x

Danish Music Awards: Og vinderne er…

Danish Music Awards: Og vinderne er…

Branco blev årets store vinder

Årets Danish Music Awards er netop blevet uddelt ved et tv-transmitteret show i Royal Arena. Annika Aakjær var vært for prisfesten, der grundet corona-restriktionerne kun havde et ganske lille, særligt inviteret publikum.

Årets store vinder var rapperen Branco med det borgerlige navne Benjamin Cimatu. Branco modtog tre priser, Årets Solist, Årets Streaminghit for ”London Town” og Årets Album for EURO CONNECTION. Både hit-prisen og album-prisen blev givet til Branco og Gilli i fællesskab for frugterne af deres samarbejde.

Derudover blev priserne spredt over en lang række vindere. Årets Livenavn blev i et svært, corona-ramt koncertår Jada, Årets Gruppe blev for anden gang i karrieren Suspekt (dog fejlagtigt annonceret som "Årets nye navn" af prisoverrækkeren Clara), prisen som Årets Nye Navn gik til Tessa, Årets Radiohit gik til Lukas Graham for ”Lie”, og Jung vandt prisen som Årets Nye Livenavn.

The Minds of 99 fik overrakt prisen som Årets Sangskriver for sangen ”Som fluer”, og Nicki Poyandeeh blev Årets Producer for blandt andet to af det forgangne års mest populære album, nemlig STEPZOLOGI med Stepz og EURO CONNECTION med Branco & Gilli. Der blev også uddelt priser til Årets Forbillede og til Årets Bedrift, som gik til henholdsvis She Can Play, et fællesskab for unge kvinder i musik, og P3’s podcast-serie ”Hvem er...?” Læs mere om disse to priser nedenfor.

Veteranerne The Savage Rose med Annisette i spidsen modtog den mest prestigefulde pris, Danish Music Awards’ Ærespris 2020, hvilket blev afsløret på TV 2 allerede fredag aften. Prisen blev overrakt af sidste års vinder Lis Sørensen, og bandet kvitterede ved at spille den 25 år gamle hitsang ”Black Angel” fra albummet af samme navn. Annisette dedikerede prisen til de mennesker, de havde mødt i flygtningelejre i Palæstina, til flytninge på flugt fra Syrien, til verdens klimabevidste unge og til verdens kvinder.

Inden man nåede så langt, blev Årets Internationale Album og Årets Internationale Hit uddelt. Disse priser gik til henholdsvis Taylor Swift for Folklore og The Weeknd for Blinding Lights. Taylor Swift var blevet underrettet om, at hun vandt på forhånd og havde derfor indspillet en takkevideo.

De optrædende var Lukas Graham, Tessa, Branco, The Savage Rose, Suspekt, Drew Sycamore, Dizzy Mizz Lizzy og Lord Siva. Årets vært var som nævnt Annika Aakjær, der i sin afsluttende tale også fik nævnt den aktuelle sexismedebat i den danske musikbranche, skældte ud på fuckability-fokuserede pladeselskabsfolk og kaldte på en fælles løsning, hvor både kvinder og mænd skal stå sammen. 

LÆS OGSÅ: ANNIKA AAKJÆR-KOMMENTAR: Nu skal musikbranchen også til at lytte

Vinderne kåres af DMA Akademiet bestående af repræsentanter for den danske musikbranche, se mere nedenfor.

DMA 2020 blev arrangeret af musikselskabernes brancheorganisation IFPI og den nye danske musik-streamingtjeneste Moodagent. DMA 2020 kan ses på TV 2 Play.

Danish Music Awards 2020 – Vinderne er…

ÅRETS NYE NAVN

Tessa (Universal Music)

ÅRETS DANSKE SANGSKRIVER

The Minds of 99 – Som Fluer - (Sony Music / No3)

ÅRETS NYE LIVENAVN

Jung (Copenhagen Music)

ÅRETS SOLIST

Branco (MXIII / disco:wax / Sony Music)

ÅRETS DANSKE RADIOHIT

Lukas Graham – Lie (Copenhagen Records / Then We Take The World / Universal Music)

ÅRETS INTERNATIONALE ALBUM

Taylor Swift – folklore (Universal Music)

ÅRETS INTERNATIONALE HIT

The Weeknd – Blinding Lights (Universal Music)

