x

Reportage/anmeldelse: Lyd + Litteratur-festival 2, anden dag

Reportage/anmeldelse: Lyd + Litteratur-festival 2, anden dag

Onsdag var det tid for anden og sidste dag af Lyd + Litteratur 2-festivalen i Ridehuset i Århus. Som på første dag havde arrangørerne, Litteraturen På Scenen og det alternative musikmagasin Geiger, specielt til lejligheden sammensat en række forfatter-møder-musiker-konstellationer med oplæsning til musikalsk ledsagelse. Vel at mærke folk, der normalt ikke arbejder sammen. Onsdag var en rent elektronisk afdeling med de århusianske musiknavne Sofus Forsberg, Jab Mica Och El og Wäldchengarten i clinch med hhv. forfatterne Mikkel Wallentin, Louis Jensen og Christian Haun Nielsen, efter at arrangørerne tidligere på dagen havde vist en række interessante film om musik og litteatur, bl.a. den danske ”Totem” om firsernes (post)punkscene med bl.a. Sort Sol, Martin Hall og Michael Valeur.

Mikkel Wallentin lagde for et ganske talstærkt publikum ud med at læse en særdeles underholdende novelle om en hotelportier, der belurede et par i brudesuiten, og hans indledende oplæsning gik uhyre godt i spænd med Sofus Forsbergs musik, der tog udgangspunkt i hans debutalbum ”No. 1” fra sidste år. Musik og oplæsning steg gradvis i intensitet, i takt med at novellens personer på hver sin måde kom op i omdrejninger. Bestemt under bæltestedet, men på en anstændig måde.

Louis Jensen var ubetinget aftenens alderspræsident blandt de optrædende, men den midaldrende forfatter passede fint ind blandt de øvrige performere i tyverne og trediverne. Hans korte, absurde vrøvlehistorier fik fint modspil af duoen Jab Mica Och El, der både betjente laptops og blokfløjter, hvilket understregede Jensens naivisme, selvom musik og oplæsning ikke gik i så tæt dialog med hinanden som Sofus Forsberg og Mikkel Wallentin. Og så blev Jensens ellers spøjse historier måske lidt monotone i længden, når de sådan blev affyret fra hoften igen og igen.

Aftenen blev afrundet med den absolutte antitese til Jensens & co.’s legesyge. Duoen Wäldchengarten præsenterede dystre, iskolde lydflader og grumt murrende maskinrumlen, der på sin egen uhyggelige facon var den perfekte kulisse omkring Haun Nielsens intenst fremførte fortælling om en unge kvindes eskalerende psykiske sygdom. Efterhånden nåede musikken brutale højder, og der blev tyndet en del ud i det ellers lydhøre publikum. Men gennemført performance og et bevis på, hvor langt man kan nå rundt med den rette kombination af ord, oplæsning og musik.

Igen må man imponeres af arrangørernes succes med at sætte forfattere og musikere sammen til berigelse af hinanden, de to kunstarter litteratur og musik og ikke mindst publikum. GAFFA.dk ser frem til en tredje festival!

Ridehuset lægger indtil midten af november hus til en lang række kulturelle arrangementer under fællestitlen Kulturama, og Ridehuset er i samme forbindelse smukt udsmykket. I perioden 23.-26. oktober finder den stort anlagte, elektroniske EMMA-festival sted med bl.a. Funkstörung og Li’l Louis. Denne festival vil i de kommende dage blive dækket på GAFFA.dk. Læs mere på http://www.emmafestival.dk og http://www.kulturhusaarhus.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA