænd, der kom over for snakke med os og med de andre soldater om vejr og vind. Nogle af irakerne var tilmed på fornavn med soldaterne. Der herskede generelt en varm og imødekommende stemning.

Morten: – Ja, vi kom til et helt andet billede end det, der bliver fremstillet på CNN, som er noget, der foregår meget længere nordpå. Det sker ikke hos danskerne.

Carpark North har fået nogle penge fra forsvaret for at spille de givne koncerter, men de har besluttet sig for at donere deres overskud de genopbygningsprojekter, der er gang i i øjeblikket.

– Der er f.eks. en pigeskole, som har fået seks toiletter for 1800 kr., så pengene rækker langt, fortæller Søren.

Ingen politiske bagtanker
Hvorfor valgte I at takke ja til at spille i Irak?
Søren: – Det var hovedsageligt for at se krigen fra en anden vinkel. Der har på intet tidspunkt været nogen politisk begrundelse for rejsen. Det var grundlæggende for at få et realistisk billede af, hvad der sker dernede. Det er der mange danskere, der savner. Man hører alle de her historier. Soldaterne er meget mærket af, at pressen kun rapporterer fra krigen og fra de danske tropper, når de begår fejl. Pressen serverer ikke de gode sider. Det er dem vi søgte, og som vi heldigvis fandt. Det giver en enorm ro.

Har I været i nogle livstruende situationer?
Søren: – Nej ikke alvorlige, men hver gang vi skulle ud at køre på landevejene, måtte vi tage skudsikker vest på. Tilmed var der en konvoj, der kørte foran og bagved ved os med svært bevæbnede soldater, så vi var vi forholdsvist beskyttede, men der er jo ingen garantier for noget dernede.

Søren: – Der har ikke været nogle livstruende situationer på den måde, men man kan ikke undgå at blive utryg, når man ser de her maskerede soldater med håndgranater og maskingeværer.

Morten: – Jeg kommer i tanke om en anden oplevelse en nat, hvor vi skulle passere grænsen. Da vi kom til denne, fik vi besked på at tage skudsikker vest og hjelm på. Vi blev sikkerhedsbriefet om, hvad vi skulle gøre, hvis vi blev beskudt. Vi kørte en time i total mørke med bevidstheden om dette. Det var lidt uhyggeligt. Desuden måtte vi ikke falde i søvn. Hvis der skete noget, ville vi være for langsomme til at reagere i søvntilstanden. Til trods for at jeg er pacifist, var det virkelig rart at køre med de bevæbnede soldater, der kunne beskytte os, hvis ulykken skulle være ude. De var enormt fokuserede.

Hvad skal I så nu?
Søren: – Vi skal ikke spille live mere denne sommer. Det var meningen, vi skulle hjem og afslutte sommerturnéen på Midtfyns, men festivalen er jo blevet aflyst. I stedet skal vi i studiet og færdiggøre vores næste album.

Stolt manager
Til sidst får GAFFA.dk lige en kommentar fra Carpark Norths' manager Jon Schumann, som har ledsaget bandet i Irak.

Hvordan har det været at rejse rundt med gutterne i det krigshærgede Irak?
Jon: Taget i betragtning af at jeg kender dem som tre dejlige knægte, der kan li' at spille rockmusik, så vil jeg sige, at jeg har været meget stolt af dem som manager og som ven. De har været fantastiske ambassadører på rejsen – nysgerrige og videbegærlige. De tog til Irak for at få jord under neglene og for at finde ud af, hvad der rent faktisk foregår dernede. De har fået en unik mulighed, som ingen 22-24-årige ellers får, og de har taget den fuldt ud.

– Vi kommer tilbage her efter seks dage med øjne så store som tekopper og lettede hjerter over de danske troppers indsats. Vores hjerner er tynget af en masse svar og input på alle tænkelige måder.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA