x

Danske sangskrivere slår klimaalarm

Danske sangskrivere slår klimaalarm

Snakken om menneskeskabte klimaforandringer går højt i denne tid, ikke mindst i forbindelse med COP15-topmødet i København senere på måneden. Nu er en række danske sangere og sangskrivere gået sammen om albummet Klimaalarm med nyskrevne sange, som under sloganet Klimakrise – Nej Tak tager udgangspunkt i klimaudfordringerne. Initiativtager er organisationen Øko-net, som arbejder med informere, oplyse, inspirere og skabe bred folkelig inddragelse og dialog omkring økologi, miljø og bæredygtig udvikling.
Sekretariatsleder Lars Myrthu-Nielsen fortæller:

– Der er mange, der debatterer klimaet, men der er egentlig ikke kommet så meget musik ud af klimadebatten på det seneste, og det ville vi gerne bidrage med. Så vi sendte nogle en forespørgsel ud til en lang række sangere og sangskrivere, og heldigvis var der rigtig mange, der sagde ja tak. Klimadebatten vedrører jo alle, så derfor har vi spurgt både yngre og ældre sangskrivere. Og vi er endt med en bred palet, hvor den yngste er Mike Sheridan på 18, og den ældste er Povl Dissing på 71. I første omgang skal albummet bidrage til debatten, men hvis der kommer et overskud, skal det gå til vores arbejde med folkeoplysning om bæredygtig udvikling.

Blandt de medvirkende kunstnere kan også nævnes Thomas Buttenschøn, Mouritz/Hørslev Projektet, Saranoah alias Sara Grabow og Noah Rosanes, der sammen fremfører en ældre sang af Kim Larsen, som Mats Ronander tidligere har indspillet (men som ikke tidligere er indspillet på dansk), og Bænken Inc., der har indspillet en efterladt, hidtil ukendt tekst af Jan Toftlund, der døde i 1990. En tekst, som Lars Myrthu-Nielsen er kommet i forbindelse med via sin bekendte Flemming Hjøllund, der i sin tid spillede med Toftlund. En helt syvende sanger og sangskriver, Kenneth Thordal, der har indspillet sit bidrag, "Digitale Drømme", sammen med Mike Sheridan, fortæller:

– Jeg havde længe snakket med Mike om at lave noget med ham, og så var det her jo en oplagt anledning. Vores sang handler om, hvor svært det er at forholde sig til klimaproblemerne, for vi ved jo godt, at vi skal gøre noget, men det er jo lettere sagt end gjort, og jeg kan nogle gange også få for meget af debatten. Og jeg ved jo godt, at jeg ikke kan gå ind og redde verden, men på den anden side: Hvis man ikke gør noget, kan man da være sikker på, at der ikke sker noget.

Tracklisten er ud som følger:

1. Sara Grabow og Noah Rosanes / Venter på miraklet
2. Mikael K. & Klondyke / Skib Elisabeth 350
3. Thomas Buttenschøn / Næste år
4. Povl Dissing & Rasmus Lyberth Band / Sne
5. Juncker & Jonas Breum feat. Jøden / Biler
6. Kinski / Da vandstanden steg
7. Mike Sheridan & Kenneth Thordal / Digitale Drømme
8. Mouritz/Hørslev Projektet / Så er det klaret
9. Henrik Strube / Fødelandssang
10. Tamra Rosanes, Nanna Lüders Jensen, Donna Cadogan, Ivan Pedersen, Xenia, Peter Busborg, Mette Riis, Marianne von Toornborg, Torsten Lefman & Wili Jønsson / En grøn fremtid i dag
11. Bænken Inc. / Da Moder Jord var jomfru

Bonustracks:
12. Gnags / Sig nej, sig nej
13. Energy Team Samsø / Energy Island
14. Donna Cadogan / Regn

                       


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA