Nyhed

Udkast til retningslinjer for genåbning af spillesteder vækker voldsom kritik

GAFFA.dk – alt om musik

GAFFA har fået adgang til de omdiskuterede retningslinjer

Tidligere i dag kunne GAFFA fortælle, at brancheforeningen for danske spillesteder, Dansk Live, er kritisk overfor det nuværende udkast til retningslinjer for genåbningen af det danske koncertliv.  

Kritikken går blandt andet på, at retningslinjerne vil gøre det umuligt at holde indendørs koncerter for stående publikum, fordi man ikke kan lukke nok mennesker ind på spillestederne til at få balance i økonomien. 


LÆS OGSÅ: Koncertarrangører om sommerpakke: "Kortsigtede strategier er gift for musiklivet"

Nu har GAFFA fået tilsendt udkastet til retningslinjerne fra Kulturministeriet. Det rummer regler for både indendørs og udendørs koncertaktiviteter med stående publikum.  

Det er vigtigt at understrege, at der tale om et udkast, og at der ikke står noget om, hvornår koncertstederne kan forvente at åbne, om end regeringen tidligere har udtalt, at det bliver i august.  


I afmærkede felter – både indendørs og udendørs 

Retningslinjerne for både indendørs og udendørs koncerter med stående publikum er relativt ens. I begge tilfælde må spillestederne allerhøjst have 500 tilskuere til den enkelte koncert. 

Derudover fremgår det, at man til koncerterne skal opholde sig i afmærkede felter sammen med dem, man følges med.  


“Ved online-bestilling af billetter kan flere personer, der udgør en gruppe, stå sammen i et afmærket felt med [2] meters afstand til næste gruppe/felt. Grupper bør kun bestå af personer, der i forvejen har tæt kontakt til hinanden og normalt ses på tilsvarende vis,” står der i udkastet.  

LÆS OGSÅ: Folketinget lover kompensation til sæsonafhængige kunstnere og selvstændige

Koncertarrangørerne får desuden til opgave at sørge for, at der er minimum to meters mellemrum mellem de optrædende og publikum, eller at scenen afskærmes med enten plastik eller glas. Og så skal de også modvirke, at der ikke danner sig klumper og kø.  


“Foyer og tilstødende publikumsarealer indrettes, så smittefare minimeres, og der kan holdes afstand. Den enkelte institution fastlægger egne retningslinjer for ophold i publikumsområderne, eksempelvis afstandsmarkering ved kasse og billettering, og hvor der ellers kan opstå flaskehalse,” står der i udkastet. 

Kun én person per fire kvadratmeter 

Men er man et indendørs spillested, så må man kun lukke 1 koncertgæst ind per fire kvadratmeter, som spillestedet har til rådighed til publikum.  


Det er med udgangspunkt heri, at brancheforeningen Dansk Live estimerer, at de fleste spillesteder højst kan sælge 10 procent af deres publikumskapacitet. Dermed vil de ikke kunne tjene penge, og det kan betyde døden for flere danske spillesteder. 

Kritikken udtrykte sekretariatschef Esben Marcher som nævnt tidligere i dag overfor GAFFA. Her appellerede han også til, at retningslinjerne bliver lavet om. 

– Vi ser gerne, at man i stedet laver nogle retningslinjer, der har fokus på sundhed og på at mindske smittespredning, men uden at spillestederne er nødt til at lukke for meget ned. Og i de tilfælde, hvor det ikke kan lade sig gøre, er det bedre at skride ind med et fuldstændigt forbud mod at lave koncerter, sagde Esben Marcher.  


LÆS OGSÅ: Agenter kritiserer ny hjælpepakke: "Den her lappeløsning dækker slet ikke"

Til Politiken har direktøren for spillestedet Vega, Steen Jørgensen, luftet sine bekymringer. Han mener, at de nye retningslinjer ville være en katastrofe. 

– Selv med de kompensationspuljer, vi kender, kommer vi til at bruge alt, hvad vi har i egenkapital i år, siger Steen Jørgensen. 


– Og åbner vi på de betingelser, der nu bliver lagt op til, vil tabet være endnu større. Derfor er jeg meget optaget af, at politikerne trækker i håndbremsen og forlænger tvangslukningen. Det ville gavne rigtig meget. 

Derfor opfordrer han til, at politikerne forlænger nedlukningen. 

– Alt er katastrofalt, men den billigste ulykke vil være at aflyse alle arrangementer i år, siger Steen Jørgensen til Politiken. 


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Sådan efterlader man en blødende branche på perronen

ANNONCE