x

Allan Olsen fylder 60

Allan Olsen fylder 60

Sangskriveren, sangeren og musikeren Allan Olsen fylder i dag 60 år.

Allan Olsen kommer til verden 18. marts 1956 i Grønholt syd for Frederikshavn på sin morfars husmandssted. Olsen køber sin første guitar for sine konfirmationspenge af en fyr i Frederikshavn, der påstår, at han er fætter til Donovan. Olsen mærker en fantastisk udlængsel og føler instinktivt, at guitaren kan være katalysator for at komme ud i verden og få anerkendelse. Solodebuten finder sted på Hirtshals Kro 22. juli 1976 med forskellig folk-inspireret musik, som det er almindeligt på det tidspunkt, hyren er 300 kroner.

Langsomt begynder Olsen at putte enkelte egne sange ind i de ofte fire eller seks gange 45 minutter, et spillejob består af på dette tidspunkt. I 1983 udgiver Olsen en single, men først i 1989,13 år efter sin live solo-debut, udsender Olsen et album i eget navn. Den smukke plade "Norlan" med et hold af garvede musikere, som skal komme til at danne grundstammen i bandet Norlan, som spiller med Olsen de næstefem5 år.

I 1992 udgiver Olsen albummet "Dalton" med gruppen af samme navn alias Lars Lilholt, Johnny Madsen og Allan Olsen. Albummet bliver et stort hit, hvorefter gruppen tager på turné og herefter går hver til sit.

Med pladen "Jern" fra 1996 tager musikken et skift. På dette mesterværk eksperimenterer Olsen med irske musikere og irsk sound på en helt ny og anderledes måde. BT's Jørgen Brønd skiver i sin anmeldelse af pladen: "Olsen har ikke bare gjort det igen … han har oprettet en hel ny liga for dansk sangskrivning, og han er ganske alene i den liga … Jern bør stå i ethvert hjem lige ved siden af de allerstørste danske forfattere, Bob Dylans bedste og Bibelen." "Jern" indeholder blandt andet sangen "Taberens søn" og "Wir Will Ein Danmark" og bliver en af Olsens bedst sælgende.

På det næste udspil, den meget afdæmpede og næsten akustiske "Sange For Rygere" fra 1998, går Olsen igen helt nye veje. Sangskrivningen perfektioneres på dette Dylan-inspirerede album, der igen sætter nye standarder for dansk sangskrivning. Pladen indeholder blandt andet den storslåede autentiske skæbnefortælling "Ballade om Tårnspringer Thomsen fra Tåstrup/august 68".

De senere år har der været længere mellem studieindspilningerne. I år 2000 får vi "Onomatopoietikon," og i 2004 "Gæst," som stort set er indspillet på bærbar computer sammen med Olsens musikalske legekammerat gennem 10 år, multimusikeren Gæst Vincent, der også har lagt navn til pladen. "Gæst" ryger direkte ind på 1. pladsen på den officielle danske hitliste.

Olsen medvirker i 2006 i portrætbogen "Bogen Om Allan Olsen" af Troels Frøkjær. Samme år fylder han 50 år. "Bogen Om Allan Olsen" bliver genudgivet i 2015.

I 2007 udsender Olsen albummet "Multo Importante", der blandt andet indeholder sangen "Lille Solsort" med linjerne: "Selvom Jens Rohde har forladt politik, så flyv, mens du ka' lille gråspurv – rendestenens pjalteproletar". Da Jens Rohde senere vender tilbage til politik, må Olsen lave om i teksten og tilføje linjen "men er vendt tilbage igen, så man må lave om i sin sang", når han fremfører sangen live.

Dalton bliver gendannet i 2009 og udgiver albummet "Tyve Ti". Udgivelsen bliver atter en succes og fulgt op af en lang turné, hvorefter gruppen igen går hver til sit.

Olsen udgiver i 2013 sit hidtil seneste studiealbum, "Jøwt", med tekstmæssigt udgangspunkt i Nordjylland og delvis indspillet på vendelbomål. I den første måned kan albummet kun købes i udvalgte pladebutikker nord for Limfjorden, men når alligevel førstepladsen på hitlisten.

I 2015 debuterer Olsen som forfatter med selvbiografien "Tilfældigt Strejfet", der beskriver hans barndom og ungdom. Bogen får fine anmeldelser.

Er det ikke blevet til så mange plader de seneste år, har Olsen derimod været flittig på de danske spillesteder. Specielt solokoncerterne har der været mange af, til glæde for både publikum og anmeldere.

Herfra skal lyde et stort tillykke med de 60 og alt godt fremover!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA