x

Jaguar Wright – Den store skilsmisse

Jaguar Wright – Den store skilsmisse

Billede: Barron Claiborne

”Divorcing Neo 2 Marry Soul” lyder titlen på live-aktuelle Jaguar Wrights andet soloalbum. Egentlig en smule misvisende, for den 28-årige mor til to boltrer sig stadig lidenskabeligt i neo-soulens krydsfelt mellem moderne r&b og klassisk soul. Til gengæld går skilsmisse-temaet igen, når Wright ser tilbage på de omtumlede år siden debuten ”Denials, Delusions and Decisions” - også i privaten, hvor soul-divaen i en periode var separeret fra sine børns far.

Philadelphia-sangerindens karriere kom i sin tid på sporet med hjælp fra hjembyens The Roots og ikke mindst Jay-Z, hvis MTV Unplugged-show Wright berigede mindeværdigt med sin rå, udtryksfulde vokal. Hendes album-debut blev også til i kredsen omkring The Roots, og presseomtalen tog typisk udgangspunkt i Wrights gode forbindelser. Alt det bryder sangerinden med på ”Divorcing”:

- Jeg har byttet alt ud. Alt. Pladeselskab, publishing, musikalske partnere. Hvor fantastisk mit samarbejde med Roots og Jay-Z end har været, så er jeg mere end en sanger i en rap-sang. Man kan ikke skinne igennem, hvis man er omgivet af storhed. Det er som at være et lille byhus omgivet af store skyskrabere. Så nu har jeg flyttet mit hus væk fra bymidten og er gået i gang med at arbejde på min arkitektur, griner den ambitiøse soul-kvinde.

Som Wrights hjemmevante omgang med billedsprog antyder, er hun datter af en præst. Farens tro tillod hverken svinekød på menuen eller musik på stereoanlægget, men hans datter mener, hendes soul-sange kan påvirke verden positivt. For hende er ”neo-soul” blot et smart pr-værktøj: Soul er soul, og soul er selve livet.

- Det er ilt, vand, næring. Soul er det, vi har brug for på vores livs værste dag. Musik er en ånd - anderledes kan jeg ikke forklare det - der kan påvirke os stærkt, både i positiv og negativ retning. Det er også derfor, jeg ikke kan lide pladebranchen. ”The music business” - det er et paradoks i sig selv. Musik er en gave fra oven, mens ”business” er et projekt for onde mennesker med alt for meget magt, mener den viljestærke soul-mama:
- Kunne jeg vælge frit, ville jeg hellere overlade min karriere til en lånehaj ved navn Bubba end til et pladeselskab. For mine ben kan hele, men det kan min ånd ikke!

Jaguar Wright giver koncert på Vega, København 10. november og på VoxHall, Århus 11. november.

Jaguar Wrights hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA