x

June Carter Cash gået bort, 73 år gammel

June Carter Cash gået bort, 73 år gammel

Bag enhver stor mand står en stærk kvinde

Valerie June Carter Cash, der i lørdags blev hasteindlagt på Baptist-hospitalet i Nashville med svære hjerteproblemer, døde i går torsdag af hjertestop, fortæller hendes manager Lou Robin nu. Hendes mand Johnny og de øvrige familiemedlemmer var samlet om hendes sygeseng i den sidste tid. June Carter Cash blev 73 år.

June begraves nu på søndag i The First Baptist Church i Hendersonville nær hjemmet i Nashville, fortæller en talspersonen for familien, der også fortæller, at bisættelsen er åben for befolkningen.

Biografi

Maybelle Carter, Junes mor, dannede gruppen The Carter Family med sin kusine Sara Carter og Saras mand A.P. Carter. I 1927 debuterede de med, hvad der regnes som den første countryindspilning. To år efter, den 23. juni, blev June født i Maces Spring Virginia. The Carter Family blev opløst under den amerikanske depression. I starten af 40’erne dannede Maybelle gruppen Mother Maybelle & The Carter Sisters med døtrene June, Helen og Anita. I midten af 50’erne turnerede familien blandt andet med Elvis Presley.

Om sit første møde med June, i 1956, fortalte Johnny engang: “Den første gang jeg mødte June, gik jeg ned på knæ og fortalte, at jeg en dag ville gifte mig med hende. Vi var begge to gift med andre på det tidspunkt. Men vi blev vildt forelskede, arbejdede sammen og turnerede sammen, vi var sammen hele tiden. Så da turnéen var færdig, og vi ikke kunne være sammen mere, da vi skulle hjem til nogle andre, begyndte det at gøre virkeligt ondt.”

Johnny og June blev i 1968 gift, efter at han havde friet til hende, mens de var på scenen i London. Året efter beskrev June sin mand med følgende: “Han er den mest usædvanlige, fine og uselviske person, jeg nogensinde har mødt. Han er anderledes. Jeg tror, ordet er power. Der er masser af power ved ham. Jeg har set ham på samme scene med folk med nummer et-hits eller mange nummer et-hits, men når Johnny går på scenen, kunne alle de andre lige så godt gå.”

Parret var uadskillige og turnerede og indspillede altid sammen. To af deres mest kendte duetter, ”Jackson” og ”If I Were A Carpenter”, vandt i henholdsvis 1967 og 1970 amerikanske Grammyer. June var i 1963 også med til at skrive Johnnys største hit ”Ring Of Fire”, der handlede om hendes forelskelse i ham.

Den 23. juli i 1997 gæstede Johnny og June Aalborg, og med sig havde de deres eneste barn sammen, sønnen John Carter Cash. June havde også døtrene Carlene og Rosie Carter fra sine tidligere ægteskaber med sangerne Carl Smith og senere Rip Nix, og hun var stedmor for Rosanne, Tara, Kathy og Cindy Cash. De fleste af børnene er ligesom forældrene countrysangere.

I sin selvbiografi fra 1997 beskrev Johnny endnu engang, hvor stor parrets kærlighed var, han beskrev blandt andet, hvordan June trofast blev ved hans side, de mange år han kæmpede med et druk- og pillemisbrug: ”June sagde, hun kendte mig, kendte mit rigtige jeg bag stofferne, bedrageriet, fortvivlelsen, raseriet og selvoptagetheden; hun kendte min ensomhed. Hun sagde, hun kunne hjælpe mig. Hvis hun fandt mine piller, skyllede hun dem ud i toilettet. Og hun fandt dem, hun søgte efter dem.”

Et andet bevis på deres store kærlighed udspillede sig hver morgen i de seneste mange år hvor Johnnys helbred har været meget skrantende, June startede nemlig hver dag med at spørge sin ægtemand: "Hvad kan jeg så gøre for dig i dag John?"

I 1999 udsendte June det Grammy-vindende album “Press On”, der var en musikalsk selvbiografi. Flere filmroller og bøger stod den alsidige June også bag i sin lange karriere.

Vi kondolerer herfra, og slutter med endnu et par bevægende ord fra Johnny anno 1976:

“June og jeg mødtes backstage ved The Grand Ole Opry i 1956. Hun var allerede en veteran i countrymusikken, da hun havde optrådt med sin familie, siden hun var seks år gammel. Hun arbejdede med mig siden starten af 60’erne, og i hende fandt jeg altid en ven. Vores fælles interesse i kristendommen har forstærket båndet mellem os. Hun er min kone, elsker, ven og min største kritiker. Vi finder ud af tingene sammen, hjerte til hjerte, sjæl til sjæl. Vi er forelskede.”


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA