GAFFA.dk – alt om musik
Strid om rettighederne til efterladte optagelser
Chris Cornells tragiske død i 2017 har nu resulteret i et juridisk efterspil. Cornells enke Vicky Cornell sagsøger nemlig hans gamle bandkolleger i Soundgarden og gruppens manager om rettighederne til syv efterladte optagelser, som Cornell foretog kort før sin død, skriver Rolling Stone.
Ifølge sagsanlægget er det aldrig dokumenteret, at indspilningerne var tiltænkt Soundgarden, og det har altid været klart, at Cornell havde eneretten til optagelserne. Efter Cornells død kontaktede bandet Vicky Cornell, som indvilligede i at give dem adgang til optagelserne med henblik på et kommende Soundgarden-album på den betingelse, at gruppen ville benytte en af bandets "betroede producere" og holde Vicky opdateret omkring markedsføringen af albummet.
Imidlertid skulle Soundgarden have brudt aftalen ved at bringe nye producere og musikere ind i projektet, undlade at informere Vicky Cornell om indspilningerne og ved at udtale forkerte ting i pressen om deres adgang til indspilningerne. I november skulle Soundgardens advokater så have sendt Vicky Cornell et brev, hvor de kræver ejerskab over optagelserne.
LÆS OGSÅ: Soundgarden vil indspille album ud fra Chris Cornell-demoer
Ifølge søgsmålet "konspirerede" Soundgarden og deres manager Rit Venerus "skamløst om urigtigt at tilbageholde hundredetusinder af dollars, som de indiskutabelt skyldte Chris' enke og mindreårige børn i et ulovligt forsøg på at tvinge Boet efter Chris til at udlevere visse lydoptagelser skabt af Chris, før han gik bort."
Hverken Soundgarden eller bandets advokat har svaret på Rolling Stones henvendelser, men ifølge et brev fra Soundgardens advokat, der bliver nævnt i sagsanlægget, har bandet arbejdet på sangene i fællesskab, og de har derfor den fælles ejendomsret over materialet.
Omvendt skriver søgsmålet, at Soundgarden aldrig har dokumenteret, at de har rettighederne til materialet, og at Chris Cornell i en mail fra 2013 til bandets advokater specifikt afviste at underskrive et dokument, hvor han blev bedt om at indgå i et partnerskab med sine bandmedlemmer. Noget, han betragtede som "kommunistisk bullshit".
LÆS OGSÅ: Nekrolog: Sort hul i solen – Chris Cornell er død i Detroit, 52 år
Samtidig med sagsanlægget har Vicky Cornell skrevet et følelsesladet indlæg på Instagram, hvor hun under et billede af Chris og parrets to børn blandt andet skriver: "Nogle gange, når du sørger over én, du har mistet fysisk, indser du, at du nu også må sørge over nogle, som du troede var din familie og dine venner".
Hun fortsætter, uden at nævne striden med Soundgarden direkte: "Det gælder ikke kun mig, eller rockstjerne-enken, eller politiker-enken; det er tilfældet for langt hovedparten af kvinder, efter at deres partner er gået bort. Det går på tværs af socio-økonomisk klasse, race og religion. Det er et ubehageligt og desværre alt for velkendt tema. Kyniske familiemedlemmer, venner og forretningsforbindelser, som vil udnytte en enkes skrøbelighed, når hun er knust og alene. Disse andre folk, som har besluttet, at hendes tid også er forbi."
Ud over karrieren med Soundgarden udsendte Chris Cornell også fire soloplader samt tre album med Audioslave, der dog gik i opløsning i 2007.
Læs hele det 46 sider lange sagsanlæg hos Rolling Stone og se Vicky Cornells indlæg på Instagram nedenfor