DANISH MUSIC AWARDS’ ÆRESPRIS

The Savage Rose

ÅRETS GRUPPE

Suspekt (Universal Music/ Tabu)

ÅRETS FORBILLEDE

Karen Vincent og Sarah Sølvsteen for She Can Play

ÅRETS LIVENAVN

Jada (Luger)

ÅRETS ALBUM

Branco & Gilli – EURO CONNECTION (MXIII / disco:wax / Sony Music)

ÅRETS PRODUCER

Nicki Pooyandeh – (For blandt andet albummet EURO CONNECTION med Branco & Gilli og albummet STEPZOLOGI med Stepz)

ÅRETS DANSKE STREAMINGHIT

Branco & Gilli - London Town (MXIII / disco:wax / Sony Music)

ÅRETS BEDRIFT

P3 Musiks podcast ”Hvem er…” for serierne ”Hvem er The Minds of 99?”, ”Hvem er Hans Philip?”, ”Hvem er Volbeat?” og ”Hvem er Hugo Helmig?” ved Karen Straarup, Pelle Peter Jencel, Sandra Mia Susgaard, Ula Bach Hulgaard, Ida Skjerk, Nina Liv Bendstrup, Babak Vakili, Emil Riscaldini & Trine Damgaard.

Motivation for tildelingen af Danish Music Awards’ Ærespris 2020:

The Savage Rose er ikke bare et band. I er et fænomen, som ind til videre har været på en 53 år lang rejse.

Når man som jer er rejsende på sjette årti, er tingene selvfølgelig ikke, som de var i begyndelsen. Og det skal de nok heller ikke være. Bandmedlemmer forsvinder, og nye stærke kræfter kommer til. Men til alle tider har I været et band, man kan mærke og et band med interesse for mennesker, der ikke er lige så privilegerede som os. Og så er I oven i købet et af de mest velspillende og levende livebands i Danmark den dag i dag. Det kalder på respekt.

En bærende søjle gik bort i 2006. Alligevel står det hus, I sammen har bygget, stadigvæk. Som en smuk påmindelse om, at fortiden, nutiden og fremtiden er forenelige størrelser.

Så når vi i dag uddeler DMA’s Ærespris til kollektivet The Savage Rose, gør vi det for al den musik I har givet os andre. Men prisen går i særdeleshed til dig Annisette for din stemme, for din styrke og for din inderlighed. Et kæmpe stort fortjent tillykke med DMA’s Ærespris 2020.

Motivation for tildelingen af Årets Forbillede til She Can Play:

I er dygtige mennesker, og I er travle mennesker. Alligevel har I gennem flere år og uden egen vinding for øje brugt aftener og weekender på et projekt, som både kommer unge kvinder og musikbranchen til gode. For der er for få kvinder i toppen af dansk musik. Derfor er det mere end prisværdigt, at netop kapaciteter som jer bruger jeres erfaring og evner på at bygge bro mellem unge kvinder, der vil musikken og os i den etablerede branche. Tak for det. Tak for at gøre en forskel.

(Prisen som Årets Forbillede gives til en eller flere personer som med passion og engagement har inspireret og vist vej for en eller flere artister i dansk musik eller bruger musikken til at vise vej for andre i livet).

Motivation for tildelingen af Årets Bedrift til P3 Musiks podcast ”Hvem er…”:

Journalistisk formidling af musik er ikke nogen nem mission at kaste sig over. For oftest står musikken smukkest og allermest spændende, når den står alene. Alligevel er det lykkedes P3’s hold bag podcastserien "Hvem er…" at skabe et univers, som både gør os klogere på musikken og de mennesker, der laver den. Fra serien om Hans Philip over Volbeat og Hugo Helmig til serien om The Minds of 99 viser I os, hvad public service er, når public service er bedst. I hvert fald når det kommer til dansk musik. Tak for det. Vi håber ydmygt på mere kompetent og dragende musikjournalistik fra jeres hænder og hjerner.

(Prisen som Årets Bedrift tildeles en eller flere aktører, som i løbet af DMA-perioden har markeret sig overraskende med udgangspunkt i musikken).

DMA-Akademiet bestod i 2020 af:

Anna Brink – Live Nation

Astrid Storm Thorsen – Copenhagen Records

Jakob Sørensen – The Bank

Jan-Erik Stig – Warner Music

Majid Ahmad – Sony Music

Torben Ravn – tidligere Copenhagen Records


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA