Nyhed

Sort arbejdskraft ved store danske koncerter

GAFFA.dk - Alt om musik

Under Justin Bieber-koncerten i Parken i oktober 2016 var der 146 stagehands, der hjalp med at sætte scenen op og pakke sammen igen efter koncerten. En stor del af dem, hvis ikke dem alle, blev betalt 100 kr. i timen – sort. Det afslører DR i dokumentaren "Afsløret – de store koncerter," som bliver sendt på DR1 i aften.

En af disse stagehands var ”James”, som i virkeligheden var en muldvarp, der dokumenterede den lyssky forretning for DR. Han bar derfor et skjult kamera, da han fik overrakt en hvid kuvert med ti hundredekronesedler på en brun bar.

LÆS OGSÅ: Kulturprisvinderne Den Sorte Skole afslører nyt stort show


I alt havde DR fået fire muldvarpe ansat som stagehands, der alle blev betalt sort. Om de øvrige stagehands er blevet lønnet på samme sorte måde, kan DR dog ikke dokumentere, men en anonym kilde, som i længere tid har arbejdet ved disse arrangementer, siger, at han aldrig har oplevet hvid aflønning som stagehand for den pågældende virksomhed:

”Der er noget galt med branchen og alle de sorte penge, der forsvinder steder hen, hvor de ikke skal forsvinde hen. Det ødelægger meget for de etablerede firmaer i branchen,” siger han.

LÆS OGSÅ: Koncertaktuelle The War on Drugs – reddet af Kate Bush


Det er ICO Concerts, der har stået bag Justin Bieber-koncerten, samt to andre koncerter med Bryan Adams og Celine Dion, som DR også har haft muldvarpe ansat ved, men det er diverse underleverandører, der har stået for aflønningen til stagehands.

ICO-direktør Kim Worsøe fortæller til DR, at ansvaret ligger hos Thomas Nikolaj Sibbern, ejeren af TNS Produktion, der har været hyret som underleverandør til at skaffe stagehands til koncerterne med Bryan Adams og Celine Dion, og som DR med skjult kamera har filmet udbetale kontanter til DR's muldvarp. Sibbern indrømmer dette over for DR, men afviser at uddybe samarbejdet. Kim Worsøe udtaler til DR, at TNS nu er fyret som underleverandør til ICO, og at ICO har fyret de underleverandører, der har arbejdet på koncerter, hvor der er blevet udbetalt sorte penge.

Den lyssky forretning bliver afdækket i Afsløret – De sorte koncerter, som bliver sendt på DR1 i aften klokken 20.45.


ANNONCE